Hindistan'da Yeni Toprak Yasa Tasarısı Protesto Edildi

Hindistan'da Yeni Toprak Yasa Tasarısı Protesto Edildi

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, binlerce kişi iktidar partisinin parlamentoya sunduğu yeni toprak yasa tasarısı protesto etti.Muhalefet lideri Rahul...

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, binlerce kişi iktidar partisinin parlamentoya sunduğu yeni toprak yasa tasarısı protesto etti.

Muhalefet lideri Rahul Gandi tarafından düzenlenen protesto gösterisine, diğer kentlerden ve kırsal kesimlerden gelen çiftçilerin de arasında bulunduğu yaklaşık 100 bin kişi katıldı. 

Beyazlar giyinen ve muhalefetteki Kongre Partisi'nin bayraklarını taşıyan göstericiler, hükümet karşıtı sloganlar attı. 

Başbakan Narendra Modi, tasarının, arsaların fabrikalar, sanayi bölgeleri ve diğer kalkınma projeleri için satılmasını ve kullanılmasını kolaylaştırmak için hazırlandığını savunuyor. Muhalefet ise tasarının, zengin şirketlerin tarım alanlarına sahip olmasına zemin hazırladığını ve yoksul çiftçileri daha da fakirleştireceğini ileri sürüyor. 

Modi, liderliğini üstlendiği Bharatiya Janata Partisi (BJP) milletvekillerine gösteriden yaptığı açıklamada, muhalefeti, çiftçileri kendi çıkarları için kullanmakla suçladı.

Modi, "Bizim hükümetimiz, yoksullar için kurulmuştur. Biz, kendimizi yoksulların hizmetine adadık. Lakin söylediğimiz her şey, muhalefet tarafından çarpıtılıyor" dedi.  

Bu hafta parlamentoda görüşülmesi beklenen tasarı, savunma, toplu konut, enerji ve sanayi bölgeleriyle ilgili projeleri halihazırda satıştan etkilenen toprak sahiplerinin yüzde 80'inin kabulünü gerektiren uygulamadan muaf tutuyor. 

Tasarı, toprak satışından kaç kişinin etkileneceğini bulmak için yapılan "toplumsal etki değerlendirmesi"nin de kaldırılmasını öngörüyor. 

Kaynak: Anadolu Ajansı