Hedef THY uçağı mıydı ? İşte bilinmeyenler...

Hedef THY uçağı mıydı ? İşte bilinmeyenler...

Somali'den kalkan bir uçakta gerçekleştirilen saldırının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Bundan 10 gün önce, Somali'den kalkış yapan bir uçakta gerçekleşen ve 'Asıl hedef THY uçağı mıydı?' sorusuyla gündeme oturan patlamada kullanılan bombanın çok 'karmaşık' bir yapıya sahip olduğu ve x-ray cihazlarında tespit edilemediği öğrenildi. Olayda, bombacı uçakta açılan delikten fırlayıp gitmiş; uçağın acil iniş yapması sayesinde facia önlenmişti

Somali'nin başkenti Mogadişu'dan Cibuti'ye gitmekte olan Daallo Havayolları'na ait yolcu uçağı seyir halindeyken kabinde bir patlama meydana gelmiş ancak gövdede büyük bir delik açılmasına rağmen uçağın acil iniş yapması sayesinde olay ucuz atlatılmıştı.

THY, HAVA MUHALEFETİ NEDENİYLE UÇMAMIŞ, YOLCULARI BAŞKA UÇAĞA PAS ETMİŞTİ

Somali Ulaştırma Bakanı, 2 Şubat'ta Cibuti merkezli Daallo Havayolları’nın yolcu uçağında meydana gelen patlamanın terör kaynaklı olduğunu açıklamıştı. Al Jazeera’ye konuşan Daallo Havayolları yöneticisi, "patlamayı gerçekleştiren intihar eylemcisiyle" birlikte uçaktaki yolcuların THY yolcuları olduğunu, THY uçağının Mogadişu'ya gelememesi nedeniyle THY adına yolcuları Cibuti'ye götürmekte olduklarını söylemişti.

Uçak havadayken meydana gelen patlamanın hemen ardından çekilmiş dehşet görüntüleri. Uçak, gövdesindeki delikle iniş yapmaya çalışırken...


10 TÜRK YOLCU VARDI

Daallo Havayolları yöneticisi Muhammed İbrahim Yasin Olad, uçaktaki 74 yolcunun, Somali’ye haftada 3 kez uçuşlar düzenleyen THY’den bilet aldığını ancak o gün kuvvetli rüzgâr nedeniyle uçuşu gerçekleştiremeyen THY'nin, Daallo’dan yolcuları Cibuti’ye kadar taşımasını istediğini söylemişti. Uçakta 10 Türk yolcu da bulunuyordu

'HEDEF ASLINDA THY UÇAĞI MIYDI?' KUŞKUSU

Eylemci olduğu belirtilen Somalili Abdullahi Abdisalam Borleh ve uçaktaki diğer yolcuların aslen THY yolcusu olması, normal koşullarda THY uçağının Mogadişu'ya gelip yolcularını alacak olması, "Hedef aslında THY uçağı mıydı?" sorusunu akla getirmişti.

BOMBACI DELİKTEN FIRLADI GİTTİ

Abdullahi Abbdisalam Borleh, 3159 sefer sayılı uçaktan patlama sonrası kaybolan tek kişi olmuştu. Borleh’in kabin basıncı nedeniyle patlama sonrası açılan delikten dışarı fırladığı tahmin ediliyor. Borleh’in yanmış cesedi, Mogadişu’nun 30 kilometre açıklarında bulundu. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

CİHAZLAR PATLAYICIYI TESPİT EDEMEDİ

Olayla ilgili son gelişme olarak, bombanın özelliğine ilişkin bir açıklama yapıldı. CNN'in, soruşturmaya yakın bir kaynaktan edindiği bilgiye göre, bir dizüstü bilgisayarın içine gizlenen bomba o kadar karmaşık bir yapıya sahipti ki, x-ray cihazlarından bile rahatça geçti. Bu şok bulgu, yetkilileri bir kez daha alarma geçirirken, uçağa patlayıcı sokma konusunda yeni yöntemler olabileceği kuşkusu istihbarat birimlerinde tedirginlik yarattı.

Bombanın, maksimum irtifaya çıkmadan önce infilak ettirilmiş olmasının, daha büyük bir felaketi önlediği ifade ediliyor.