Hayrabolu’da Sarbani Ahmed’i Anma Etkinliği Düzenlendi

Hayrabolu’da Sarbani Ahmed’i Anma Etkinliği Düzenlendi

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde yaşamış ve ilçede kabri bulunan Sarbani Ahmed için Hayrabolu Kaymakamlığı ile Belediye Başkanlığı tarafından ortaklaşa anma etkinliği düzenlendi.

- Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde yaşamış ve ilçede kabri bulunan Sarbani Ahmed için Hayrabolu Kaymakamlığı ile Belediye Başkanlığı tarafından ortaklaşa anma etkinliği düzenlendi.

Sadi Kıyak öğretmenevinde düzenlenen toplantıda konuşan Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol, "Bugün 1357 yılında fethedilen eski adıyla Chariupolis (Hanri-polis, Rüzgarlı Şehir) bugünkü adı ise 1368’de ikinci fethinden sonra Hanripol, Hayrı-bol olarak değiştirilmiş ve günümüze Hayrabolu olarak gelmiştir. Tarihi boyunca Hayrabolu’dan birçok devlet adamı yetişmiştir. İşte bunlardan birisi Kanuni Sultan Süleyman’ın Irak Seferine Sarbanbaşı, yani develi birliklerinin komutanı olarak katılan Ahmed-i Sarban, devlet adamı aynı zamanda şeyh, yaşadığı çağda en önemli edebiyatçı ve şair bir kişiydi" dedi.

Programda konuşma yapan Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Hayrabolu’da Osmanlı’dan Cumhuriyet tarihine kadar, çeşitli insanlar, değerler, tarihi, kültürel olaylar olduğunu belirterek, "Bunların bir kısmı günümüze kadar bizlere iletilmiş, bir kısmı ise daha yüzeysel kalmış ve çok fazla paylaşılamamış. Ama Sarbani Ahmed’i araştırdığımız zaman bir bilim insanı olarak, bir kültür insanı olarak, bir din adamı olarak, Kanuni Sultan Süleyman zamanında paylaştıkları halkı sosyal ve kültürel yönden doğru bilgilerle donatan bir insan olduğunu görüyoruz. En büyük özelliklerinden bir tanesi yanlış ve kaba olaylara karşı muhalif olarak görüyoruz. Toplumla doğruları paylaşmayı seven birisi olarak görüyoruz" dedi.

Konuşmacı Sarbani Ahmed hakkında katılımcıları bilgilendiren Yrd. Doç Dr. Fatih Köse ise "Burada bulunmamızın amacı bugün Sarban Ahmed, Ahmed’i Sarban vesilesidir ve eski bir söz vardır. Şeref-ül mekan Şeref-ül meki. Yani bir yerin yüceliği üstünlüğü o yerdeki üstün kişilerdir. Yüce şerefli kişiler sayesindedir. Hayrabolu’da da böyle bir zat var. 16.yy’da burada gömülü olan, burada defnedilmiş olan ve Osmanlının 16. klasik asır döneminde görev almış aynı zamanda bir devlet adamı yönü olan bir Allah dostudur. Tabi burada bir kişiyi anlamak için, hangi dönemde yaşadığı, hangi mekanda yaşadığı ve hangi bilim ortamında, yani nerelerden istifade ettiği, o dönemin hangi araç gereç imkanlarını kullandığını bilmemiz lazım. Kendisi daha tasavvuf hayatına girmeden önce dönemin bilimsel konularını öğreniyor ve medrese eğitiminden geçiyor. İslam kültürüne de gayet uygun, çünkü önce akıl ilim, sonra meslek sanat, sonra hayat, tasavvuf" ifadelerini kaydetti.

Anma etkinliğine, Tekirdağ Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, Hayrabolu Kaymakamı Tamer Orhan, Süleymanpaşa Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Ergene Kaymakamı Fatih Kızıltoprak, Hayrabolu Belediye Başkanı Fehmi Altayoğlu, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol, daire müdürler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın sonunda katkılarından dolayı Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Yrd. Doç. Dr. Fatih Köse, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği Başkanı Hüseyin Bayol’a plaket takdim edildi.

Etkinliğin ikinci kısmında ise Hayrabolu Çarşı Camii’nde Mevlidi Şerif okutuldu.

HAYRABOLU’DA SARBANİ AHMED’İ ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

HAYRABOLU’DA SARBANİ AHMED’İ ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

HAYRABOLU’DA SARBANİ AHMED’İ ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ