HDP tartışılan paketi AİHM'e taşıdı

HDP tartışılan paketi AİHM'e taşıdı

HDP'li Kaplan, Meclis'te çalışma yoğunluğunu AİHM'e şikayet etti.

HDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan; TBMM Genel Kurulu'nda İç Güvenlik Paketi görüşmelerindeki uzun çalışma saatleri nedeniyle Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. AİHM'ne angarya şikayetinde bulunan Kaplan, 1 cent (22 kuruş) manevi tazminat talebinde bulundu.

İç güvenlik paketi nedeniyle Meclis'teki çalışma saatlerinin uzaması, Anayasa Mahkemesi ileAİHM'e taşındı. Kaplan, ihlallerle ilgili AYM'ye, angarya ile ilgili olarak da AİHM'e şikayette bulundu. Kaplan, AİHM'e verdiği dilekçede, şu ifadeleri kullandı:

"Şırnak ili Halkların Demokratik Partisi ( HDP) milletvekiliyim, Mecliste 28 milletvekili ile muhalefet grubumuz bulunmaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) dört parti grubu bulunmaktadır. Ak Parti iktidar partisi olup, meclis çoğunluğunu 312 milletvekili ile elinde bulundurmaktadır. CHP 125,MHP ninde 52 milletvekili bulunmaktadır.Bağımsız ve diğer parti üyelikleri toplamı 18'dir.
İktidar partisi olan AK Parti 17 şubat 2015 tarihinde, Meclise sunduğu önergede, 684 sıra sayılı tasarının, çalışma saatlerini, salı günleri, 15.00 den, diğer günler meclisin çalışma saati olmayan, cuma cumartesi pazar günleri dahil saat 14.00'ten 24.00'de kadar, bitmediği takdirde aralıksız devamına dair bir önerge vermiş, meclis çoğunluğu ile kabul ettirmiştir."

Dilekçesinde, Meclis'teki görüşmeleri ayrıntılı olarak anlatan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iç güvenlik paketiyle ilgili yaptığı açıklama ile yasama organı üzerinde baskı kurduğunu dile getiren Kaplan, özetle şu ifadelere yer verdi:

Vekillere mobing

"Milletvekilleri sağlıksız koşullarda zorla çalıştırılmış, dinlenme, hazırlanma, giysilerini değiştirme, tıraş olma imkanları dahi engellenmiş, uykusuz 10 gün boyunca mobing ve zorla çalıştırma uygulanmıştır. Yaşlı,hasta, milletvekilleri aralıksız çalıştırılmış, işkence ve kötü muamele yapılmıştır.

Muhalefet milletvekillerinin, itirazları dinlenmemiş, sert tartışmalara neden olunmuş, İktidar partisi çoğunluğuna güvenerek, önceden görevlendirdikleri “saldırı timleri” oluşturmuş, kürsüde kadın milletvekillerine şiddet uygulanmış, muhalefet partileri milletvekillerine; Meclis başkan tokmağı, gong, su bardakları, tekme Tokat yumruk saldırmış , bir milletvekili stenografların mermer merdiveninde düşürülerek kaburga kemikleri kırılmış 7 muhalefet partisi milletvekili yaralanmıştır. AK Parti Meclis başkan vekilleri oturumları boyunca, kavga, gürültü, şiddet ve saldırılara seyirci kalmış, kendi milletvekilleri hakkında uyarıda bulunmmış meclis iç tüzüğünün disiplin hükümlerini uygulamamış, milletvekilleri televizyonlara çıkarak muhalefet milletvekillerini nasıl dövdüklerini, şiddet uyguladıklarını övünerek pervasızca anlatmışlardır.

İç hukukta itiraz yolu yok

Meclis başkanlığına yaptığımız başvurular, iktidar partili olan başkan tarafından gerekçesiz reddedilmiştir, öylesien özensiz davranılmış ki,cevap tarihlerine de mart ayı yerine (03.03.2015) şubat (03.02.2015) yazılmıştır. Anayasa Mahkemesi, dokunulmazlıkların kaldırılması,milletvekili üyeliğinin düşmesi gibi konularda,83-84-85'nci maddeler uyarınca,yasama işlemlerini sınırlı olarak inceleyebilmektedir. Anayasanın 148. maddesine göre, yasama işlemleri ve düzenleyici işlemler bireysel başvuru konusu yapılamaz. Mecliste ki yasama görüşmeleri,iç tüzük ihlallerine karşı, iç hukukta herhangi bir itiraz yolu bulunmamaktadır."
Kaplan, 1 cent manevi tazminat talebinde bulundu.