HDP'li bakandan sürpriz karar

HDP'li bakandan sürpriz karar

HDP’li AB Bakanı Ali Haydar Konca, başmüzakereci olmayacak. MGK kararlarının koordinasyonunu Tuğrul Türkeş üstlenecek.

AKP, seçim sürecinde HDP’li iki bakanın kendisine zorluk çıkaran söylem ve eylemlerde bulunmaları durumunda ne yapacağı konusunda formül buldu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da söylediği gibi HDP’li bakanların “çizgiyi aştıkları” belirlenirse, anayasanın 109. maddesindeki bakanların azledilmesi yetkisi kullanılacak.

Bu yöntem özellikle Güneydoğu’da alınacak önlemlere karşı çıkmaları ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yönelik HDP’nin sert üslubuna katılmaları durumunda uygulanacak.

ÖNEMLİ DETAY

Görevlendirmede önemli bir detay dikkat çekti. Daha önceki görevlendirmelerde AB ile müzakereleri yürütecek başmüzakerecinin hangi bakan olduğu ayrıca belirtiliyordu. Ancak dünkü görevlendirmede böyle bir ayrıntıya yer verilmedi.

60. Hükümet dönemindeki görevlendirmede, “Başmüzakereci görevini Dışişleri Bakanı Ali Babacan yürütecek” ifadesi yer almıştı. 61. Hükümet görevlendirmesinde ise “Müzakere heyeti başkanlığı ve başmüzakereci görevi AB Bakanı’na verilmiştir” denilmişti. 62. Hükümet’e ilişkin görevlendirme genelgesinde de AB ile üyelik müzakerelerinde “müzakere heyeti başkanlığı” ve “başmüzakereci” görevini AB Bakanı’nın üstleneceği bildirilmişti.