Hakkarililer şokta, Yüksekovalılar sevinçli

Hakkarililer şokta, Yüksekovalılar sevinçli

Hakkari'nin ilçe, Yüksekova'nın il olması kentte büyük ses getirdi.

Hakkari'nin il satatüsünden çıkarılıp, yerine Yüksekova'nın il olmasının yasa tasarısı olarak meclise sunulması, il merkezi ile Yüksekova'da büyük yankı uyandırdı. Tasarı Hakkari'de büyük üzüntüye neden olurken,Yüksekova'da sevinçle karşılandı.

HAKKARİ ŞOKTA

Terörle mücücadele kapsamında yıl başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından gündeme gelen Hakkari'nin il statüsünden çıkarılarak, Yüksekova'nın il yapılması konusu yasa tasarısı olarak TBMM'ye sunuldu. Bu gelişme Hakkari'de hayal kırıklığı ve şok etkisi yarattı. Bugüne kadar kararın yeniden gözden geçirilmesi için çaba harcayan Hakkari'deki birçok STK temsilcisi, verilen karara tepki gösterdi. Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, yasanın geçmesi halinde kentin büyük zarar göreceğini belirterek uygulamadan vazgeçilmesini istedi.

"100 BİN İNSANA ZARAR VERECEK"

Taş, şöyle konuştu:
"5.5 aydır Hakkari'nin idari yapısının Yüksekova'ya taşınması gündemdeydi. Bu süre zarfında 2 defa Sayın Cumhurbaşkanı, 1 defa da Hükümet yetkilileri ile görüştük. Hakkari,Yüksekova'ya 85 kilometre uzaklıkta. Bu Sayın Başbakanımızın memleketi Kemaliye'yi,Erzincan'a taşıyalım, ya da Sayın Cumhurbaşkanımızın memleketi Rize'nin idari yapısınıFındıklı'ya taşıyalım gibi bir şey. Hakkari çok köklü ve kadim bir kent, 1936'dan beri il. Bu düşünce, bu çalışma Hakkari'de yaşayan 100 bin insana sana zarar verecek. Hakkari'de 40 bine yakın yoksul insan yaşıyor. 15 bin gencimiz işsiz. Bunun dışında devlette çalışan kurumlar ve işyerleri var. Bu da yaklaşık 7 bin kamu personelinin taşınması ve dolayısıyla yaklaşık 30 bin insanın göç etmesi demektir. Bu da Hakkari'nin bitmesi anlamına gelir. İşsizler ordusuna bir işsizler ordusu daha eklenecek demektir. insanlarımız işsiz kalacak. Bu da insanlar üzerinede büyük travmalara ve kötü sonuçlara neden olacaktır.

"HAKKARİ İL OLMAYA DEVAM ETSİN"

Biz buradan tekrar sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, hükümet yetkililerine sesleniyoruz. Hakkari, bir Bitlis ve ilçesi Tatvan, Mersin İçel veya Kocaeli İzmit gibi değildir. Altını çizerek söylemek istiyorum Hakkari Yüksekova'ya 85 kilometre uzaklıkta bir kenttir. Aramızda akarsular, dağlar, vadiler var. biz Yüksekova'nın il olmasına karşı değiliz. Ama Hakkari il olarak kalmaya devam etsin ve bu karardan vazgeçilsin."

Hakkarililer şokta, Yüksekovalılar sevinçli

HALK HAYALKIRIKLIĞI YAŞIYOR

Kentte oturanlar gelişmeleri televizyonlardan izleyerek ve çok üzüldüklerini söyledi. 85 yıllık bir hakkın ellerinden alınmasının büyük haksızlık olduğunu anlatan Hakkarililer, "İl statüsünden çıkarılmamız, Hakkari'nin köy görünümüne dönüşmesine neden olacak. Darbeye karşı Hakkari halkı büyük bir direniş gösterdi ve halen meydanlardayız nöbet tutuyoruz, ayaktayız. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanın bu durumu görmesini ve bu karardan vazgeçmesini istiyoruz" diye konuştu.

YÜKSEKOVA MEMNUN

Yasa tasarısını meclise sunulması Yüksekova'da ise memnunlukla karşılandı. Yüksekovalılar, alınan bu kararın Yüksekova'nün büyümesine, gelişmesine büyük yarar sağlayacağını söyledi. Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Atman Onay, Yüksekova'nın il olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Yapılması gereken buydu. Önceden verilmesi ve beklenen bir karardı. Geç de olsaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve emeği geçen bürokratlara teşekkür ediyoruz. Gönül isterdi ki Hakkari de il kalsın."

"ACILARIMIZI UNUTTUK"

Esnaf Nezir Er ise, il olması için uygun yerleşim birimi olan Yüksekova için hazırlanan yasa tasarısının yerinde olduğunu belirterek "İnşallah il olmamızla birlikte barış, huzur, kardeşlik gelir. Acılarımızı unuttuk. Heyecandan ne yaptığımızı bilmiyoruz. İl olmanın keyfini yaşıyoruz" dedi. Yüksekova'da oturanlar il olmanın kendileri için işsizliğin son bulması anlamına geldiğini belirterek, "Artık gençlerimiz iş bulmak için inşallah batı illerine gitmeyecek. Biz yıllardır bunun beklentisi içindeydik. Hayırlı olsun. Çok heyecanlı ve mutluyuz" dedi.

HAKKARİLİLER YÜRÜDÜ

Hakkari'nin il satatüsünden çıkarılıp, yerine Yüksekova'nın il olmasının yasa tasarısı olarak meclise sunulması yüzlerce Hakkarili'yi sokağa döktü. Duruma tepki gösteren Hakkarililer, kent merkezinde yürüyüş ve oturma eylemi yapıp, kararından vazgeçmesini istedi.

Hakkarililer şokta, Yüksekovalılar sevinçli

Aralarında Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş , çeşitli STK tesilcilerinin de bulunduğu yüzlerce esnaf, kepenklerini kapatıp, kent merkezinde yürüyüş yaptı. "Hakkari ildir, il olarak kalacak', "Hakkari uyama iline sahip çık" sloganları atıp yürüyüş yapan esnaflar daha sonra kent merkezinde kapalı olan kepenklerin önünde 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş, Hakkari'nin il statüsünden çıkartılıp yerine Yükeskova'nın il olmasını buranın halkına büyük bir haksızlık olduğunu söyledi.

"BU İNSANLARI İNFAZ EDİYORSUNUZ, BİR İLİ İDAM EDİYORSUNUZ"

Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen ise, Hakkarililerin bu duruma isyan bayrağı açtığını söyledi. Şen, şöyle konuştu:

"Bu idamlık kurbanlıklara son sözü sorulmamıştır.Bu insanları infaz ediyorsunuz. Bir ili idam ediyorsunuz. Ama son sözünü sormuyorsunuz. Bunu kabul etmiyoruz. Buna isyan ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının deyimiyle kurbanlık koyun olmayacağız. İlimizi yıkmanıza izin vermeyeceğiz. Yüzyıldır her on yılda bir darbelerle , tanklarla bedenlerimizi çiğneyen askerlere karşı bu millet Hakkari'den Edirneye kadar bedenlerini siper etmiş. Türkiye'nin en önemli meselesi buyken, Türkiye'yi ele geçirmeye çalışan çeteler mevcutken, bu ili sürgün etmenin mantığını bize açıklasınlar. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu kararından vazgeçmesini istiyoruz."

DHA