Göz tembelliğinde erken teşhis önemli

Göz tembelliğinde erken teşhis önemli

Bir İnci Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İsmail Ayoğlu, sık karşılaşılan göz tembelliğinin erken teşhis edilmesinin önemli olduğunu, tedavinin geciktiğinde ise istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabildiğini söyledi.

Bir İnci Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İsmail Ayoğlu, sık karşılaşılan göz tembelliğinin erken teşhis edilmesinin önemli olduğunu, tedavinin geciktiğinde ise istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabildiğini söyledi. Ayoğlu, "Belli koşullarda gözlerden biri normal bir görme keskinliğine ulaşırken, diğerinin görmesi düşük kalır ve buna ambliopik göz 'tembel göz' denir. Genellikle tek bir gözde görülse de bazen her 2 gözde de bulunabilir." dedi.

Göz tembelliğine neden olan şaşılık, kırma kusuru ve katarakt gibi önemli hastalıkların erken teşhis edilmesi, kontrol takipleri ve ailenin de durumun önemini kavrayarak yapacakları kapama tedavisi, tedavinin temelini oluşturduğunu belirten Ayoğlu, göz tembelliği tedavisinin çocuk yaşlarda yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. Dr. Ayoğlu, "Göz tembelliği tedavisinde birkaç yöntem kullanılmaktadır. Öncelikle eğer varsa, hastadaki kırma kusuru gözlükle düzeltilmektedir. Diğer bir tedavi şekli ise kapatma tedavisidir. Kapama tedavisi iyi gören gözün tam veya kısmi zamanlı kapatılması esasına dayanır. Penalizasyon tedavi ise, iyi gören gözün görmesi ilaçla azaltılıp, az gören göze cam ilavesi ile görmenin arttırılması esasına dayanır." bilgisini veren Dr. Ayoğlu, şunları kaydetti:

"9-55 yaş arası görmesi en az 0,20 seviyesinde olan, gözlerinde kayması olmayan, gözün arka kısmında bozukluk olmayan kişilerde göz tembelliği tedavisinde Nörovizyon tedavisini uygulayabiliyoruz. Hasta için herhangi bir yan etkisi olmamakla beraber uygulaması oldukça kolay bir tedavidir. Sadece hastaların bilgisayar kullanmasını bilmeleri gerekmektedir. Tedavi yaklaşık 40 seans sürmekte ve her seans yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Sistem 1-2 seans sonra kişinin görme seviyesini belirleyerek hastaya özel ödev oluşturur. Her kontrolden sonra doktor tarafından hastaya ait muayene bulguları girilerek, hastanın tedaviye ait gelişim profili belirlenir. Tedavinin başarısı için seanslar haftada 3 kez uygulanmalıdır. Düzenli seanslar ve düzenli doktor kontrolleri sayesinde yaklaşık 3 ayda tedaviden başarılı sonuçlar alınmaktadır. Cam tedavisi, 5-9 yaş arası çocuklarda klasik kapama tedavisi prensibine göre çalışan, özel bir cihaz yardımıyla haftada 2-3 seans olmak üzere hastane ortamında yaklaşık 10 seanslık programlar şeklinde uygulanan bir yöntemdir. Herhangi bir cerrahi girişimi ya da ilaç kullanımını gerektirmez, her seans yaklaşık 30 dakika kadar sürer ve etkinliği kanıtlanmıştır. Klasik kapama tedavisinin yerini almaz, tedaviye yine kapama tedavisi ile devam edilmelidir."

"ÇOCUKLARDA GÖZ MUAYENESİ YENİ DOĞAN DÖNEMİNDEN BAŞLAYARAK YAPILMALIDIR"

Çocuklarda göz muayenesinin yeni doğan döneminden başlayarak yapılması gerektiğini belirten Ayoğlu, "İlk muayene yeni doğan odasında deneyimli bir hemşire veya çocuk doktoru tarafından yapıldıktan sonra 6. ve 18. aylarda çocuk doktoru veya aile hekimi tarafından genel göz sağlığı muayenesi yapılmalıdır. Şüphe edilen bir bulgu varsa göz doktoruna yönlendirilmelidir." dedi. Bu dönemde ebeveynlerin göz kayması, kapak düşüklüğü, sık göz kırpma, gözlerini ovuşturma gibi normal dışı bir bulgu gördüklerinde göz doktoruna başvurmalarının önemine dikkat çeken Ayoğlu, aile de bilinen bir göz hastalığı varsa bunun erken dönemde takibe alınması gerektiğini kaydetti.
CİHAN