Hakkarideki Koçanıs Kilisesi Almanya’da Tanıtıldı

Hakkarideki Koçanıs Kilisesi Almanya’da Tanıtıldı

Hakkari’nin tarihi ve kültürel mirasının en önemli eserlerinden olan Koçanıs Kilisesi, Almanya’da yapılan sunum ve fotoğraf sergisi ile tanıtıldı.

- Hakkari’nin tarihi ve kültürel mirasının en önemli eserlerinden olan Koçanıs Kilisesi, Almanya’da yapılan sunum ve fotoğraf sergisi ile tanıtıldı.

Hakkari Üniversitesi Projeler Birimi tarafından “Kültürlerin Yakalanması” Projesi kapsamında Türkiye’den Hakkari’nin de aralarında bulunduğu Fransa, Yunanistan, Bulgaristan, Hırvatistan ve İtalyalı katılımcılar Almanya’nın Dresden eyaletinde bir araya geldi. “Kültürlerin Yakalanması” Projesi kapsamında 10 gün devam eden tanıtımda 7 ülke bir araya geldi. Proje çerçevesinde bir araya gelen mimar, tarihçi ve fotoğrafçıdan oluşan katılımcılar, ülkelerinde unutulmaya yüz tutmuş tarihi ve kültürel bir yapı seçip üzerinde çalışmalar yaptılar. Yapılan çalışmalarda, tarihi yapıların tarihleri ve mimari yapıları hakkındaki bilgiler çekilen fotoğraflar ve videolarla verildi. Çalışmalardaki tarihi yerlerin tekrar nasıl restore edilebileceği, yapıların günümüze uygun olarak nasıl kullanılabileceği ve bu çalışmalarda nelerin dikkate alınması gerektiği üzerine çalışmalar yapıldı.

Hakkari Üniversitesi’nden öğretim görevlileri M. Emin Kök, Aliye Neşe Yapıörer ve Murat Adıyaman, Hakkari il merkezine bağlı Konak köyünde bulunan Nasturiler’e ait Koçanıs Kilisesi üzerine bir çalışma hazırlayıp sundular. Konak köyünde 1689 yılında yapımı tamamlanan Koçanıs Kilisesi, Patrik Mar Şhalita’nın da ikamet ettiği yerde bulunmasından dolayı Nasturiler için büyük bir öneme sahip olup, 1924 yılına kadar Nasturiler için inanç merkezi konumunda bulunuyordu. Bugün kullanılmayan ve hazine avcıları tarafından büyük tahribata uğramış olan Koçanıs Kilisesi ile ilgili hazırlanan sunum yoğun ilgi gördü.

Yapılan proje ile ilgili olarak bir açıklama yapan Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebubekir Ceylan; “Üniversitemizin projeler birimi aktif olarak çalışmalarını yürütmektedir. Üniversitemizce hazırlanan veya ortak olduğumuz projelerle ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısının gelişimine büyük katkılar sağlamaya çalışıyoruz. Hakkari, kültürel değerler bakımından çok zengin bir il. Üniversite olarak özellikle gerçekleştirilen uluslararası kültür projeleriyle Hakkari’nin kültürünün daha iyi tanıtılması için çalışmalar yürütüyoruz” dedi.