Hedef 5 milyon ağaç

Hedef 5 milyon ağaç

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, görev süresi sonuna kadar Antalya’da 5 milyon ağaç dikme hedefi koyduklarını söyledi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Cumhurbaşkanlığı himayesinde “Çiçek ve çocuk” teması ile gerçekleştirilen EXPO 2016 Antalya kapsamında Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) tarafından gerçekleştirilen Uluslararası Yeşil Şehir Konferansı’na katıldı. AIPH Genel Sekreteri Tim Briercliffe, Yangzhou Halk Kongresi Başkanı Xie Zhengyi’nin yanı sıra dünyadan ve Türkiye’den şehircilikle ilgili birçok profesyonelin katıldığı konferansın açılış konuşmasını yapan Başkan Türel, EXPO’nun Antalya’nın tanıtımına, EXPO yatırımlarının da kentin ekonomisine, istihdamına önemli katkı yaptığını söyledi.

EXPO’nun, konserleri, festivalleri ve etkinlikleriyle Antalya’ya renk kattığını dile getiren Türel, “Hükümetimiz EXPO ve Antalya için olağanüstü bir çaba harcadı. Şüphesiz ki, Botanik EXPO organizasyonu, dünyada terörün tırmandığı, ülkemizde de bir terör örgütünün darbe girişiminde bulunduğu şansız bir döneme rastladı. Buna rağmen, Antalya çok güzel, çevre dostu bir alan kazandı, çok sayıda etkinlikle farkındalık projeleri gerçekleştirildi ve 3 milyon ziyaretçimiz oldu” diye konuştu.

YEŞİL ŞEHİR ANTALYA

EXPO ile Antalya’nın önünde çevre konusunda yeni ufuklar açıldığını anlatan Başkan Türel, “Bu konferansın bize yeşil şehir Antalya için yeni fikirler vereceğinden şüphe duymuyorum. Yeşil şehir dediğimizde sadece ağaçlarla, bitkilerle donatılmış bir şehirden bahsetmiyoruz. Geri dönüşümüyle, dönüştürülebilir enerjileriyle birçok hususta çevreye duyarlılık gösteren şehirlere yeşil şehir diyoruz” dedi.

Antalya bir zamanlar portakal kokan bir şehir olduğunu hatırlatan Başkan Menderes Türel, “Zaman pek çok şey gibi Antalya’yı da değiştirdi. Zamanı geri götürmek mümkün olsa da size o Antalya’yı gösterebilsek. Fakat artık geleceğe bakmak zorundayız ve gelecek nesiller için yapabileceğimizin en iyisini yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

YILDA 1 MİLYON AĞAÇ

2004 yılında ilk kez belediye başkanı olduğunda Antalya’nın şehir girişlerini ağaçlandırarak işe başladığını anlatan Başkan Türel, şunları söyledi: “Eskimiş kamu binalarını yıkıp park yaptık. Antalya’nın en güzel kavşağına o dönemde tarihe tanıklı etmiş büyük zeytin ağaçlarını diktik. 2014 yılında yeniden başkan olduğumda da ilk projemiz şehir merkezinde bina yıkıp park yapmak oldu. Kendimize yılda 1 milyon, görev süremiz sonuna kadar da 5 milyon ağaç dikme hedefi koyduk. Yeşil şehir hedefimiz, bizi Communities in Bloom’un sevgili başkan ve üyeleri ile tanıştırdı. Kanada’da 5 Çiçekli Altın Şehir ödülünü aldık. Bu ödülü almamız bizi daha büyük projeler için teşvik etti. Antalya aynı heyecanla 5 Çiçekli Altın şehir ödülünü tekrar almak üzere yeşil şehir Antalya hedefine yürümeye devam edecektir.”

EN GÜZEL BALKON VE BAHÇE YARIŞMASI

Antalya yeşil alan bakımından şanslı bir il olduğunu kaydeden Türel, şöyle devam etti: “Antalya’nın çevresi bozulmamış, doğal peyzaj alanıdır. Fakat şehir merkezlerimizin, bazı mahallelerimizin daha fazla yeşil alana ihtiyacı olduğu açıktır. Bir çiçek şehri olması gereken Antalya’nın çatılarında ve balkonlarında çiçek yeterli seviyede değildir. Türkiye’de balkon çiçeklendirmesiyle daha çok kadınlar ilgilenmektedir. Bu sebeple bu yıl en güzel balkon ve bahçe çiçeklendirmesi yarışması yaptık. Bu yarışmalara ve yeni projelere yeşil şehir Antalya imajı yerleşene kadar devam edeceğiz.”

EXPO ALANI BOTANİK PARK OLARAK KALACAK

EXPO’nun 6 aylık bir organizasyon olarak kalmayacağını, bahçeleri ve sosyal alanları ile Antalya’nın turistik cazibe merkezlerinden birisi ve botanik parkı olarak kalacağını ifade eden Türel, “Communities in Bloom topluluğu ile yarışmaya da devam edeceğiz. Çünkü ağaç ve çiçek yarışı dünyanın en güzel, en faydalı yarışlarından birisidir. Bizler, birlikte bu yarışı uluslararası dostluk yarışına dönüştürdük. Çocuklarımıza yeşil şehirler ve barış içinde bir dünya bırakmak için çalışıyoruz. Aramızda bulunan dünyanın farklı şehirlerinin temsilcilerine de seslenmek istiyorum. Birbirimize çiçek vererek kurduğumuz bu dostluğu her alanda işbirliğine dönüştüreceğimize inanıyorum” diye konuştu.