Halep için yeni plan ! Savaş uçakları bırakacak

Halep için yeni plan ! Savaş uçakları bırakacak
Güncelleme:

Batılı ülkeler ve ABD Halep'teki sivillere yardım paketleri göndermeyi planlıyor...

Batılı ülkelerin hazırladığı plana göre, İncirlik Üssü veya Güney Kıbrıs'tan kalkacak uçaklar yaklaşık sekiz bin metreden yardımları bırakacak. Koordinatları kendisi bulan ABD paraşütleri ise 25 kilometre süzülerek iç savaşın en şiddetli şekilde sürdüğü kentin üç noktasına inebilecek. Ancak siyasilerin hazırladığı plana askeri yetkililer mesafeli.

Batılı ülkeler ABD'nin kullandığı GPS rehberli paraşütlerle Halep'teki sivillere yardım atılmasını gündeme getirdi ancak askeri yetkililer bu konuda isteksiz.

İngiliz The Guardian gazetesi, rejim ve muhalifler arasında kıyasıya çarpışmaların olduğu Suriye kentinde sıkışıp kalmış siviller için gündeme gelen havadan yardımı sayfalarına taşıdı.

Habere göre, ABD ordusunun kullandığı Joint Precision Airdrop System (JPads) sistemli paraşütlerin sivillerin bulunduğu bölgeye inmesi için bir engel yok.

Aralarında ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da bulunduğu altı ülkeden diplomat ve askerler, söz konusu operasyonun üzerinde çalışıyor. Halihazırda Halep'in doğusundaki üç noktaya paraşütlerin inebileceği hesaplanıyor.

Yardımları bırakacak uçaklarların kalkışı için Güney Kıbrıs ya da İnclirlik Üssü’nün kullanılması gündemde. Yaklaşık 8 bin metre yükseklikten bırakılan yardımlar, GPS rehberli paraşütle belirlenen koordinatlar doğrultusunda yolunu kendisi buluyor. Paraşütlerin 25 kilometre civarında süzülme özelliği bulunduğu için, uçakların Suriye veya Rus savaş uçaklarıyla karşı karşıya gelebilecekleri hava sahasına girmeleri gerekmeyecek. 

Siyasiler planın ana hatlarını oluştursa da Amerikalı askeri yetkililer bu konuda suskun. Toplantılara katılan bir yetkilinin aktardığına göre, ABD ordusu söz konusu teknolojisini Suriye sahasında ortaya çıkarmak konusunda isteksiz. 

GPS rehberli paraşütleri, ABD ordusu 2001 yılından bu yana kullanıyor. Özellikle Afganistan’da kara ulaşımının sağlanamadığı sarp arazide birliklere gıda ve malzeme bu yolla tedarik ediliyordu.

İlk büyük tahliye yapıldı

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, çatışmalar arasında mahsur kalan 150 sivilin bölgeden çıkarıldığını duyurdu. Komitenin verdiği bilgiye göre, El Razi ve İbn Haldun hastanelerinden alınan 118 hastayla birlikte 30'dan fazla sivil de Halep'in batısına nakledildi. Evsiz ve yardıma muhtaç siviller arasında kadınlar ve çocuklar var.

Ateşkes karşılık bulmadı

15 Kasım'da Rusya'nın desteğiyle yeni bir operasyon başlatan Şam rejimi, haftalar içinde muhaliflerin kontrolündeki yerlerin yaklaşık dörtte üçünü aldı. Kentin doğusuna sıkışan muhaliflerin acil ateşkes talebi de karşılık bulmadı.

Dün akşam Almanya'da buluşan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un randevusundan da ateşkes çıkmadı.

Esad: Savaşı bitirmenin tek yolu yerel anlaşmalar

Rejime yakın El Vatan gazetesine röportaj veren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Halep'teki ilerleyişi büyük bir adım olarak tanımladı ancak kentin alınmasının iç savaşı bitirmeye yetmeyeceğini söyledi. Esad, "Teröristler her yerde. Halep'i geri alsak bile onlara karşı savaşımız devam edecek" dedi.

Esad'a göre, savaşı bitirmenin tek yolu rejimle muhalif gruplar arasında yapılacak yerel anlaşmalar. Hükümet bu yolla bazı isyancı grupların başkent Şam çevresindeki bölgelerden çekilmesini sağlamıştı.

Milliyet