Haciz için ilginç karar !

Haciz için ilginç karar !
Güncelleme:

Haciz memurları, LCD, LED, ve Plazma TV'leri haczedebilecek...

Türkiye'de evde kullanılan eşyaları haczetmek yasaklandı. Ama Yargıtay bir istisna koydu. Hacze gelenler evden sadece plazma TV'yi alabilecek...

Özellikle 2001 krizi sonrasında yaşanan kredi kartı faciaları sonunda birçok banka, borçluların evlerindeki kıyafetlere kadar tüm eşyaları haczetmişti. İnsanları mağdur eden bu uygulama kaldırılarak, borçlu ve ailesi için gerekli zorunlu malların haczedilmesinin önüne geçildi. Yargıtay 12. Dairesi ise verdiği son kararla, bu uygulamaya bir istisna getirdi. Karara göre, evdeki diğer eşyaların aksine plazma ve LCD TV'ler haczedilebilecek.

HERKESE EMSAL OLACAK !

Yargıtay'a giden davada yapılan hacizde 5 adet klima, 2 adet masaüstü bilgisayar, 2 adet televizyon ve 1'er adet bulaşık makinesi ve kurutma makinesi alınması talep edildi. Ancak bu talep, 'ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilmeleri mümkün değil' diyen icra müdürünce geri çevrildi. Alacaklının durumu mahkemeye taşımasıyla yerel mahkeme, icra müdürünün kararını yerinde buldu. Alacaklının dosyayı temyize götürmesiyle konuyu değerlendiren Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda; şöyle denildi: "Haciz işlemlerinde 'koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, halı' gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilmeleri mümkün değil ise de; fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay LCD, plazma TV, kurutma makinesi gibi eşyalar, zorunlu değildir. Birden fazla varsa, değeri düşük olan borçluya bırakılarak diğerleri haczedilebilir."