HDP'ye özerklik sözü mü verildi ?

HDP'ye özerklik sözü mü verildi ?

Yalçın Akdoğan'la görüşen HDP heyeti 'seri görüşmelerle ilerleyecek yeni bir sürecin başladığını' açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile çözüm sürecine ilişkin son gelişmeleri konuşan HDP Heyeti’nden Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan gazetecilere açıklamalarda bulundu. Sırrı Süreyya Önder, Leyla Zana ile Kandil'e gideceklerini söyledi.

Önder şunları söyledi:

Bir çok sıkıntı ve kırılgan anlar yaşadık. Bunların Birçok sebebi var. Ama belki sayılması gereken en başlıca sebebi bizim siyasi tarihimizde böyle bir müzakere sicilinin olmayışı. Bu açıkçası ne devlette ne demokrasi güçlerde ne direnen güçlerde bu konuda çok fazla bir birikim söz konusu değil. Biz bu süreçte kendi içtihadımızı da oluşturarak yürümeye çalıştık. Dünyada çatışma sonrası çözüm süreçlerinin yaşadığı bütün deneyimi alarak, denenmiş ve sonuca bağlanmış yöntemleri baz alarak ilerlemeye çalışıyoruz.

"KRİZİ GERİDE BIRAKTIK YENİ BİR SÜRECE GİRDİK"

Yine özellikle Kobani direnişiyle başlayan bir kırılganlık yaşamıştık. Gelinen nokta itibariyle, kriz sürecini geride bıraktığımızı söylemek istiyoruz. Bu aşamadan sonra çözüm süreci kapsamında, bununla bağlantılı ele alınabilecek ne giriyorsa bu meselelerin süratle, Sayın Öcalan’ın katkılarıyla, onun başlattığı çizginin devamı olarak, ağırlıklı olarak İmralı’da olmak üzere yeni bir sürece girdiğimizi söylemek istiyoruz.

Bu bütün meselelerin hallolduğu anlamına gelmiyor. Fakat artık süreçte diyalog kanallarının kapanmaması ve ilk defa hangi başlıkları tartışarak ilerleyeceğimiz anlamında elimizde belli mutabakatlar oluştu. Biz bunu parti yetkili kurullarımızla da tüm süreci değerlendirdikten sonra İmralı’ya geçeceğiz, KCK yetkilileriyle de meseleyi görüşeceğiz.

Daha sonra bu görüşmeler daha derinlikli nitelikli daha sonuca odaklı olarak yürüyecektir.

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK

Takvim bizim için mümkün olan en kısa süre. Yarın olabilecek işi bugün yapmak, üç ay sonra olacak olanı bir ay içinde bitirmek gibi bir ilkesel yaklaşımımız var. Birlikte deneyimledik ki süre uzadıkça yanlış anlamalara hırpalanmalara da açık vaziyete geliyor. Artık yani ayın üçü beşi gibi kavramlar bizden duymayacaksınız. Çok seri bir görüşme ve çalışma trafiği başlayacak.

SİLAH BIRAKMA

Bu tarz başlıkları medya üzerinden tartışmanın sürece sıkıntı verdiğini gördük. Bunu belli bir olgunluğa getirip sizinle paylaşacağız. Basından bir şey saklamak anlamına gelmiyor. Tam tersine biraz yol alıp meseleyi tartışması gereken tarafların, müdahillerden bağımsız olarak tartışabilmesine zemin sunmak gayretinden geliyor.

İMRALI’YA BİR SEKRETARYA ÖNERİSİ. HÜKÜMET YOK DİYOR. YENİ SÜREÇTEN KAST ETTİĞİNİZ NEDİR?

Biz böyle diyoruz hükümet şöyle diyor meselesi konunun özünü ilgilendiren noktalara zaman zaman gelse de ağırlıklı olarak kavramlara bizim yüklediğimiz anlamların, sizin anladığınız anlamların birbiriyle farklılaşmasından meydana geliyor. Halkın anlamayacağı dinlemeye gerek yok. Tane tane söylemek gerekirse, biz bu meseleyi çözeceğiz. Biz yeni bir cumhuriyeti oluşturan iradeden birisiyiz. Herkesin de dahil olmasını istiyoruz. Ancak müşterek barışımız geleceğimiz ancak böyle oluşur. Her şey güllük gülistanlık değil. Müzakere dediğimiz şey de birbirinden farklı düşünen insanların bir anlayış birliğine varma, mutabakat zeminini genişletme çabasıdır. Bu mesele bugüne kadar savaştan nemalanan savaşı bir varoluş biçimi haline getiren, nefret ırkçı söylemler üzerinden siyasetini inşa eden siyasetler, bunuş üratla bir bölünme paranoyası olarak algılatmaya çalışıyorlar. Açıkçası meselenin özüyle daha çok ilgiliyiz.

MUTABAKATA VARILAN BAŞLIKLAR, İMRALI’DAKİ ÇÖZÜM MADDELERİ Mİ?

Mutabakata vardık demedim, düzeltelim. Üzerinde konuşacağımız şeyler ve izleyeceğimiz yöntem hakkında mutabakat oluşturduk. Ortaklaşmalar gerçekleştikçe belki ortak açıklamalarla kamuoyunu bilgilendireceğiz.

17 ARALIK’TA GİDİLDİ, İKİ GÜN SONRA BASINA YANSIDI… İLETİŞİMDE YENİ BİR SÜREÇ Mİ?

Karartmayı reddediyoruz. Biz halktan, halklardan hiçbir şey saklanamaması gerektiği düşüncesindeyiz. İmralı ziyareti meselesine gelince, İmralı trafiği başladığı zaman kamuoyuna yansımayan gidiş gelişler de oldu. bu bilgilendirme artık biraz netice aldıkça, sürecin ruhuna hizmet edecek şekilde yapılacak.

SAYIN LEYLA ZANA’NIN DA İMRALI’YA GİDECEĞİ YAZILDI. HATİP BEY GİTTİ, LEYLA HANIMI DA GÖRECEK MİYİZ?

Evet. Şimdi Leyla hanımla beraber Kandil’e gideceğiz.

SELAHATTİN BEY MOSKOVA’YA GİTTİ. ACABA NEDEN?

Sayın Başbakan İtalya’ya gittiği zaman soruyor musunuz neden? Bizim de ziyaret gündemimiz bütün basınla paylaşılıyor. Ülkelerdeki programı da açık. Şöyle söyleyelim. Bu ülkede yüz binlerce Kürt, dünyanın dört bir yanında bizim seçmenimiz, arkadaşlarımız var. Önümüzde de bir seçim süreci var. Bu anlamda onların da katkılarını almak, süreç hakkında bilgilendirmek, oradan yapabilecekleri diplomatik atak içerisindeyiz. Rusya’dan Avrupa’dan dünyanın bütün ülkelerinden katkılar bizim için anlamlıdır.

ÖZERKLİK KAVRAMININ HDP İÇİNİ NASIL DOLDURULUYOR?

Bizim size önerimiz şudur. Vaktinde merak etmedi basın bunu. Bunu da bir sitem olarak alın. Yeni anayasa yazım komisyonunda, bizim özerklikten ne anladığımızı da, nasıl içselleştirilebileceği, kurumsallaştırılabileceği doğrultusunda en yetkin çalışmamız orada. Kamunun kullanımına açık. Bizim parti programımızda açık.

Özerklik bu toprakların yabancısı olduğu bir şey değil. Bugün demokratik normların, bütün dünyada geldiği nokta, yetkilerin bu kadar merkezde biriktirilmemesi şeklinde. Bu bir coğrafi bölgesel etnisite tabanlı bir şey değildir. Sadece bir bölge için de değildir. Trabzon’daki HES inşaatına engel olmak isteyen nineler jandarma dayağına maruz kaldı. Trabzonlu kendi deresi hakkında kendisinin karar verebilmesidir. Biz buna merkeziyetçilik deseydik bu yine bölünme paranoyasının objesi haline getirecekti. Demokrasi talep ediyoruz. Herkesin kendini ifade edebileceği, kendini kültürel olarak sosyolojik olarak her anlamda ifade edebileceği mekanizmaların etkinleştirilmesi, bunun adına da arkadaşlar demokrasi deniyor.

KILIÇDAROĞLU’NUN Ak Parti İLE HDP İTTİFAKI İDDİASI İÇİN NE DERSİNİZ?

Ben bu iddiasını okumadım. Bu cümlelerle mi söylemiş? E ayıp etmiş. Biz bir siyasal partiyiz. Bu partinin geldiği noktada binlerce insanımızın kanı canı emeği var. Biz bunu değil AK Parti’ye hiçbir şeye kurban etmeyiz. Kendimize güveniyoruz. Emekçilerle inançlarla kurduğumuz ve daha da geliştireceğimiz güç birliklerine ittifaklara güveniyoruz.