HDP Kazlıçeşme'ye çıkabilecek mi ?

HDP Kazlıçeşme'ye çıkabilecek mi ?

Vali Vasip Şahin, HDP'nin Kazlıçeşme'deki miting tartışmaları hakkında açıklama yaptı.

Kazlıçeşme konusundaki soru işaretleri sürüyor! HDP, 30 Mayıs için Kazlıçeşme'yi adres gösterirken Vali Vasip Şahin tartışmalara açıklık getirdi.

HDP'nin Kazlıçeşme mitingiyle ilgili yaptığı başvuru konusundaki tartışma sürüyor. HDP Eş Başkanı Demirtaş, 30 Mayıs'taki miting için Kazlıçeşme'yi adres gösterse de İstanbul Valisi Vasip Şahin, miting yeri konusunda yetkinin kendilerinde olmadığını söymeyerek adres olarak seçim kurullarını gösterdi. Şahin, HDP'lileri sağ duyulu olmaya çağırdı, seçim kanununa aykırı davranmanın müeyyidesinin aynı kanunda belirlendiğini kaydetti.

Şahin, İstanbul'un fethinin 562. yılı dolayısıyla 30 Mayıs'ta kutlamaların yapılacağı Yenikapı Etkinlik Alanı'nda incelemelerde bulundu.
 
Burada bir gazetecinin "HDP aynı gün Kazlıçeşme'de miting yapabilecek mi?"sorusu üzerine Şahin, seçim sürecinde partilerin siyasi mitingler ve açık alanlarda siyasi olmayan birtakım toplantıları yapmasının kanunla düzenlendiğini anlattı. İlgili kanun maddelerini hatırlatan Şahin, son 10 gün içerisinde Kazlıçeşme'de veya bir başka yerde, bir siyasi partinin ya da siyasi olmayan bir faaliyetin izin talep mercisinin seçim kurulları olduğunu belirtti. 
 
Vali Şahin, "Miting alanı belirleme ve tahsis etme yetkimiz olmasına rağmen seçim kanunundaki özel hüküm nedeniyle bu son 10 gün içerisinde, bizim yetkimiz de dahil olmak üzere, bütün alanlardaki izin verme yetkisi ilçe seçim kurullarındadır. Bu nedenle de biz buradaki siyasi olmayan bir toplantıyı, Fetih Şenliği'ni bile yer tahsisi konusunda ilçe seçim kuruluna müracaat ederek yaptık" diye konuştu. 
 
"YETKİLİ VALİLİKTE DEĞİL"
 
HDP İstanbul il yöneticilerinin kendilerine 15 Mayıs'ta geldiklerini anlatan Şahin, şu bilgileri verdi:
 
"Talep ettiklerinde, kendilerine 'İzin verme veya vermeme yetkisine, valilik olarak sahip değiliz' diye anlattım. 'Bununla ilgili müracaat etmeniz gereken merci, ilçe seçim kuruludur. Dolasıyla müracaatınızı oraya yapmanız ve oradan bir karar almanız lazım' dedim. Bu yollara başvurulmamış veya bu yollardan sonuç alınamamış ama geçen günlerde Sayın Cumhurbaşkanlığımız ve Valiliğimiz töhmet altında bırakılırcasına sanki daha önce müracaat edilip de izin alınmışcasına bir açıklama yapıldı." 
 
Vali Şahin, HDP'ye Maltepe ve Bakırköy gibi miting alanlarını önerdiklerini ancak bu konuda da bir karşılık alınmadan bir polemiğe yol açan bir konunun ortaya çıktığını kaydetti.
 
"HUZURU SAĞLAMAKLA GÖREVLİYİZ"
 
İstanbul Valisi Vasip Şahin, bir gazetecinin "HDP miting alanına gelmek isterse polis müdahale edecek mi?" sorusunu şöyle yanıtladı:
 
"Seçim kanununa aykırı davranmanın müeyyidesi, yine aynı kanunda belirlenmiştir. Orada, biz özellikle vatandaşların herhangi bir şekilde huzursuz olmasını istemiyoruz. Bizim için falan filan parti, falan filan siyasi görüş fark etmiyor. Burada İstanbul'un, İstanbulluların huzurunu sağlamakla görevliyiz. İnsanların en ufak bir şekilde rahatsız olmalarını önleyecek ve huzuru sağlayacak tedbirleri alacağız. Kararlıyız."
 
HDP seçmenine bir çağrısı olup olmadığı sorulan Şahin, "Herkesi sağduyuya davet ediyorum. Kanunlara ve bu konuda alınmış kararlara uymaya davet ediyorum" dedi.