HDP, Ankara'da 2 vekil kaptı bile..

HDP, Ankara'da 2 vekil kaptı bile..

Sırrı Süreyya Önder'e göre MHP'nin oy kaybetmesi ile Ankara'da 2 vekil HDP'ye geçmiş..

Türkiye, 7 Haziran’da belki de tarihinin en önemli seçimlerinden biri için sandık başında olacak. Liderler meydanlarda, parti teşkilatları ise sokaklarda gece gündüz çalışıyor. Hedef; sandığa gidecek 53 milyon 741 bin seçmeni etkilemek. Seçimlere sayılı günler kala anketler ve kamuoyu araştırmalarının sonuçları tartışılıyor. Anket sonuçları ne söylerse söylesin, bu seçimin en dikkat çekici noktasını HDP’nin yüzde 10 seçim barajını aşıp aşamayacağı sorusu oluşturuyor. Son araştırmalar bu konudaki ‘bıçak sırtı’ durumun devam ettiğini gösteriyor.

Radikal'den Ercan Sarıkaya'ın haberine göre seçim ve baraj denkleminin hissedildiği kentlerden biri de barajı geçmesi halinde HDP’nin İç Anadolu Bölgesi’nden vekil çıkarma ihtimali olan tek kent Ankara. Her ne kadar HDP’liler 2 ya da 3 vekil bekleseler de, burada büyük sürprizlerin yaşanabileceği dile getiriliyor.

Başkent 2014 yerel seçimlerinde büyük çekişmeye sahne olmuş ve seçimin sonucu az farkla belirlenmişti. Cumhurbaşkanlığı seçiminde yerel seçim kadar olmasa da bir çekişme yaşanmıştı. Bu nedenle Ankara soncu merak konusu olan illerden biri konumunda.

2 BÖLGE 3 MİLYON 700 BİN SEÇMEN

Ankara’da 3 milyon 700 bin seçmeni bulunuyor. Bu seçmenlerin 2 milyon 51 bini, Bala, Çankaya, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Haymana,Mamak, Polatlı, Sincan, Şereflikoçhisar’ın bulunduğu Ankara 1. Bölge’de, bir milyon 649 bini ise Akyurt, Altındağ, Ayaş, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Güdül, Kalecik, Kazan, Keçiören, Kızılcahamam, Nallıhan, Yehimahalle’nin oluşturduğu 2. Bölgede bulunuyor. Birinci bölge 18, ikinci bölge ise 14 vekil çıkaracak.

VEKİL SAYISI BİR ARTTI

2011 Milletvekili Genel Seçimi’nde Ankara 1. Bölge’den AKP 690 bin oyla 8, CHP 547 bin oyla 6, MHP ise 226 bin oyla 2 milletvekili çıkardı. BDP’nin desteklediği bağımsız adayı Cerciş Utaş, 10 bin 900 oy almıştı.

İkinci bölgede ise AKP 777 bin oyla 9, CHP 387 bin oyla 4, MHP ise 206 bin oyla 2 vekil çıkardı. BDP’nin desteklediği Sadrettin Güvener 7 bin oy aldı. 2011 seçimlerinde Ankara 32 vekili Ankara’ya yollamıştı. Bu seçimde vekil sayısı bir arttı

İKİ KONU ÖN PLANA ÇIKIYOR

Ankara sokakları ve araştırmalarda Ankara’da iki konu ön plana çıkarıyor; birincisi HDP’nin seçim barajını geçmesi halinde Ankara’dan milletvekili çıkarıp çıkaramayacağı. İkincisi de MHP’nin anketlere yansıyan yükselişinin Ankara’da karşılık bulup bulmayacağı.

HDP ANKARA'DAN VEKİL ÇIKARABİLİR Mİ?

Birinciden başlamak gerekirse, HDP’nin Ankara seçiminin ‘yıldızı’ 1. Bölge birinci sıra adayı İmralı Heyeti üyesi İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder. Ankara’dan aday olmayı kendisi istedi. ‘Neden Ankara’dan aday olmak istediğini’ sorduğumuz Önder, bölgeyi iyi tanıdığını Ankara ile tarihsel bağı olduğunu, oradaki seçmeni konsolide edebileceğini düşündüğü için istediğini dile getirdi. Şimdi herkesin aklındaki soru şu: HDP barajı geçse bile Ankara’dan vekil çıkaracak oy sayısına ulaşabilir mi?

1+1 GARANTİ 2+2'Yİ ZORLUYORUZ

Önce bunun için geçmiş seçimlerdeki rakamlara bakmakta fayda var. 2011 seçimlerinde BDP destekli bağımsız iki aday toplam 18 bin oy almış. 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 95 bin oy almayı başarmış. Bu oyların yaklaşık 60 binini Önder’in de aday olduğu 1. Bölgeden almış. Şimdi Ankara’da bir vekilin seçilebilmesi için yaklaşık 85 bin oy gerekiyor. HDP barajı aşarsa iki vekil çıkarabilmesi için neredeyse Demirtaş’ın aldığı oyu ikiye katlaması lazım. Ama Sırrı Süreyya Önder’in seçilebilmesi için mevcut oyunu koruduğunda bile bir 30 bin oy daha almaları gerekiyor.

Ankara’da seçim çalışmalarını yürüten Önder’e ‘Şansınızı nasıl görüyorsunuz?’ diye sorduğumda kendisinden çok emin konuştu. Sözleri biraz beni de şaşırtmadı değil ama hiç barajdan söz etmeden "Biz Ankara’da 1 ve 2. Bölgede 1+1 ‘i garantiledik şimdi her iki bölgede de 2'inciyi zorluyoruz” dedi. Kentin çeperlerinde yaptıkları çalışmaların etkili olduğunu, vekil sayının bir artmasının da kendileri için avantaj olduğunu söyledi. 7 Haziran günü ne olur bilinmez ama seçilse de seçilmese de Ankara’nın gündeminin Sırrı Süreyya Önder olacağını şimdiden söylemek mümkün.

MHP’NİN ÖNEMLİ İSİMLERİ ANKARA’DA

Ankara’da konuşulan ikinci önemli konu ise anketlerde hep yükselişte olduğu söylenen MHP’nin politikalarının Ankara’da karşılık bulup bulmayacağı. MHP, Ankara’da iddialı isimlerle yarışa girdi.1. bölgede Tuğrul Türkeş, Zuhal Topçu gibi partinin önemli isimlerinin yanı sıra Mustafa Erdem, CHP’li Mehmet Haberal’ın oğlu Erkan Haberal da bu bölgeden aday. MHP’nin bu seçimde 3 vekil çıkarabileceği hatta dördüncüyü de zorlayabileceği konuşuluyor. 2. Bölgede ise yine ön sıralarda partinin en önemli isimlerinden biri olan Şevkat Çetin yer alıyor. Bu bölgede de 2 garanti olarak görülüyor

ÖN SEÇİM CHP’Yİ KURTARDI

Ankara’da CHP’yi yaptığı ön seçim kurtardı diyebiliriz. Ön seçim ile teşkilatın ve tabanın güvenini kazanan ve HDP gibi partilere gitmesi muhtemel oylarında önünü kesmiş oldu. En kötü senaryoda CHP’nin mevcut vekil sayısını koruyacağı dile getiriliyor. Emekliye ikramiye ve asgari ücret artışı vaatlerinin Ankara’da ses bulduğu bunların etkisi ile vekil sayınını artırabileceği de konuşuluyor. Aylin Nazlıaka, Levent Gök, Tekin Bingöl ve Haluk Koç gibi partinin önemli isimleri Ankara’da kapı kapı dolaşıp Meclis yarışı veriyor. Bu isimlerin Meclis’e girebileceği dile getirilirken, HDP’nin barajı aşması durumunda Bülent Kuşoğlu’nun Meclis dışında kalabileceği belirtiliyor.

AKP MEVCUDU KORUMA PEŞİNDE

18 vekil seçilecek olan Ankara 1. Bölgede AK Parti birinci sırada Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan yer alırken, Ali İhsan Arslan da ön sıralarda kendisine yer bulmuş durumda. 2. Bölgede ise eski Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler liste başı, Ahmet İyimaya da bu bölgede. AKP, partinin önemli isimlerini Ankara’dan yarışa sokarak mevcut durumunu korumanın hesaplarını yapıyor.

MİLLİ İTTİFAK DENGEYİ BOZABİLİR

Ankara’da Saadet partisi ile BBP’nin oluşturduğu ‘Milli İttifak’ın da iyi bir çalıma yürüttüğü ve Ankara’da bazı dengeleri değiştirecek oy alabilecekleri konuşuluyor.