'Her cuma kafa kesiyorlar'

'Her cuma kafa kesiyorlar'
Güncelleme:

Ortadoğu'daki kafa kesme vahşeti BM'nin raporuna da girdi.

Birleşmiş Milletler müfettişleri, Suriye'de hem Şam hükümetinin hem de Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) birbirlerine karşı mücadelelerinde savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediklerini bildirdi.

BM'nin Cenevre'deki merkezinden yayımlanan 45 sayfalık rapora göre, IŞİD halka açık alanlarda infaz, kamçılama gibi yöntemlere başvurarak bir korku kampanyası yürütürken, hükümet güçleri ise sivillere karşı kimyasal silah kullanıyor.

CUMA IŞİD'İN KATLİAM GÜNÜ

IŞİD kontrolündeki Suriye'nin kuzeyi ve kuzeydoğusunda, cuma günleri şehrin merkezindeki alanlarda idam, organ kesme ve kırbaçlama gibi cezaların uygulandığına dikkat çekilen raporda, çocuklar dahil sivillerin bunları izlemeye zorlandığı bildirildi. Raporda, öldürülen insanların bedenlerinin günlerce sergilendiği ifade edilerek, kadınların IŞİD'in kıyafet yasağına uymadığı için kırbaçlandığı kaydedildi. IŞİD'in Kürtleri, Suriye'nin kuzeyinden zorla çıkardığı belirtilen raporda, gazetecilerin ve diğer medya çalışanlarının sistematik biçimde hedef seçildiği kaydedildi.

GAZETECİNİN KAFASINI BÖYLE KESTİLER

Komisyon raporunda, "Hükümet, savaş suçları ve insanlığa karşı suç işlemeyi sürdürmektedir. Ocak ve temmuz ayları arasında her hafta yüzlerce erkek, kadın ve çocuk, hükümetin ayrım gözetmeksizin sivillerin yaşadığı alanlara gönderdiği füzeler ve varil bombalarıyla öldürüldü" denildi.
Bazı kanıtlara göre sivillerin bir araya geldikleri yerlerin kasıtlı bir şekilde katliam oluşturacak şekilde bombalandığı bilgisine yer verilen raporda, kontrol noktalarındaki askerlerin yaralıların hastanelere gitmesini engellediği kaydedildi.
Raporda ayrıca, bazı bölgelerde hastanelerin hedef alınmaya devam edildiğine işaret edilen raporda, "İnsani yardım bir savaş silahı gibi kullanılarak, engelleniyor" denildi.

 'NİSAN VE MAYISTA KİMYASAL SİLAH KULLANILDI'

Komisyon raporunda, hükümet güçlerinin bu yılın nisan ve mayıs aylarında Suriye'nin batısındaki sekiz farklı olayda kimyasal silah kullandığı kaydedildi. Raporda, silahın büyük olasılıkla klor gazı olduğu ifade edildi.

Suriye'de hükümet ve hükümet karşıtı silahlı gruplar tarafından kitlesel katliamlar işlendiği belirtilen raporda, yabancı savaşçıların ülkeye girişinin devam etmesi ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü gibi aşırı görüşlü grupların başarısının şiddetin uluslararası barış ve güvenliği tehdit edecek şekilde yayılmasına katkı bulunduğu kaydedildi.

"Çatışmanın daha fazla yayılma riski açık bir şekilde ortada" ifadesine yer verilen rapor,  20 Ocak-15 Temmuz tarihleri arasında yapılan 480 mülakat ve toplanan dokümanlara dayanıyor. Ülkedeki savaşın normal yaşamı etkileyecek şekilde sivil bölgeleri sardığına dikkat çekilen raporda, savaşın etkisinin her gün en temel hakları ihlal edilen özellikle kadın ve çocuklar için çok ağır olduğu kaydedildi.

BM'deki basın toplantısında konuşan Suriye Bağımsız Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, "Çatışma hukuka ve vicdana saygı göstermeden sürerken her gün yüzlerce sivil hayatını kaybediyor" dedi.