Gökçeada’da Rum lisesine izin verildi

Gökçeada’da Rum lisesine izin verildi
Güncelleme:

Gökçeada’da Rum lisesi için gerekli izin önceki gün Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verildi.

Bakanlığın geçen sene açılması için söz verdiği ancak son anda izni vermeyerek iptal ettiği İmroz Özel Rum Lisesi’nin açılışı 28 eylül’de gerçekleşecek bir törenle yapılacak. Ekümenik Patrik Bartholomeos ise 12 ekimde düzenlenecek bir törenle yeni açılan Ortaokul ve Lise binalarını kutsayacak.

Taraf gazetesinden Sümeyra Tansel'in haberine göre geçen sene okulun açılacağı umuduyla adaya dönen çocuklu yunan aileler Bakanlığın son anda okula izin vermemesiyle mağdur olmuş Yunanistan’a geri dönmek zorunda kalmıştı. Bu durum adadaki Rum toplumu arasında huzursuzluğa neden olmuş, Yunanistan’dan adaya dönen aileler, adadaki Rumları kendilerine boşuna ümit vermekle suçlamışlardı. Bu yıl ise önce ortaokula sonra da liseye izin verildi. İmroz Özel Rum Lisesi’nin şimdilik 4 öğrencisi var.

İstanbul’daki İmroz Eğitim ve Kültür Derneği ve Atina’daki “İmrozlular Derneği bundan sonra okullardaki öğretmenler, öğrenciler ve adaya geri dönüş yapan İmrozlu Rum ailelerin desteklenmesi için dayanışmaya ve yardım çağrısı yaparak “İmroz ve Tenedos Rum cemaati ancak bu sayede yok olmaktan kurtulacak ve gelecek nesillerini güvenceye alabilecek” denildi. Taraf’a konuşan İmroz Özel Rum Lisesi’nin müdürü Makis Kamburopulos ise mutlu ve yorgun olduklarını belirterek şunları söyledi: “Bir buçuk sene boyunca uğraştık derin bir nefes aldık. Okul için çalışmamız gayet zor oldu çünkü hem Türkiye’deki hükümetle hem diasporayla hem de adadaki Rumlar arasında koordinasyonu sağlamaya çalışıyorduk. Artık adadaki çocuklu genç Rum çiftler eğitim olduğu için adada kalabilecek. Şimdi sadece anaokulu açmak kaldı. O da çok zor olmayacak diye düşünüyoruz. Geçen sene aileler okul açılacak diye Yunanistan’dan adaya taşınmış okul açılmayınca mağdur olmuştu. Ama artık tüm bunların geçmiş olmasını diliyorum. Artık okulu 28 eylül’e hazırlamak için çalışmalarımızı yürütüyoruz.”