Hedef kitleyle iletişimde başarının anahtarı

Hedef kitleyle iletişimde başarının anahtarı

Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen siyasal iletişim uzmanları, seçim kazandıran iletişim stratejilerini pazarlama dünyasının temsilcileriyle HEDEF “HEDEF KİTLE” konferansında paylaştı.

Barack Obama’nın 2012 Başkanlık seçimlerinde Ulusal Saha Direktörü olarak görev yapan Jeremy Bird, kapı kapı gezerek her mahalleden gönüllü liderler yaratma becerisinin altını çizerken, Twitter Asya Direktörü Peter Greenberger Twitter’ı samimi bir dille kullanan siyasilerin başarılarına dikkat çekti. Türk basının duayen isimleri Haluk Şahin, Volkan Karsan, Mehveş Evin ve Bahattin Yücel ise sosyal medyanın geleneksel medya üzerindeki rolünü tartıştı.

#hedefkitle2015

Türkiye’de seçim kampanyaları kapsamında kullanılan siyasal iletişimin pazarlama stratejilerine sunduğu katkılara odaklanan ilk konferans olanHEDEF “HEDEF KİTLE” konferansı 6 Mart 2015 tarihinde İstanbul The Ritz Carlton Otel’de yapıldı. Element Strateji Yönetimi ve Danışmanlık tarafından düzenlenen konferansta, başta ABD Başkanı Barack Obama’nın dijital kampanya ve ulusal saha direktörleri olmak üzere, siyasal iletişim alanında uzman birçok yerli ve uluslararası uzman konuşmacı olarak yer aldı. Etkinlikte, seçim kampanyalarında kullanılan iletişim yöntemlerinin incelikleri, hedef kitleyi bulma; doğru mesajları üretme ve hedef kitleye doğru kanaldan ulaşma yaklaşımları seçim kampanyalarının ve siyasal iletişim dünyasının efsane isimleri tarafından enine boyuna masaya yatırıldı.

“Pazarlama dünyasının siyasal iletişimden alacağı dersler var”

Etkinliğin açılış konuşmasını Element Strateji Yönetimi ve Danışmanlık Ltd. Şti’nin Kurucusu, Pollie Ödüllü Siyasal İletişim Danışmanı Dr. Gülfem Saydan Sanver yaptı. Gündemin siyaset tarafından belirlendiği Türkiye’de iletişime daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Gülfem Saydan Sanver, “Siyaset ile iletişim hayatın ta kendisidir. Bu nedenle bu konferansı yalnızca siyasetçilere açmadık. Başta pazarlama dünyası olmak üzere herkesin siyasal iletişimden alacağı dersler var. ABD Başkanı Barack Obama için 2008 ve 2012 başkanlık seçimlerinde yürütülen kampanyalar, bu alanda çığır açan çalışmalardır. Bugün burada, bizzat o kampanyaların direktörlerinden hedef kitlenin nasıl bulunduğunu ve nasıl başarılı bir iletişim stratejisi izleneceğini öğreneceğiz” dedi.

“Doğru iletişim için yerel topluluklardan liderler yaratın”

Dr. Gülfem Saydan Sanver’in ardından kürsüye, Barack Obama’nın Ulusal Saha Direktörü Jeremy Bird geldi. Fortune dergisi tarafından geleceği şekillendirecek en etkili 50 yönetici arasında gösterilen ve 2012 seçimlerinde ABD seçim tarihindeki en büyük gönüllü organizasyonunu kurup yöneten Jeremy Bird, HEDEF “HEDEF KİTLE” konferansının katılımcılarıyla hedef kitleye sahada ulaşmanın ve doğru mesajı doğru kitleye iletmenin püf noktalarını paylaştı. Başarılı bir siyasal iletişim kampanyasının sihirli bir formülü olmadığının altını çizen Bird, başarının birçok farklı faktörün entegrasyonu ile sağlanabileceğini vurguladı. “Mesajınızı milyonlarca insana ulaştırmak istiyorsanız öncelikle ölçekli bir yapı oluşturmalısınız” diyen Jeremy Bird, Obama kampanyasında eyalet, bölge ve mahalli temelde kurdukları direktörlüklerin, gönüllüleri eğittiğini ve her gönüllüden birer ‘lider’ yarattıklarını söyledi. Yerel düzeyde yetkilendirmenin, insanların kampanyaya olan adanmışlığını artırdığına dikkat çeken Bird, bu sayede seçmenlerle daha kişisel bir ilişki kurmayı başardıklarını ifade etti.

Seçmenin kim olduğunu bilmelisiniz

Barack Obama’nın, seçmenlerin kim olduğunu öğrenmeye ve onlarla kişisel bir iletişime geçilmesine büyük önem verdiğini söyleyen Jeremy Bird, “Onlara ulaşmak yeterli değil. Sürekli temas halinde olmalı, sorunlarını ve beklentilerini ilk ağızdan dinlemelisiniz. Dijital iletişimin gelişimiyle birlikte bu daha da kolaylaştı. Veri tabanınızı sürekli güncel tutmalı, berber salonlarından ibadethanelere kadar siyasetin konuşulduğu her yere girmelisiniz” dedi. Hedef kitle ile konuşurken adayların ve kurumların kendilerini sürekli olarak yenilemeleri gerektiğini vurgulayan Jeremy Bird, başarılı bir kampanyanın iyi bir aday, güçlü ve somut mesajlar, dijital ve saha çalışmalarının entegrasyonu sonucu oluşturulabileceğinin altını çizerek sözlerini noktaladı.

Geleneksel medya artık bir nostalji mi?

HEDEF “HEDEF KİTLE” konferansında Jeremy Bird’ün ardından,Gazeteci Yazar Haluk Şahin, Gazeteci Volkan Karsan, Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Mehveş Evin ve 54. Dönem Turizm Bakanı ve Basın Konseyi Başkanı Bahattin Yücel “Sosyal Medya Gazeteciliği Öldürüyor Mu?” panelinde bir araya geldi. Sosyal medyanın haber ve bilgi alma alanında yarattığı devremin geleneksel gazetecilik mesleği üzerine etkilerinin tartışıldığı panelde ilk sözü alan Gazeteci Yazar Haluk Şahin, “Haberin topluma dağılış şeması değişiyor. Eski medyanın suyunun kaynamaya başladığını görebiliyoruz. Eski medyaya artık nostaljik gözlerle bakabiliyoruz” dedi.

“Gazetenin nostaljik bir unsur olduğuna inanmak istemiyorum” diyen Milliyet Gazetesi Köşe Yazarı Mehveş Evin, geleneksel medyaya olan ihtiyacın sürdüğünü belirtti. Evin, “Sosyal medyada gazeteci hata yaptığında bunu sürekli takip eden insanlar var. Sosyal medya, söylendiği kadar kuralsız değil. Geleneksel medyaya olan güven sıklıkla tartışılıyor. Gazetecilerin de medya etiği konusunda eğitim alması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Mehveş Evin’in ardından söz alan Gazeteci Volkan Karsan ise, “Sosyal medyayı basının nasıl yararına kullanırız sorusuna yanıt vermeliyiz. Küresel ve yerel sosyal medya kullanımı bir hayli farklı. Gazetecilik sorumluluk gerektiren bir iş” ifadelerini kullandı.

54. Dönem Turizm Bakanı ve Basın Konseyi Başkanı Bahattin Yücel ise, “Basını eleştirmek ve savunmak kolay. Sahipli ve sahipsiz medya konusunda ciddi bir yol ayrımına geldik. Sosyal medyada patronlar yok. Dolayısıyla kural da yok” diye konuştu.

Başarılı bir kampanyanın 4 ana adımı: Dinleme, inşa etme, etkileşim ve harekete geçme

Konferansında bir diğer konuşmacısı da Twitter Asya Direktörü Peter Greenberger’di. Konferansa Singapur’dan canlı video bağlantısıyla katılan Peter Greenberger, dünyada önemli olan ne varsa Twitter’da da olduğunu söyleyerek başladığı sunumunda, Twitter’ın seçim kampanyaları üzerindeki etkilerine değindi. Twitter’ın aylık 500 milyon sabit kullanıcı ile adeta bir imparatorluğa dönüştüğünün altını çizen Greenberger, Twitter’ın bir sosyal ağ olarak algılandığını fakat aslında bunun çok ötesinde tamamen dünyaya açık bir konuşma platformu olduğunu vurguladı. Siyasetçilerin Twitter’ı son derece aktif kullandığını aktaran Peter Greenberger, seçim kampanyası yürüten adaylara yönelik, “dinleme”, “inşa etme”, “etkileşim” ve “harekete geçme” olmak üzere 4 ana strateji bulunduğunu ifade etti. Başta ABD olmak üzere birçok ülkede bu stratejinin etkilerinin göründüğünü söyleyen Greenberger şunları söyledi: “Öncelikle dinlemeli, insanların ne hakkında konuştuğunu takip etmelisiniz. Twitter’ın sunduğu yeni özellikler sayesinde adaylar, takipçilerinin e-posta adreslerini toplayabiliyor, kendi internet sitelerine takipçilerini yönlendirebiliyor, görsel ve sözel mesajları bir arada kullanarak insanları etkileyebiliyorlar.”

Başarının anahtarı: samimiyet, güncellik ve doğru zamanlama

Hedef kitlenin dinlenilip, inşa edilen kanallara yönlendirilmesinin ardından, onlarla sürekli etkileşimde olmanın yollarına da değinen Twitter Asya Direktörü Greenberger, hashtag kullanımının bu alanda önemli rol oynadığını aktardı. Sağlıktan spora, siyasetten çevre sorunlarına kadar çok farklı alanlarda diyalogların hashtag’ler altında sürdüğünü belirten Greenberger, birçok dünya liderinin hashtag’leri verimli kullanarak takipçileriyle etkileşimi sürdürülebilir hale getirdiğini söyledi. ABD’deki Cumhuriyetçilerin Obama’nın kongreye sunduğu yasa tasarılarını 6 saniyelik Vine videolarıyla eleştirerek büyük etkileşim sağladığını kaydeden Greenberger, Twitter’ın retweet özelliği sayesinde insanların daha kolay harekete geçirilebildiğine de dikkat çekti. Greenberger, Twitter üzerinden iletişimde başarısı kanıtlanmış adımları ise samimi mesaj tonu, görsellerle dikkat çekme yaklaşımı, ana konudan sapmamak, doğru zamanda doğru mesajı iletmek, olabildiğince güncel olmak, geri dönüşleri tahmin ederek paylaşım yapmak ve hashtag kullanmak olarak sıraladı.

Konferansla ilgili ayrıntılı bilgi için: hedefhedefkitle.com