- IMKB

- 59.662
- Dolar

- 1,7675
- Euro

- 2,3245
- Altın

- 653,05
- Ankara : -2 °C
- İstanbul : 1 °C
- İzmir : 5 °C
- Adana : 8 °C
- Antalya : 7 °C
- Diyarbakır : -1 °C
Habertürk neden 50 kuruş oldu ?

HABER3.COM ÖZEL / Habertürk gazetesi bugün 1 yaşına bastı. Gazete artık İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kent merkezlerinde 75 Kuruş yerine 50 Kuruş'a satılacak. Yani % 33’lük çok ciddi bir indirim söz konusu. Hemen not düşelim, toplam gazete tirajlarının yaklaşık % 70’i bu 3 kent merkezinde.
Peki bu indirimin gerekçesi ne ?
Habertürk tarafından yapılan “Resmi Açıklama“ya göre indirimin nedeni, kendilerine sahip çıkan okurlarına doğumgünü armağan vermek.
Ancak asıl gerekçe elbette çok farklı:
Tiraj ve reklam pastasından daha fazla pay almak.
Önce tiraja bakalım. Tiraj tablosu yuvarlak rakamlarla şöyle:
Zaman....................750.000 – 800.000
Posta......................500.000 – 525.000
Hürriyet...................450.000 – 500.000
Sabah.....................350.000 – 400.000
Milliyet....................225.000 – 250.000
Habertürk................200.000 – 225.000
Görüldüğü gibi tirajda 3 lig var. 1. ligde Zaman açık ara lider, ardından Posta geliyor. Ancak Zaman’ın hem bir cemaat gazetesi olması, hem de bu tirajın çoğunun elden dağıtılması, reklam gücünü çok kırıyor. Posta ise çok satan ama okuyucusunun alım gücü düşük olan bir gazete. Bu nedenle reklam geliri tirajına oranla çok düşük. Yani bu ligde reklam pastası çok küçük.
Reklamda birinci lig ise, tirajdaki 2. lig. Hüriyet ve Sabah’ın bulunduğu bu ligde Hürriyet tiraj olarak net şekilde önde. Hürriyet, reklamda ise açık ara önde. Sabah da, Hürriyet kadar olmasa bile reklam alıyor. Üstelik geçen yıl bir önceki yıla göre daha iyi sonuç aldı.
Tiraj liginde 3. sırada olan Habertürk’ün bütün hedefi, 2. lige çıkmak ve Hürriyet ile Sabah’ın kaptıkları reklam pastasının aslan payından daha büyük bir ısırık almak.
Bunun tek yolu ise en az 350.00 tiraja ulaşmak. Yani varolan tirajı % 50 arttırmak. Habertürk her türlü promasyonu denedi. Yeni bir gazete için çok iyi bir habercilik yaptı. Baskı kalitesi dünya çapında. Hükümet yalakalığı yapmadı, Bekir Çoşkun gibi bir anti-Tayyip yazarı ön planda tuttu. Ama tüm yapılanlar, umulan tirajı, 300.000 satışı getirmedi.
Böyle olunca reklam geliri de düşük kaldı. Reklam olmayınca da, gazete her ay milyonlarca dolar (kimine göre 2, kimine göre 6, ortalama tahmin 4 milyon dolar) zarar yazdı.
Bunun üzerine Turgay Ciner en büyük kozunu sahaya sürdü: Fiyat indirimi. Israrla Hürriyet ve Sabah’tan pahalı satılan Habertürk artık pazarın % 70’inde Hürriyet ve Sabah gibi 50 Kuruş'a satılacak.
Bunun anlamı aylık zararın yaklaşık 1.250.000 dolar daha artması. Ancak karşılığında tiraj az ya da çok mukakkak artacağı için, bu zarar zaman içinde düşücek. Eğer umulan tiraja varılırsa, bu indirim uzun vadede bilançoya zarar değil, kar olarak yansıyacak.
Sonuç olarak alınan karar doğru. Zaten ciddi bir yatırım yapan Turgay Ciner için 3-4 ay daha 1 milyon dolar daha zarar etmek rasyonel ve sürdürülebilir bir karar.
Peki bu indirim bu kadar büyük tiraj artışını, 125.000 artışı getirir mi ? Kısa vadede çok zor. Çok az yeni okur yaratılır, bir miktar da Hürriyet ve Sabah’tan, hatta Milliyet ve Vatan’dan okuyucu kazanılabilir.
Ama asıl farkın yaratılması için gazetenin muhalefet dozunu arttırması lazım. Bunu da Ciner Grubu’nun makro çıkarlarına zarar vermeden yapmak hiç de kolay değil.
Bu arada Habertürk’ün bu hamlesinden sonra Hürriyet ve Sabah’ın da boş duracağını beklememek lazım. Muhtemelen çok büyük promasyon yapacaklar. Bunun için de ilk haftanın tiraj sonucunu bekleyecekler.
Medyaya yaptığı bu büyük yatırımla, medyada rekabeti arttırıp, hem ülkeye, hem de sektör çalışanlarına büyük katkı sağlayan Turgay Ciner’e teşekkür ediyor, genel yayın yönetmeninden, ofis boyuna tüm Habertürk çalışlanlarına da nice yıllar diliyoruz.
AYDIN ÖZDALGA
Yazılım & Teknik Destek: CM Bilişim







































