Hapishanede alkol skandalı !

Hapishanede alkol skandalı !

Çöpte votka şişesi bulununca 170 mahkuma tek pipetle alkol testi yapıldı. Ceza verilen olay Meclis'e taşındı ve cezalar kalktı. Test için ise soruşturma başlatıldı.

TBMM’ye ulaşan bir mahkum şikayeti Antalya Elmalı cezaevi’nde Alkol kullanılması ve sonrasındaki soruşturma skandalını ortaya koydu. Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, Elmalı Kapalı Cezaevi’nde hükümlü bulunan İsa Akaydın, TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak alkol almadığı halde hücre cezası dahil disiplin cezasıyla cezalandırıldığını, 170 mahkumun tek bir pipetle alkol kontrolünden geçirildiği iddiasında bulundu. Akaydın, başvurusunda, “Kurumda acemilikle alkol tespiti yapılmış, hiç alkol almamamıza rağmen 0.16 promil alkol çıkmıştır. Buna karşılık kurum müdürüne itiraz etmemize rağmen kabul edilmemiştir. Aynı tespitte yapılan ve 0.20 promil alkol çıkan hükümlü Orhan Akbal ise tahliye edilmiştir. Ancak bana 6 ay disiplin ve 8 gün hücre cezası verilmiştir. Ayrıca 170 kişinin alkol taraması tek pipet ile sağlıksız bir şekilde alınarak, kan testi yapılmadan böyle bir tespit yapılmıştır” iddiasında bulundu.

5 votka şişesi

Başvuruyu derhal işleme alan Dilekçe Komisyonu, konuyu Adalet Bakanlığı’na iletti. Adalet Bakanlığı’ndan gelen yanıtta ise çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Bakanlığın yanıtına göre, hükümlülerin 11 Mayıs 2014’te alkol kullandıkları anlaşılması üzerine kurumda araştırma başlatıldı. Yapılan aramada çöp kutusuna atılmış halde 5 adet boş votka, 6 adet boş enerji içeceği şişesi bulundu. Bunun üzerine cumhuriyet savcısının bilgisi dahilinde ve Elmalı İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden gelen polis memuru gözetiminde, kurumda kalan tüm hükümlülere alkolmetre cihazı ile ölçüm yaptırıldı. Yapılan alkol testinde 16 hükümlünün alkol kullandığı tespit edildi ve cezaevi yönetimince alkol kullandıkları tespit edilen hükümlüler hakkında disiplin soruşturması başlatıldı.

Sebebi meyveymiş

Mahkumlar ifadelerinde kendilerinde çıkan alkol oranlarının, “meyve, gazlı içecek, sigara ve el işi atölyesinde çalıştıkları için ortamdaki havanın teneffüs edilmesinden kaynaklandığı” açıklamasında bulundu. Bunun üzerine hükümlülerin alkol kullanıp kullanmadıklarını konusunda Antalya Adli Tıp Kurumu’ndan rapor düzenlenmesi istendi. Antalya Adli Tıp Kurumu da rapor düzenlenmesi amacıyla temin edilen tüm bilgi ve belgeleri İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderdi. Ancak söz konusu rapor zamanında gelmedi. Verilen ek süreye rağmen rapor yine gelmeyince Elmalı İnfaz Hâkimliği disiplin soruşturması başlattı. Yapılan disiplin soruşturmasının ardından hükümlü İsa Akaydın’ın alkolmetre ölçümünün 0.16, Orhan Akbal’ın 0.20 promil oranında çıkması ve haklarında somut delil olmaması nedeniyle adı geçenlere disiplin cezası verilmesine yer olmadığı kararı verildi. Alkol kullandıklarını beyan eden hükümlüler hakkında ise eylemlerine uyan şekilde hücre ve diğer disiplin cezaları verildi.

‘Hepsi alkol almış’

Ancak bu sırada İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan bir türlü gelmeyen rapor ulaştı.     Raporda, “tüm hükümlülerin alkol almış olduklarının kabulü gerektiğine oy birliği ile karar verildiği” bilgisi yer aldı. Adli Tıp’ın söz konusu raporu ve kararı üzerine daha önce kendisine disiplin cezası verilmesine yer olmadığına dair karar verilen hükümlüler hakkında da tekrar disiplin soruşturması başlatıldı. Ancak süre içinde hükümlü Akbal, denetimli serbestlikle dışarı çıktı.
Hükümlü İsa Akaydın’ın da aralarında bulunduğu diğer hükümlülere eylemlerine uyan disiplin cezaları verildi. Açık ceza infaz kurumunda olan hükümlüler firar gibi olaylara sebebiyet vermemek amacıyla kapalı ceza infaz kurumuna konuldu.

‘Cezaları kaldırın’

Hükümlülerin karara karşı Elmalı İnfaz Hâkimliği’ne yaptıkları itiraz reddedildi.     Bir üst mahkemeye itiraz edilmesi sonucunda Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi 19.11.2014’te itirazı kabul etti. Hükümlü İsa Akaydın ve diğer hükümlüler, tekrar Elmalı Açık Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi. Haklarında daha önce alınan disiplin cezaları da kaldırıldı.
İsa Akaydın, denetimli serbestlikten dışarı çıkarken, hükümlülerin şikayeti üzerine cezaevi müdürü ve alkolmetre ölçümünü yapan polis memuru hakkında soruşturma başlatıldı. Ancak yapılan soruşturma sonucunda Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı’nda 17.12.2014’te, “kovuşturmaya yer olmadığına” karar verilerek olay kapatıldı.

Etiketler mahkum hapishane alkol