Hizan’da 2. Bahar Ve Çocuk Şenlikleri Düzenlenecek

Hizan’da 2. Bahar Ve Çocuk Şenlikleri Düzenlenecek

19 Nisan tarihlerinde "2. Geleneksel Bahar ve Çocuk Şenlikleri'ni düzenliyor.

19 Nisan tarihlerinde "2. Geleneksel Bahar ve Çocuk Şenlikleri'ni düzenliyor.

Hizan'da 18-19 Nisan tarihlerinde yapılacak şenliklerde, birbirinden renkli etkinliklerle çocuklara ve yetişkinlere unutulmaz bir hafta sonu yaşatılacak. Mustafa Özarslan, Grup Tillo ile dengbejlerin de konser vereceği etkinliklerde, toplu sünnet, kermes, konserler, illüzyon gösterimleri de yer alacak. İki gün boyunca birbirinden renkli etkinliklerin yer alacağı şenlikte, katılım tamamen ücretsiz olacak. Hizan'ı bayram yerine çevirerek, ilkbaharla beraber insanlar arasında kaynaşmayı ve birlikteliği sağlayacak şenliklere Hizan'ın dışından Bitlis ve ilçelerinden de çok yoğun katılım olması bekleniyor.

Hizan Kaymakamı Sedat İnci, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında 18-19 Nisan tarihlerinde 2. Bahar ve Çocuk Şenlikleri'ni düzenleyeceklerini söyledi. Programın Hizan'da 2 gün boyunca şenlik havasında geçeceğini ifade eden İnci, "Hizan ilçe nüfusumuzun yüzde 70'ini çocuk ve gençler oluşturmasına rağmen bu kitleye yönelik sosyal ve kültürel etkinlikler yok denecek kadar azdır. Genç ve çocuklara yönelik bahar şenlikleri, gençlerin ve çocukların sosyal yönden hem eğlenmelerini sağlayacak hem de sosyal açıdan iyi birer birey olarak yetişmelerine katkı sağlayacaktır. 2014 yılında birincisini gerçekleştirdiğimiz Hizan Kaymakamlığı Bahar ve Çocuk Şenlikleri'nin ikincisini 18-19 Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştireceğiz. Geçen yıl ilk programımızı gerçekleştirirken hedefimiz programı Hizan'da her 23 Nisan haftasında kutlanmasını sağlayarak geleneksel hale getirmekti. Bu şenliklerimizi özellikle 23 Nisan haftasına denk getirerek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı ismine ve manasına uygun bir şekilde, çocuklarımızın eğlenebilecekleri, ilkbahar yorgunluğunu atabilecekleri bir şenlik ortamına dönüştürmek istiyoruz. 23 Nisan haftasında düzenlediğimiz şenliklerde, sadece çocuklarımızı değil çocuklarımızla beraber Hizan'da yaşayan tüm vatandaşlarımızla ilkbaharın coşkusunu yaşayarak, ilkbaharı bayram havasında karşılamak istiyoruz. Bu nedenle şenliğimizi Bahar ve Çocuk Şenlikleri olarak adlandırarak Hizan'da yaşayan bayan, erkek, çocuk, genç, yaşlı, herkesin kendini bulabileceği zengin etkinlikler düzenliyoruz" şeklinde konuştu.

"200 ÇOCUĞUMUZ ERKEKLİĞE İLK ADIMI ATACAKLAR"

Sünnet ve sünnet törenlerinin hem dinimizin hem de geleneklerimizin bir gereği olduğunu söyleyen İnci, "Yapacağımız toplu sünnet şenliğiyle toplumda bu güzellikleri yaşatırken aynı zamanda çocuklarımızın bu önemli anlarını güzel tatlı anılarla hatırlamalarını istiyoruz. SYDV tarafından tespit edilen çocukların sünnet işlemleri proje kapsamında, hijyenik şartlara uygun bir şekilde dikişsiz ve ağrısız yeni yöntemlerle uzman cerrahlarımızca hastanede yapılacak. Çocukların korkularını yenmelerine yardımcı olmak amacıyla çizgi film ve kukla gösterisi gibi etkinlikler yapılacak" dedi.

Şenlikler kapsamında maddi durumu yetersiz olan ailelerin toplam 200 çocuğunu ücretsiz olarak sünnet ederek erkekliğe ilk adımı attıracaklarını ifade eden İnci; "Geçen yıl maddi durumu yetersiz olan öküz ve yetim 100 çocuğu sünnet ettirdik. Hayatlarında bir defa yaşayacakları bu heyecanı gönüllerince yaşamaları için sünnet elbiselerini giydirdik. Bu yıl ise hedefimizi bir adım daha yükselterek 200 çocuğu sünnet ettireceğiz. Sünnet olacak çocuklarımız ile ailelerine programdan önce gezi düzenleyeceğiz. Sünnet öncesi çocuklarımız gönüllerince eğlenecekler. Sünnet şöleni kapsamında çocuklar erkekliğe ilk adımlarını atacaklar" ifadelerini kullandı.

"HİZAN'DA KARNAVAL HAVASINDA KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLENECEK"

2. Bahar ve Çocuk Şenlikleri'nin karnaval havasında başlayacağını belirten İnci; "Şenlik programımız 18 Nisan Cumartesi günü saat 12.00'de kortej yürüyüşüyle başlayacak. Cumhuriyet Meydanı'ndan ilçe stadyumuna kadar çalgılar eşliğinde bir karnaval havasında çocuklarımız ve halkımızla beraber el ele yürüyeceğiz. Stadyuma girişimizle beraber çocuklarımızın hazırladıkları birbirinden renkli gösterileri başlayacak ve gün içerisinde devam edecek. İlçemizdeki hayırsever bayanlar tarafından yardıma muhtaç ailelerin çocukları için kermes düzenlenecek. Hizanlı hayırsever bayanlarımız tarafından yapılacak birbirinden lezzetli yöresel yemeklerin satışından elde edilecek gelirin tamamı muhtaç durumdaki ailelere verilecek" diye konuştu.

"GRUP TİLLO İLE PEYGAMBERİMİZİN KUTLU DOĞUMU COŞKUYLA KARŞILANACAK"

Kutlu Doğum Haftası ile 23 Nisan'ın aynı hafta içerisinde bulunduğundan dolayı Kutlu Doğum Haftası'nı da manasına uygun bir şekilde kutlamak istediklerini belirten İnci, "Bu amaçla Peygamber Efendimizin tüm insanlığa olan evrensel mesajlarını daha iyi anlayabilmek için cumartesi akşamını Kutlu Doğum akşamı olarak belirledik. Peygamber Efendimizin hayatı ile ilgili halkımıza konferans verilecek. Konferansın ardından ise yaklaşık iki aydır sürdürdüğümüz "Hizan O'nu ve İzindekileri Okuyor" isimli "Peygamber Efendimiz ve Hizan'ın Işık Şahsiyetleri" temalı kitap okuma yarışmasında dereceye girenlerin ödülleri verilecek. Grup Tillo'nun vereceği Tasavvuf Musikisi Konseri ile cumartesi günkü Kutlu Doğum etkinliğimiz son bulacak" dedi.

"HİZAN'DA İLK DEFA İLLÜZYON GÖSTERİSİ YAPILACAK"

Hizan'da ilk defa çocuklara ve yetişkinlere yönelik illüzyon gösterisi yapılacağını söyleyen İnci, Bahar ve Çocuk Şenlikleri kapsamında toplamda 8 ayrı etkinlik düzenleneceğini söyledi. Kaymakam İnci,konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin birçok farkı il ve ilçesinde gösteriler sergilemiş önemli bir illüzyon grubunu ilçemize getiriyoruz. Çocuklarımız için cumartesi kültür merkezinde, yetişkinler için ise pazar günü Cumhuriyet İlkokulu'nun bahçesindeki konser alanımızda özel gösteriler sunulacak. İllüzyon ekibiyle beraber 5 farklı şişme oyun grubu, palyaçolar, çizgi film karakterlerini de getirtiyoruz. Çocuklarımız 2 gün boyunca ilçe stadyumunda palyaçolarla beraber gönüllerince eğlenecekler. Ayrıca Hizan Kültür Merkezi'nde çocuklarımıza yönelik illüzyon gösterileriyle popcorn eşliğinde sinema gösterimleri de olacak."

Bu yıl ki programı geçen yıl ki programdan farklı kılan özelliği, Bitlis merkez ve diğer altı ilçesinden de öğrenci gruplarının katılımının olacağını belirten İnci, "Katılacak olan öğrenciler, ilçemize gelerek kendi okulları adına gösterilerini sergileyecekler. Diğer ilçelerden Hizan'a gelecek öğrencileri en iyi şekilde misafir edeceğiz. Bunun için de tüm hazırlıklar yapıldı. Bu yılki programımızla beraber Bahar ve Çocuk Şenlikleri artık sadece Hizan'a değil Bitlis geneline de yayılan bir program olacak inşallah" dedi.

Dengbejliğin Kürt kültürünün olmazsa olmazlarından ve en önemli sözel öğelerinden olduğunu vurgu yapan İnci, "Geçen yıl vatandaşlarımızdan gelen yoğun istek üzerine Bahar ve Çocuk Şenlikleri kapsamında dengbej konserine de yer vermiştik. Bu yıl aynı şekilde yoğun talep üzerine dengbej konserini de programa dahil ettik. Bahar ve Çocuk Şenlikleri kapsamında düzenlediğimiz dengbej konseriyle genç nesillerimize bu güzel kültürümüzü tanıtabilmek ve gelecek nesillerimize de bu kültürümüzü aktarmak istiyoruz. Şenlikler, Türkiye'de kendine özgü tarzı ve sesiyle büyük bir dinleyici kitlesi olan Mustafa Özarslan'ın pazar günü vereceği konser ile son bulacak. Aylardır hazırlığı devam eden ve herkesin heyecanla beklediği şenliklerimize Bitlisli tüm hemşehrilerimizi bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA