HDP, AK Parti'yi savundu: ''Bize söz vermedi''

HDP, AK Parti'yi savundu: ''Bize söz vermedi''

HDP, 28 Şubat’ta Dolmabahçe’de yapılan görüşmede ‘anlaşma-pazarlık’ olmadığını açıkladı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, iç güvenlik paketinin pazarlıkla geri çekilmesi, anlaşma sağlanması yönünde AKP’nin kendilerine söz vermediğini bildirdi.

Sözcü gazetesinden Veli Toprak'ın haberine göre İç güvenlik paketinin Genel Kurul’daki görüşmelerinde PKK’ya silah bırakma çağrısı yapılan 10 maddelik metin tartışıldı. MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, 28 şubat’ta Dolmabahçe’de yapılan AKP-HDP yöneticileri ile hükümet üyeleri ve bürokratların katıldığı toplantıda alınan kararları gündeme getirdi. Yılmaz, “Bu görüşmede Abdullah Öcalan’ın 10 maddelik bir beyanatı kamuoyuyla paylaşıldı ve bunların yasalar çerçevesinde hayata geçirilmesi öngörülüyor. Şimdi ben sizi göreceğim. Siz Apo’nun talimatıyla burada düzenlemeler yaparsanız, bu kanun teklifinden düzenlemeler yaparsanız buradaki milletvekillerinin iradesi ne olacak?” diye sordu.

ANLAŞMA FALAN YAPMADIK

HDP’li İdris Baluken, 10 maddelik metin dışında her hangi bir anlaşma olmadığını savunarak, “Birkaç gündür bu Dolmabahçe’deki ortak açıklamayla ilgili burada bir tartışma yürütülüyor. Biz, Dolmabahçe’de o ortak açıklamayı yaparken hiç kimseyle oturup kapalı kapılar ardında herhangi bir anlaşma falan yapmadık. Bizim Dolmabahçe’de de söylediğimiz, kamuoyu önünde de söylediğimiz hususlar son derece nettir. 10 başlıkta ifade ettiğimiz hususlar, Türkiye demokrasisi açısından çığır açacak, Türkiye’yi demokratikleştirecek, Türkiye’de yasakçı anlayış utancını ortadan kaldıracak hususlardır” ifadesini kullandı.

PAKET PAZARLIĞI YOK

Paketle ilgili AKP’nin kendilerine verilmiş sözü olmadığını, Pervin Buldan’ın açıklamalarının da yanlış değerlendirildiğini söyleyen Baluken, “Dolmabahçe Sarayı’nda da aynı şeyi söyledik. Dolmabahçe Sarayı’nda da AKP adına bulunanlar, Genel Kurulda söylediklerinin dışında hiçbir şey söylemediler. Dolayısıyla, bu yasa tasarısıyla ilgili herhangi bir anlaşma, herhangi bir pazarlık yoktur” dedi.