Google'dan Gmail açıklaması

Google'dan Gmail açıklaması
Güncelleme:

5 milyona yakın Gmail hesabının şifresinin internet sızmasının üzerine Google'dan açıklama geldi.

 

İşte Google'dan yapılan o açıklama,

Gmail kullanıcılarının dikkatine

“Günümüzde internette yaşanan olumsuzluklardan biri de kullanıcı adı ve şifrelerine ilişkin listelerin web üzerinde yayınlanması olgusu. Google olarak kullanıcılarımızı korumak amacıyla bu tür listelerin ortaya çıktığında her durumu çok yakından takip ediyoruz. Bu hafta da Google ve diğer internet servis sağlayıcılarının kullanıcı bilgileri içerdiğini iddia eden birkaç liste yayınlandığını tespit etik.

Yaptığımız incelemede söz konusu kullanıcı adı-şifre kombinasyonlarının yüzde 2’den azının geçerli olabileceğini ancak bunlarla gerçekleştirilmeye çalışılacak oturum açma girişimlerinin büyük çoğunluğunun web korsanlığına karşı otomatik sistemimiz tarafından engelleneceğini belirledik. Bu doğrultuda durumdan etkilenebilecek hesapları koruma altına alarak kullanıcılardan şifrelerini sıfırlamalarını talep ettik. Burada dikkat çekilmesi gereken en önemli nokta, hem bu hem de önceki durumların hiçbirisinde sızdırılan kullanıcı adı ve şifrelerin Google sistemlerinin güvenliğinin aşılması sonucunda elde edilmemiş olmasıdır. Bu tür bilgiler çoğunlukla diğer kaynağın kombinasyonu sonucu elde edilmektedir.

Örneğin çok sayıda web sitesinde aynı kullanıcı adı-şifreyi kullanıyorsanız ve bu web sitelerinden biri hack’lenirse, bilgileriniz diğer sitelerde oturum açmak için de kullanılabilir. Kimi zaman saldırganlar giriş bilgileri elde etmek için kötü amaçlı yazılım (malware) veya başka bir yerden geliyor izlenimi uyandıran taklit/oltalama e-posta (phishing) hilelerine de başvurabilmektedir.

Google olarak kullanıcı hesaplarının phishing, malware ve istenmeyen postalardan (spam) korunması için sürekli olarak çalışıyoruz. Örneğin sıra dışı bir aktivite tespit ettiğimizde bilinmedik cihaz ve lokasyonlardan gelen oturum açma girişimlerini engellenmekte, böylelikle kullanıcılar söz konusu aktiviteyi gözden geçirerek kendileri tarafından yapılıp yapılmadığını teyit edebilmektedir.

Güvenliklerini daha da artırmaları için kullanıcılarımıza aşağıdaki püf noktalarını öneriyoruz: Sadece Google’a özel güçlü bir şifre kullandığınızdan emin olun. Hesabınız kilitlendiğinde size e-posta veya telefonla ulaşabilmemiz için hesap kurtarma seçeneklerinizi güncelleyin. Son olarak hesabınıza ek bir güvenlik katmanı sağlamak için iki-aşamalı doğrulama seçeneğinden yararlanmayı tercih edin. Kullanıcılarımız hesap güvenlik ayarlarını düzenlemek içing.co/accountcheckup adresini ziyaret edebilir.”