Hamas-iran İlişkileri

Hamas-iran İlişkileri

Hamas Siyasi Büro Üyesi Merzuk:

GAZZE (AA) - Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Hamas ile İran arasındaki ilişkilerin "yapay gerginlik" aşamasından geçtiğini belirtti.

Merzuk, yaptığı yazılı açıklamada, "Hamas ile İslami Cihad Hareketi'in İran ile ilişkisi, yapay bir gerginlik aşamasından geçiyor. Basında, gerekçelendirmek için yer alan tüm bahanelere rağmen gereksiz bir gerginlik" ifadelerini kullandı.

Musa Ebu Merzuk, "İran, özellikle Suriye ve Irak'ta terörle mücadeleyi öncelikleri arasına koyuyor. Bu, ABD'nin de benimsediği bir öncelik. Nükleer anlaşmanın ardından İran, bölgedeki krizlerin temel oyuncusu olacak. Bu değişimde bizi ilgilendiren, bu durumun Filistin davası konusundaki tutumuna yansımamasıdır" ifadelerine yer verdi.

Suudi Arabistan'a 2012'den bu yana ilk ziyaretini gerçekleştiren Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, geçen ay Riyad'a giderek, 2 gün süren ziyareti kapsamında Kral Selman, Veliaht Prens Muhammed bin Nayif ve İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la görüşmüş, görüşmelerin ayrıntılarına ilişkin bilgi verilmemişti.

İran'daki yarı resmi Fars Haber Ajansı tarafından yayımlanan haberde, Suudi Arabistan ziyareti sırasında Meşal'den, Yemen'de Husilere karşı yürütülen operasyona katılması için 700 asker istendiği iddia edilmişti.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise Fars Haber Ajansı'nın, Hamas üyelerinin Yemen operasyonuna katılmaları için Suudi Arabistan'la anlaşıldığı şeklindeki haberlerin yalan olduğunu bildirmişti.

Meşal'in ziyaretinin ardından basında Hamas ile İran arasında gerginlik yaşandığına dair haberler yer almıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı