Hitit Üniversitesi’nde Kayıt İşlemleri Başladı

Hitit Üniversitesi’nde Kayıt İşlemleri Başladı

Çorum Hitit Üniversitesi’nde öğrenci kayıt işlemleri başladı.

- Çorum Hitit Üniversitesi’nde öğrenci kayıt işlemleri başladı.

Hitit Üniversitesi bünyesinde yeni açılan Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ile birlikte 7 fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul ve 6 meslek yüksekokulumuz ile 11 Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunurken 23 lisans programındaki kontenjanların dokuzu hariç tamamı tercih edildi.

Meslek Yüksek Okullarında (MYO) 47 programa ait (ikinci öğretimlerde) ayrılan bin 938 öğrenci kontenjanın bin 774’ü tercih edilirken, MYO’ların son dönemlerde açılan istihdam odaklı programlarının hemen hemen yüzde 100’ü tercih edildi. Özellikle Çorum MYO’da yer alan Havacılıkta Yer Hizmetleri Yönetimi, Sungurlu MYO’da bulunan dış ticaret, Osmancık Ömer Derindere MYO’da yer alan Harita ve Kadastro ile Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programlarındaki kontenjanların tümünün tercih edildiği bildirildi.

Hitit Üniversitesi’ni tercih eden öğrencilerin yaklaşık yüzde 33’ü Çorumlu, diğer 67’lik bölümün ise diğer şehirler ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen öğrencilerden oluşuyor. 2010 yılında 8 bin 456 olan öğrencisi bulunan Hitit Üniversitesi, 2011 yılında bu sayıyı 9 bin 514’e, 2012 yılında 11 bin 111’e, 2013 yılında 12 bin 504’e yükseltirken, bu yıl üniversiteyi tercih eden öğrencilerin tümünün kayıtlarını yaptırmaları halinde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde eğitim görecek olan öğrencisi sayısının 15 bini aşması bekleniyor.

Fakülte dekanları, meslek yüksek okulları ve enstitü müdürleri ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, yeni eğitim-öğretim yılı hakkında açıklamalarda bulundu.

Kuruluşundan bu yana geçen 8 yıllık süre zarfında kentin göz bebeği kurumlarından birisi olan Hitit Üniversitesinin fiziki altyapısını iyileştirme çalışmalarını hızla sürdürmekle birlikte, akademik ve eğitim için gerekli çalışmaları da tüm hızıyla yerine getirmeye çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Hitit Üniversitesinin yıllar sonrasının köklü bir üniversitesine dönüşmesinin, ancak bugünden atılacak sağlam adımlarla gerçekleşeceğine olan inancımız, bizlerin bu başlangıç döneminde büyük atılımlar yapmamız gerektiğini göstermektedir. Hedefimiz, Üniversitemizi sadece niceliksel değil, nitelik olarak da büyütmek olmalıdır. Ve artık ikinci üniversite için çalışmalarımızı çok geç kalmadan başlatmamız gerekmektedir. Bunun ne anlama geldiğini, geç kalmışlığın bir üniversiteyi nasıl etkilediğini en iyi Çorum halkı bilmektedir” dedi.

Eğitimde uluslararasılaşma çalışmaları hakkında da bilgi veren Alkan, 11 farklı ülkede 24 farklı üniversite ile Erasmus, Mevlana Değişim Programı kapsamında 17 farklı ülkede 41 üniversite ile anlaşma, 4 kıtada 26 farklı ülkede 45 üniversite ile eğitim ve araştırma ikili işbirliği protokolleri imzalandığını açıkladı.

Yapılan ikil işbirliği anlaşmaları sonucu Hitit Üniversitesi’nde 2013 yılında ilk kez 3 kıta 15 farklı ülkeden 63 yabancı uyruklu öğrenci öğrenim gördüğünü dile getiren Alkan, 2014 yılında ise 3 kıta 23 farklı ülkeden 50’si Mevlana Değişim Programı kapsamında olmak üzere toplam 150 yabancı uyruklu öğrencinin üniversitede öğrenim görmek için başvurusu bulunduğunu, değişim programları ve çeşitli projeler kapsamında 2014 yılında ise bugün itibariyle145 personelin yurtdışında bulunan çeşitli üniversitelerde kısa süreli olarak görevlendirildiğini ifade etti.

Klasik yapılan işlerin dışına çıkılarak geleceğe bakılması gerektiğini dile getiren Alkan, “Mazeret üretmeye hakkımız yok. Herkes taşın altına elini koymalı. Üniversite olma yolunda varlığımızı ortaya koyduk. Yüksek lise değiliz, sürekli araştırma yapan bir üniversiteyiz. Toplumun tüm kesimlerini sistemin içerisine dahil ettik. Üniversite ne benim ne başkasının şahsi malı değil. Bu eğitim yuvası bu şehrin. Üniversite bu şehir için önemli. Eğitim kalitemiz 20 yıl sonra ortaya çıkar. Mezunlarımızın konumu gördüğümüzde eğitim kalitemizin ne olduğunu anlarız. Rakibimiz çok. Ayrılıkları bir kenara bırakarak sağlam adım atmak zorundayız” diye konuştu.

Öğrencilere sunulan bazı imkanlar hakkında da konuşan Alkan, “Üniversitemizin kendi imkânları ile hazırlanmış olan Öğrenci Otomasyon Sistemi ile tüm öğrencilerimizin ön kayıt ve ders kayıt işlemlerini internetten yapmaları sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin gereksinim duydukları kayıt, burs/destek, ulaşım vb. konularda sürekli güncellenen web sayfası aracılığı ile bilgilendirme yapılmaktadır. KYK tarafından verilen kredi ve burslara ek olarak, bu yıl 250 öğrencimize kısmi zamanlı çalışma imkânı ve ihtiyaç sahibi 500 öğrencimize karşılıksız yemek bursu desteği verilecektir. Eğitim birimlerimize türünde en yüksek puana göre ve 1. tercihle yerleşen öğrencilerimize karşılıksız burs, eğitim birimlerimize türünde en yüksek puana göre yerleşen öğrencilerimize taşınabilir bilgisayar,bilimsel etkinliklere katılım desteği veriyoruz. BAP Birimimiz 2010 yılında yaklaşık 47 bin TL’lik bütçesiyle 14 projeye destek verebilirken (proje başına verilen ortalama destek miktarı 3 bin 350 TL), Üniversitemizin yoğun gayretleri sonucunda bugün tek bir projeye verilen destek miktarı neredeyse 2010 yılı toplam BAP bütçesine ulaşmaktadır. 2014 yılının sadece ilk 7 aylık döneminde 65 proje, 2 milyon 594 bin 363 TL ile desteklenmiştir” ifadelerini kullandı.