Güney Akım rafa, Mavi Akım 2 masaya !

Güney Akım rafa, Mavi Akım 2 masaya !
Güncelleme:

Yazarımız Aydın Sezer, Radyo Kuzey'de yeni boru hattı projelerini değerlendirdi.

Türkiye'nin 2011'in son günlerinde onay verdiği Güney Akım Gaz Boru Hattı projesinin (South Stream) rafa kaldırılabileceği ileri sürüldü. İddialara göre bunun nedeni ise Ruslar'ın 2005 yılında Türkiye'ye önerdiği ancak kabul görmeyen Mavi Akım 2 projesinin "daha fizibıl" denilerek bu kez Ankara tarafından pazarlık masasına sürülmesi...

Türkiye'nin eski Moskova Ticaret Ateşesi ve enerji uzmanı Aydın Sezer, 101.4 frekansından ve internette radyokuzey.org adresinden yayın yapan RadyoKuzey'e Türk-Rus enerji diplomasisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Aydın Sezer, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı önemli bir koz olarak kullandığı Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı projenin hiç de fizibıl olmadığını iddia etti.
"Türkiye'nin topraklarından değil de denizden geçen bir yolla Rusya'ya biz bu izni vermiş olduk. Bu proje Türkiye'nin onayından sonra Rusya açısından hala fizibıl mı değil mi bunu değerlendirmek gerek. Pekala Mavi Akım'a paralel bir hat üzerinden de karayoluyla da bu boru hatları Avrupa'ya ulaşabilir. Rusya açısından da çok daha ucuz bir yatırım olur. Türkiye açısından da çok daha stratejik anlamı olan bir kazanım olur düşüncesindeyim."

MOSKOVA 2005'TE MAVİ AKIM 2'Yİ ÖNERMİŞTİ

Aydın Sezer, Moskova'nın böylesi bir öneriye sıcak bakacağını da savundu. Gerekçesi de aslında Rusya'nın geçmişte Ankara'ya böylesi bir öneri getirmiş olması... Sezer şunları söyledi:

"Güney Akım Projesi Ukrayna'yı by pass ederek Avrupa'ya Rus doğalgazını götürmek düşüncesiyle hazırlanmış bir proje. Beş altı yıllık bir tarihçesi var. Fakat unutulmaması gereken nokta şu. Bu proje gündemde değilken Rus tarafı Mavi Akım 2 üzerinden Yunanistan ve İtalya'ya doğalgaz götürülmesinin çalışmalarını zaten yapıyordu. Bu teklif 2005 yılında Türkiye'ye çok net olarak yapıldı. Hatta Gazprom yöneticilerinin o dönemdeki Türkiye ziyaretlerinde bu medyaya da açıklandı. Örneğin 3 Şubat 2006'da Gazprom Başkanı Alexander Miller Ankara'da Mavi Akım 2 üzerinden Yunanistan ve İtalya'ya doğalgaz götürülmesi üzerinde çalıştıklarını vurguladı. Türkiye'nin Mavi Akım 2'ye sıcak bakmaması nedeniyle Ruslar Güney Akım üzerinde çalışmaya başladılar."

MAVİ AKIM 2 TEKLİFİ BU KEZ TÜRKİYE'DEN

Aydın Sezer'e göre Türkiye'nin o tarihte Mavi Akım 2 önerisine sıcak bakmamasının nedenlerinden biri de Nabucco'nun gündemde tutulması olabilir. Ancak Türkiye açısından bugün durumun çok daha farklı olduğunu belirten Aydın Sezer şöyle dedi:

"Bunu Ruslar'a bugün teklif etmeye kalksak tepkileri ne olur çok merak ediyorum. Çünkü hiç kimse kara hattı üzerinden giden boru hattı yerine Karadeniz'in dibine birkaç kata varan maliyetle boru hattı döşemeyi düşünmez. Ticari kafayla düşünen hiçbir firma böyle birşey yapmaz. Açık söylemek gerekirse teklif edildiğini ya da teklif edilmek üzere olduğunu bile düşünüyorum. Hatta belli bir noktadan sonra Trans Anadolu Gaz Boru Hattı (TANAP) ile birleşip Avrupa'ya gidecek bir hat karşımıza çıkarsa da sürpriz olmayacağını düşünüyorum." (Radyo Kuzey)