Bu gece kar geliyor !

Bu gece kar geliyor !

Hava sıcaklıkları 14 derece düşecek, Marmara ve iç kesimlerde ise kar bekleniyor.

Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı ve Balkanlardan gelen soğuk havanın etkisiyle 2014'ün son günü ile yeni yılın ilk günlerinde Marmara Bölgesi ile iç kesimler, kar yağışlı geçecek, hava sıcaklıklarında 14 dereceye varan düşüşler görülecek.
Beklenen yağışlı ve soğuk hava İstanbul'da etkili olmaya başladı. Lodos, megakenti vurdu. Sabah İstanbul'da bazı deniz hava yolu seferleri iptal edildi.
Atatürk Havalimanı'nda bugün kuvvetli lodos nedeniyle Türk Hava Yolları'nın (THY) bazı seferlerinin iptal edildiği bildirildi.

İSTANBUL'A KAR GELİYOR - FOTO GALERİ


Batı kesimlerin, salı gününden itibaren Orta Akdeniz üzerinden gelen yağışlı hava ile Balkanlar üzerinden gelen soğuk havanın etkisine gireceği tahmin ediliyor. Yapılan son tahminlere göre, pazartesi gününü İstanbul'da salı ve çarşamba günü gündüz en yüksek hava sıcaklıkları 4 dereceye, Balıkesir'de 14'ten 2 dereceye, Bursa'da 13'den 2 dereceye, Yalova'da 12'den 2 dereceye, Çanakkale'de ise 16'dan 2 dereceye gerileyecek. Düşen hava sıcaklıkları, yağışları kara çevirecek. Marmara'nın büyük  bölümünde salı günü karla karışık yağmur beklenirken, yılın son gününde kar  yağışı başlayacak.

İSTANBUL'A BU GECEDEN İTİBAREN KAR GELİYOR

İstanbul'da bu geceden itibaren Çatalca, Arnavutköy,  Beykoz'un köyleri ile Sarıyer ve Kartal'ın yüksek kesimlerinde kar yağışı  bekleniyor.
Meteoroloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Ahmet Köse, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, bugün kuvvetli esen lodosun etkisiyle yurt genelinde sıcaklıkların 3-5 derece artacağını ancak deniz ulaşımında aksamalar  olabileceğini söyledi. Köse, ağaç devrilmesi ve çatı uçması gibi olayların yanı sıra soba  zehirlenmelerine karşı da vatandaşları uyardı.

2 DERECE DAHA DÜŞERSE...

Avrupa'da Fransa, Belçika, Almanya gibi birçok ülkede etkili olan kar  fırtınasının bu akşam ve geceden itibaren Türkiye'ye ulaşmasının beklendiğini  dile getiren Köse, şunları kaydetti:  "Trakya'da yoğun kar yağışları bekliyoruz. Bunun yanı sıra Bilecik,  Düzce, Bolu, Abant, Kartalkaya'da kar yağışları kuvvetli olacak. İstanbul'da ise  Çatalca, Binkılıç, Istrancalar, Arnavutköy, Beykoz'un köyleri, Sarıyer'in yüksek  kesimleri, Aydos, Kartal'ın yukarı kesimlerinde kar örtüsü bekliyoruz.
Şehir merkezinde de sıcaklıklar 2 derece daha soğursa kar yağışı  görülebilir. Şehir merkezinde kar yağışı karla karışık yağmur şeklinde, sulu kar  olarak görülecek. Ancak rüzgar karayele dönüp sıcaklıkları 2 derece daha  düşürürse şehir merkezinde de kar örtüsüyle karşılaşabiliriz, bu da son derece  güzel bir görüntüye sebep olur.

LODOS İSTANBUL'U VURDU

 Bölgesi'nde lodos fırtınası nedeniyle deniz ve hava ulaşımı aksadı, ağaçlar devrildi, vatandaşlar zor anlar yaşadı. İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren etkili olan lodos nedeniyle Bakırköy Sahil yolu Zeytinburnu istikameti Rauf Orbay Caddesi'nde bulunan bir ağaç saat 07.00 sıralarında yola devrildi. Yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki ağaç Mehmet Sönmez yönetimindeki 34 HT 7571 plakalı servis aracının önüne düştü. Servis minibüsünde maddi hasar meydana geldi. Devrilen ağaç sebebiyle olay yerine itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yola devrilen ağacı motorlu testere ile keserek ufak parçalara ayırdı. Ekipler daha sonra bu parçaları yol kenarına topladı. Polis ekipleri ise, yolda önlem alarak trafiği geçici olarak tek şeritten verdi.

VATANDAŞLAR ZOR ANLAR YAŞADI

İstanbul’da kuvvetli lodos nedeniyle sabah saatlerinden itibaren vatandaşlar zor anlar yaşadı. Taksim’de yürümekte zorlanan birçok kişinin şemsiyesi ters döndü veya kırıldı. Noel tatili için İstanbul’u seçen turistler de kötü hava koşullarından etkilendi. Yağmurdan kazançlı çıkanlar ise, şemsiye satıcıları oldu. Çok sayıda şemsiye satıcısı İstiklal Caddesi girişinde yerlerini aldı.
 
12 İDO SEFERİ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan lodos nedenile Marmara'da dev dalgalar oluştu. İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO) internet sitesinden, bu sabah yapılması planan 12 seferlerini iptal ettiğini duyurdu. İDO'nun internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iptal edilen seferler ve saatleri şöyle;

07.00 Yalova - Pendik Ferry Cat tipi hızlı feribot
07.00 Pendik - Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot
07:15 Yalova - Yenikapi Ferry Cat tipi hızlı feribot
07.30 Bursa - Yenikapi Hızlı Feribot
07.30 Bandirma - Yenikapi - Bostanci Deniz Otobüsü
08.00 Bursa - Armutlu - Armutlutk - Yenikapi - Kadiköy Deniz
08.15 Yenikapi - Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot
08.15 Pendik - Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot
08.15 Yalova - Pendik Ferry Cat tipi hızlı feribot
09.00 Bursa - Yenikapi - Kadiköy Deniz Otobüsü
10.30 Bursa - Yenikapi - Kadiköy Deniz Otobüsü
18.30 Bostanci - Yenikapi - Bandirma Deniz Otobüsü

LODOS NEDENİYLE THY'NİN BAZI SEFERLERİ İPTAL

THY, resmi internet sitesi üzerinden yaptığı bir duyuru ile lodos fırtınası nedeniyle iç hatlar ve dış hatlarda bazı seferlerin iptal edildiğini duyurdu. Sefer iptallerinin kuvvetli lodos nedeniyle yapıldığı belirtilen duyuru şöyle: “Değerli yolcularımız, 29.12.2014 tarihinde, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yaşanacak kuvvetli fırtına şiddetindeki lodos nedeniyle, olası kapasite azaltılması doğrultusunda, aşağıdaki seferlerimiz iptal edilmiştir. "Yolcularımızın seyahatlerinden önce uçuşlarıyla ilgili son durumu www.thy.com adresinden veya 444 0 849 numaralı çağrı merkezimizden öğrenmelerini rica ederiz.
 
İptal edilen seferler şöyle:
THY lodos nedeniyle iç hatlarda; İstanbul’dan Antalya’ya sabah 06.20’de kalkacak TK-2408 sefer ile, karşılığı olan ve Antalya’dan 08.20’de kalkacak TK-2409 sefer sayılı uçaklar. Ayrıca İstanbul’dan Ankara’ya saat 17.00’de kalkacak TK-2166 sefer ile, karşılığı olan ve saat 19.00’da Ankara’dan İstanbul’a kalkacak TK-2167 sefer sayılı uçaklar.
Dış Hatlarda ise; Saat 09.20’de İstanbul’dan Tel Aviv’e kalkacak TK-794 sefer ile, karşılığı olan Tel Aviv’den İstanbul’a 12.30’da kalkacak TK-795 sefer sayılı uçaklar. İstanbul’dan Zagreb’e saat 10.10’da kalkacak olan TK-1053 sefer ile karşılığı olan TK-1054 sefer sayılı Zagreb- İstanbul uçağı ve İstanbul’dan Budapeşte’ye saat 11.55’de kalkacak olan TK-1033 sefer ile karşılığı olan TK-1034 sefer sayılı Budapeşte- İstanbul seferleri iptal edilmiştir.”

ÇANAKKALE'Yİ DE VURDU

Kuzey Ege Denizi Bozcaada açıklarında bir süredir evrakları eksik olduğu için demirde bekletilen 'Mercy God' adlı soğan yüklü gemi, lodos fırtınası nedeniyle demir tarayınca (çıpanın deniz dibinde sürüklenmesi) sahile sürüklendi. Gemi, sahile 30 metre kala karaya otururken, mahsur kalan 5 personel Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı.
 
Kuzey Ege Denizi'nde gece etkisini arttıran lodos, saatteki hızı 80 kilometreye ulaşarak fırtınaya döndü. Bozcaada açıklarında bir süredir evrakları eksik olduğu için demirde bekletilen, 88 metre uzunluğundaki, Sierra Leone bayraklı, 'Mercy God' adlı soğan yüklü gemi, fırtına nedeniyle bugün saat 02.00 sıralarında demir tarayarak Ayazma Plajı'na 30 metre mesafede karaya oturdu. Mısırlı olduğu öğrenilen 5 personel gemide mahsur kaldı. Fırtınanın etkisiyle dört metreye ulaşan dalgalar nedeniyle bir süre bölgeye herhangi bir kurtarma aracı gidemedi. Havanın aydınlanmaya başlamasıyla birlikte Çanakkale Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı ekipleri kurtarma çalışması başlattı. Kıyıdan suya girip halat merdiven yöntemiyle gemiye ulaşan ekipler, mahsur kalan 5 personeli bellerine ip bağlayarak sırayla kurtardı. Gemi personelinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. 
 
Yetkililerden, şu an güney yönlü esen kuvvetli rüzgarın öğleden sonra kuzeye dönmesinin beklendiğini ve bundan sonra geminin sorvey kontrolünden geçirilerek kurtarma çalışmasına başlanacağı öğrenildi.
 
Öte yandan aynı geminin, geçen 28 Eylül'de, Ege Denizi Yeniköy Mevkii'nde bir kez daha karaya oturduğu öğrenildi.