Hanefi Bostan: “Üniversite Öğrencilerinin Yurt Sorunu Çözülmelidir”

Hanefi Bostan: “Üniversite Öğrencilerinin Yurt Sorunu Çözülmelidir”

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, üniversite öğrencilerinin en büyük sorununun barınma olduğunu belirterek, “Üniversite öğrenci sayısı sürekli arttığı halde, bu öğrencilerin barınma sorununun çözülmesi

- Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, üniversite öğrencilerinin en büyük sorununun barınma olduğunu belirterek, “Üniversite öğrenci sayısı sürekli arttığı halde, bu öğrencilerin barınma sorununun çözülmesi için aynı oranda yatırımların yapıldığını söylemek mümkün değildir. Bu sorun çözülmelidir" dedi.

Üniversite öğrencilerinin sorunlarına değinen Hanefi Bostan, “Bugün üniversitelerimizde halen öğrenim gören ve yeni kayıt yaptıran öğrencilerimizin sorunları başında yetişmelerindeki imkân ve ortam yetersizlikleri olup, bunların içinde en önemlileri de, öğrenci kredileri, kütüphane ve lisans ve araştırma laboratuvarları, bilgisayar ortamları, spor tesislerindeki yetersizlikler gelmektedir. Ancak bu sorunlardan daha önemlisi olarak, öğrencilerin kalacağı yurt sorunu henüz çözülememiş en büyük sorun olarak ortada durmaktadır. Yurt sorunu özellikle kız öğrenciler için daha da büyük bir sıkıntı anlamına gelmektedir. Öğrencilerden gelen talepler ile bu taleplerin karşılanabilirlik oranları arasındaki açığın büyüklüğü ürkütücü boyutlara varmış bulunmaktadır. Bu durumda başka kanallardan yurt sorununu çözmeye çalışan öğrencilerimizin çoğu ya yüksek ücretler ödemek zorunda kalmakta, ya da buna imkânı olmayan büyük çoğunluk, hem sağlıklarını hem de tahsillerini risk altına atan yerlerdeki olumsuz şartlarda barınmaya çalışmaktadırlar. Bir kısmı da kayıt dondurarak barınma sorununun çözülmesini beklemektedir” dedi.

Üniversite öğrencilerinin en büyük sorununun barınma olduğunu belirten Hanefi Bostan, sorunun çözülmesi için hükümetin ve diğer kamu kurumlarının konuya ciddi bir şekilde eğilmeleri gerektiğini söyledi. Bostan, “Anadolu’ya dağıtılmış olarak yeni üniversiteler açıldıkça, eskiden belli başlı birkaç şehre giden öğrenciler şimdi bütün Türkiye’ye dağılmaktadır ki bunun sonucunda da hem eskiye nispetle daha fazla sayıda hem de son derece dağılmış bir öğrenci yelpazesi ortaya çıkmaktadır. Öğrencilerimizin ancak pek mahdut bir kısmı resmî kurumların tahsis ettiği yurt ve burs imkânlardan yararlanabilmekte ve bundan da ciddî mağduriyetler doğmaktadır. Özellikle kız öğrencilerimiz ve yeni yüksek öğretime başlayan erkek öğrencilerimiz yurt bulamamakta, bir yıl veya iki yıl sonra bulunan yurtlarda öğrencilerin barınabileceği konumda bulunmamaktadır” diye konuştu.

Bostan, “Hükümetin üniversite öğretimine tahsis etmiş olduğu meblağ hiçbir yeni üniversite açılmadan ve öğrenci sayısı hiç arttırılmadan dahi yetersiz kalmaya mahkum iken, birdenbire yerden bitercesine iki düzinesi birden açılan ve açmaya devam edilen yeni üniversiteler karşısında mevcut imkânlarla asgari düzeyde bile sağlıklı bir akademik öğretim yapılması kesinlikle mümkün değildir. Bu durumda, ne yazık ki, iktidarın, üniversite konusundaki asıl politikasının, doğru düzgün hiçbir altyapı imkânı hazırlığı olmadan yeni üniversiteler açmak olduğu bir kere daha açığa çıkmış bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrenci sayılarının sürekli arttığını vurgulayan Bostan sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversite öğrenci sayısı sürekli arttığı halde, bu öğrencilerin barınma sorununun çözülmesi için aynı oranda yatırımların yapıldığını söylemek mümkün değildir. Nitekim son 10 yılda üniversite sayısı yüzde 120’ye yakın, öğrenci sayıları da yüzde 100 artarken, devlet yurtlarının yatak kapasitesindeki artış oranı ise yüzde 30 nispetinde kalmıştır. Kredi Yurtlar Kurumu’na ait 345 yurtta son yerleştirilenlerle birlikte toplam 310 bin öğrenci kalabilecektir. Yurt Kur, yaklaşık 4 milyon örgün eğitimde okuyan üniversite öğrencilerinden yüzde 8’ine barınma imkânı sağlayabilmektedir. Geriye kalan öğrenciler ya özel yurtlarda kalmakla ya da ev kiralamakla yüz yüzedir. Üniversite öğrencilerinin barınma sorununun hat safhaya ulaştığı basında yer alan haberlerden ve sendika şubelerimize yapılan müracaatlardan ortaya çıkmaktadır. Yurt Kur’un bu yıl misafir öğrenci uygulamasını kaldırması, öğrencileri ve velileri büyük bir endişeye sevk etmiştir. Birçok il ve ilçede özel öğrenci yurdu bulunmaması, bulunanların da çok pahalı olması, ev kiralarının da tavan yapması tedirginliği hat safhaya çıkarmıştır.

Bayburt ili örneğinde olduğu gibi kiralanacak yeterli sayıda ev ve dairenin bulunmaması üniversite öğrencilerinin barınma sorununun büyük bir boyuta ulaştığını göstermektedir. Ülkemizde en çok üniversite ve öğrencinin bulunduğu illerimizden İstanbul başta olmak üzere Ankara ve İzmir illerinde de yurt sorunu çözülemez bir noktaya taşınmıştır.”

Bir seferberlik başlatılarak üniversite öğrencilerinin barınma sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyleyen Bostan “Üniversite öğrencilerinin sağlıklı yerlerde barınması ve barınma sorunlarının çözülmesi için hükümet, belediyeler ve üniversiteler, başta olmak üzere bütün devlet kurumları, vakıflar, dernekler ve hayırseverler harekete geçmekle yükümlüdür” dedi.