Heyelan Nedeniyle Baraja Göçen Yolda İnceleme Yapıldı

Heyelan Nedeniyle Baraja Göçen Yolda İnceleme Yapıldı

Çorum’un Kargı ilçesine bağlı Saraycık köyü yakınlarında yaşanan toprak kayması nedeniyle baraja göçen yolda inceleme yapıldı.

- Çorum’un Kargı ilçesine bağlı Saraycık köyü yakınlarında yaşanan toprak kayması nedeniyle baraja göçen yolda inceleme yapıldı.

Kargı ilçesine bağlı Saraycık köyü yakınlarındaki eski Sinop yolu, baraj sularının aşındırmasına bağlı olarak aniden kayarak sulara gömülmüş, yolun kaymasının ardından 3 köyle ulaşım tamamen kesilmişti. Yolun göçmesinin üzerinden 5 gün geçmesine rağmen yolun açılmaması köylüleri zor durumda bıraktı. Alternatif olarak açılan dağ yolundan ulaşım sağlamaya çalışan köylüler, ilçe merkezine 170 kilometre olan alternatif yolun kendilerini daha çok mağdur ettiğini belirterek yolun bir an önce yapılmasını gerektiğini belirtti.

"MAĞDURUZ, YOLUMUZ BİR AN ÖNCE AÇILMALI"

Boyabat barajı yapılmadan önce köy yolunun daha iyi olduğunu belirten Karacaoğlan Köyü Dernek Başkanı Mehmet Görmez, "Yolun altına taş duvar örülmeden yol yapıldı. Yol her gün başka bir yerden çöküyor. Bu çöküntüler 10 metre, 20 metre, bazen de 40 metreyi buluyor. Bugün görülen olayda ise 80 metrelik yol çöktü. Yolun çökmesiyle köyümüzdeki hastalarımız mağdur durumda kaldılar. Doktora gidemediler, ilaç alamadılar. Alternatif denilerek açılan dağ yolunu yağmur yağdığında sel geldiği için kullanamıyoruz. Kullanmak istediğimizde ise bu yolun ilçeye uzaklığı 170 kilometreyi buluyor. Barajı yapan firma yol yapıyorum diyerek köylüye sağlıklı bir yol yapmadı. Bu yollar bu şekilde ihaleyi alan firmadan teslim alınmamalıydı. Bugün bu yol onarılsa bile yarın başka bir yerden çöküntü ve kayma olacaktır" dedi.

"KÖYÜMÜZE GİDERKEN YOLUN ÇÖKMESİNDEN KORKUYORUZ"

Köylerine giderken yolun her metresinde korku yaşadıklarını belirten Görmez, "Yol acaba üstümüze mi uçacak, altımızdan mı kayacak diye korkuyoruz. Bu şekilde yolda araçla seyrettiğimizde ise trafiği tehlikeye düşürüyoruz. Bu şekilde birkaç kez kaza yaşandı" dedi.

Yolun halen açılmadığı belirten Görmez, "Şu anda ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Komşular birbirleriyle paylaşarak ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Çok önemli bir ihtiyaç varsa köylü yolun göçen kısmına kadar aracıyla geliyor, yolun göçen diğer tarafına da ilçeden araç çağırıyor. Sonra yaya vaziyette göçen kısımdan tehlikeli bir şekilde geçerek gelen araca binip ilçeye gidiyor. Dönerken de aynı şeyler tekrarlanıyor. Bu şekilde ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

KAYMAKAM VE İL GENEL MECLİSİ BAŞKANI HEYELAN BÖLGESİNDE

Kargı Kaymakamı Ali Erdoğan, Çorum İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, Kargı İl Genel Meclis Üyeleri Mustafa Yıldız, Mesut Turel ve AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Akpınar ise bölgede incelemelerde bulundu.

Kargı Kaymakamı Ali Erdoğan, Boyabat barajını işleten firma ile özel idare arasında imzalanan sözleşme gereğince yolun yapımından sonra 5 yıl süre içerisinde yolda meydana gelebilecek çökme ve benzeri durumlarda sorumluluk Boyabat barajını işleten firmaya ait olduğunu belirterek, "Bu nedenle Özel idare ile şirketin mühendisleri bölgede inceleme yapacaklar. Bu inceleme sonucunda yeni bir yol güzergahı mı belirlenecek, yoksa çöken yol mu onarılacak o zaman belli olacak. Çalışmalar ise bir hafta 10 gün içerisinde başlayacak’’ dedi.

FİZİBİLİTE VE PROJE ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK

Çorum İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya ise, "Meydana gelen heyelan nedeniyle 3 köyün Kargı ilçesiyle bağlantısı şu an için kesilmiştir. Olayın gerçekleşmesinin hemen ardından valimiz, milletvekillerimiz, kaymakamımız ve özel idaremiz olmak üzere hızlı bir çalışma ile alternatif yollar üzerinde çalışmalar yaptık. Şu an yaptığımız inceleme ile son durumu gözden geçirdik. 2-3 gün içerisinde buradaki çalışmayı tamamlayarak köylerimizdeki çocuklarımızı okullarına göndereceğiz. İnşallah çok kısa zamanda bu sıkıntıyı aşacağız ancak sizlerde takdir edersiniz ki doğa şartları çok ağır. Anında müdahale etmek çok zor. Ama biz zoru başarmak istiyoruz. Şu anda geçici bir yol vereceğiz. Daha sonra kalıcı bir yol yapacağız. Bunun için arkadaşlarımız şuanda fizibilite ve proje çalışmalarını yapıyorlar. Bizi mutlu eden can kaybımızın olmayışıdır. Gördüğünüz gibi devasa bir heyelanla karşılaştık. Bütün imkanlarıyla özel idaremiz seferberdir en kısa zamanda yolun normale döneceğini umut ediyorum" şeklinde konuştu.

HEYELAN NEDENİYLE BARAJA GÖÇEN YOLDA İNCELEME YAPILDI

HEYELAN NEDENİYLE BARAJA GÖÇEN YOLDA İNCELEME YAPILDI

HEYELAN NEDENİYLE BARAJA GÖÇEN YOLDA İNCELEME YAPILDI