Halep düşüyor ! Muhaliflerden ateşkes çağrısı

Halep düşüyor ! Muhaliflerden ateşkes çağrısı
Güncelleme:

Suriye'nin Halep kentinde muhalifler ellerindeki bölgelerin yüzde 70'ini kaybetti. Muhalifler, hasta ve sivillerin tahliyesi için ateşkes istedi.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep'te günlerdir devam eden bombardıman ve kuşatmayla sıkışan muhalifler, son olarak kentin eski şehir bölümünü tamamen yitirdi. Şam rejimine karşı mücadele eden muhalifler dört yıldır ellerinde tuttukları tarihi bölgeden çekilmeye başladı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rusya'nın desteğiyle ilerleyen ordu birliklerinin eski şehir bölgesine girdiğini duyurdu.

Muhaliflerden ateşkes çağrısı

Halep'teki muhalifler, rejimin ilerleyişi karşısında sivillerin güvenliği için acil olarak beş günlük ateşkes çağrısı yaptı. Uluslararası ajansların son dakika olarak geçtiği açıklamaya göre, muhalifler kentin doğusundaki 500 kritik hastanın güvenli bölgeye tahliyesini istiyor. Ayrıca çatışma bölgesinden ayrılmak isteyen sivillerin de şehrin kuzeyine tahliyesi talep ediliyor.

Neredeyse dörtte üçünü kaybettiler

Rejimin aldığı 4 bin yıllık Halep'in eski şehri büyük hasar gördü. Kentin simgelerinden Emevi Camii, kale ve sur tahribata maruz kalan çok sayıda tarihi yerlerinden sadece bazıları.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, gece yaptığı açıklamada rejim güçlerinin Halep'in doğusunda stratejik önemdeki El Şaar da dahil beş bölgeyi daha ele geçirdiğini bildirmişti. Ordunun son kazanımlarıyla birlikte muhalifler Doğu Halep'te daha önceden ellerinde tuttukları bölgelerin yaklaşık dörtte üçünü kaybetmiş oldu. 

Rus albay öldürüldü

Rusya ise, Suriye askerleriyle birlikte Halep'te savaşan askeri danışmanlardan birinin muhaliflerin top ateşinde öldüğünü açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı, Ruslan Galitsly isimli albayın yaralandıktan sonra hayatını kaybettiğini aktardı.

ABD ateşkes toplantısını iptal etti

ABD, Rusya'nın daha önce ilan ettiği ateşkes görüşmesinin iptal edildiğini duyurdu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, "Biz henüz bir araya gelerek yapacağımız görüşmelerle yapıcı bir sonuca varacağımızı düşündüğümüz bir noktada değiliz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ise, "Bu, muhaliflerin nefes alması ve toparlanması için zaman kazanma adımına benziyor" diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya'nın suçlamasını reddederek görüşmeleri ileri bir tarihe ertelediklerini söyledi.

Suriye'deki rejimin en önemli koruyucusu Rusya, Eylül ayından bu yana muhalif grupları havadan bombardımana tutuyor. Halep'teki son taarruz ise, 15 Kasım'da başlamıştı.

BBC Türkçe