HDP'den flaş açıklama !

HDP'den flaş açıklama !

HDP heyeti, çözüm süreci ile ilgili yol haritasını PKK'ya ulaştırdı.

İmralı heyeti üyeleri; 18 Ekim'de Kandil'e yaptıkları ziyarette Hükümetin çözüm süreci çerçevesinde hazırladığı yol haritası çalışmasının başlıklarını içeren tek sayfalık taslağı KCK yetkililerine sunduklarını açıkladı.

Açıklamada, "KCK yetkilileri, yol haritasının kapsamlı olarak hükümet tarafından hem HDP’ye hem de kendilerine sunulmamış olmasını eleştirmiştir. KCK, ön taslakla ilgili düşüncelerini gerekli değerlendirmelerden sonra heyetimize aktaracaklarını ifade etmiştir" denildi.

Açıklamada, 15 Ekim'e kadar tüm eylemlerin durdurulacağının garantisinin verilmediği de kaydedildi.

HDP İmralı heyeti üyeleri; Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbulmilletvekili Sırrı Süreyya Önder, bugün bir açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bugün Yeni Şafak Gazetesi’ndeki bir köşe yazısında heyetimizin hükümetle yaptığı görüşmeler ve dile getirdiği hususlar ne yazık ki içeriği çarpıtılarak, özünden saptırılarak yansıtılmıştır. Yazıda, 'Sayın Başbakanla görüşmemizde 15 Ekim’e kadar tüm eylemlerin durdurulacağı garantisi verdiğimiz' iddia edilmektedir.

HDP Heyetinin kamu güvenliğinin tesisi açısından KCK adına kimseye söz verme yetkisi ve mecburiyeti yoktur. Kamu güvenliği ile ilgili konularda HDP Heyeti, üzerine düşen sorumluluk gereği mesajların karşılıklı iletilmesini sağlamıştır. Bu durumun ‘HDP verdiği sözü tutmadı’ şeklinde yansıtılması doğru değildir.


Kaldı ki, heyetimiz Kobane’deki gelişmelerle ilgili olarak AKP’nin politikalarının Türkiye içinde de ciddi toplumsal olaylara yol açabileceği kaygısını daha en baştan hükümetle paylaşmıştır. Hem Kobane hem çözüm süreciyle ilgili mekanizmaların hızla devreye girmesinin toplumda birikmiş olan güvensizliği ve tepkiyi azaltacağını, sürecin normalleşeceğini açıkça ifade ettik. Bunun için gerekli mekanizmaların kurulması noktasında ortaklaşmaya hazır olduğumuzu açıkça belirttik.

Diğer yandan daha önceki Kandil ziyaretlerimizde hükümetin yol haritasını KCK’ye sunduğumuz ve KCK’nin mutabakata vardığı yönündeki iddialar da tümüyle gerçek dışıdır. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki; heyetimize verilen metin bir yol haritası değildir, Hükümetin hazırladığını ifade ettiği yol haritası çalışmasının başlıklarını içeren tek sayfalık bir taslaktır. Bu tek sayfalık taslak 16 Ekim’de heyetimize verilmiştir. Heyetimiz, (2 gün sonra) 18 Ekim’de Kandil’e yaptığı ziyarette KCK yetkililerine bu tek sayfalık taslağı iletmiştir. KCK yetkilileri, yol haritasının kapsamlı olarak hükümet tarafından hem HDP’ye hem de kendilerine sunulmamış olmasını eleştirmiştir. KCK, ön taslakla ilgili düşüncelerini gerekli değerlendirmelerden sonra heyetimize aktaracaklarını ifade etmiştir.

Kandil ziyareti sonrası henüz hükümet yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştirmedik. Tüm bu gerçekler ortadayken heyetimizi suçlayıcı, yaptığı görüşmelerin içeriğini çarpıtan, kamuoyunu yanlış bilgilendiren gerçek dışı haber ve yorumlar ne yazık ki çözüm sürecine hizmet etmemektedir. Gerek hükümetin gerekse de medyanın dil ve üslubu süreçle bağdaşmamaktadır. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi bu sürecin ilerletilmesi noktasında önem arz etmektedir.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz. "