Hollanda - Panama - İstanbul infaz üçgeni

Hollanda - Panama - İstanbul infaz üçgeni

İstanbul İstinye'deki cinayetle bağlantılı olduğu düşünülen bir saldırı da Panama'da gerçekleşti.

İstanbul İstinye’de 24 Aralık’ta Bentley marka otomobilinde öldürülen Ali Ekber Akgün’le bağlantılı Panama’da yeni bir saldırı oldu.

İstanbul'un İstinye semtinde 24 Aralık 2014’te Bentley marka otomobilinin içinde öldürülen Ali Ekber Akgün (40) cinayetinin, Hollanda’daki uyuşturucu çeteleri arasındaki ticari savaş olduğu tam anlamıyla su yüzüne çıktı. Hollanda’da yeraltı dünyasının en önemli isimlerinden olan Dino Soerel’in (55) ölüm listesindeki Akgün’ün, Türkiyemspor’da futbol oynarken uyuşturucu ticaretine karıştığı, Soerel’le uyuşturucu ticaretinde ortak olduğu ancak uyuşturucu parasını Soerel’den alıp aracılara ödemediği için ölüm listesine alındığı öne sürüldü.
 
PANAMA’DA İNTİKAM
 
Habertürk'ten Mustafa Şekeroğlu, Müslim Sarıyar ve Ünal Öztürk'ün haberine göre; Akgün cinayetiyle ilgili uluslararası bağ araştırılırken çok önemli bir saldırı gerçekleşti. Akgün’ün en yakın adamlarından biri olan ve onunla 3.5 yıl cezaevinde yatan Hollandalı Sjaak Burger (44), Panama’da 24 Ocak cumartesi günü saat 13.44’te bir restoranda yemek yerken ensesinden vuruldu. Saldırı, güvenlik kameralarına da yansıdı. Burger’in öldüğü açıklandı ancak Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Burger’in ağır yaralı olduğunu duyurdu.
 
12 YIL SONRA AYNI TARİHTE
 
Orta Amerika ülkesi Panama’da yaşanan bu saldırının gerçekleşmesi, Akgün ile Burger’e yönelik hesaplaşmanın bitmediğini gözler önüne serdi.
 
Hollanda basını olaydan sonra Burger’in, 20 kişinin ölümünden sorumlu olduğunu iddia eden haberlere yer verdi. Habertürk'ün haberine göre en ilginç rastlantı ‘24 Ocak’ tarihi oldu. Ünlü bir bira markasının sahibini kaçıran kişilerden olduğu öne sürülen Cor Van Hout, 24 Ocak 2003’te saat 13.44’te öldürülmüş ve cinayetin Panama’da saldırıya uğrayan Akgün’ün arkadaşı Burger tarafından işlendiği iddia edilmişti. Burger’in, tam 12 yıl sonra aynı gün ve saatte saldırıya uğraması, Hout’un intikamı olarak yorumlandı ve bunun bir tesadüf olmadığı belirtildi.
 
AKGÜN VE BURGER PASAJ DAVASI SANIĞIYDI
 
Hollanda tarihinin en büyük adli soruşturmaları arasında yer alan ‘Pasaj’ davasında, Ali Ekber Akgün ile Sjaak Burger de sanık olarak yer alıyordu.
 
Akgün ve Burger, Hollanda yeraltı dünyasının önde gelen isimlerinden Willem Holleeder ve Dino Soerel’le birlikte, kanlı hesaplaşmalara imzasını atan bir organize suç örgütünü yönetmekle suçlanıyordu. Soruşturmada Burger ve Akgün serbest bırakılmıştı ve temyiz davasını bekliyorlardı. Pasaj davası, 5’i 1993 yılında, 2’si de 2005 ve 2006 yıllarında işlenmiş 7 cinayeti kapsıyordu. O dönem birçok cinayette silah temin ettiği öne sürülen Sjaak Burger’in, ayrıcılıkçı terör örgütleri IRA ve ETA ile de ilişkileri olduğu iddia edilmişti.
 
İSTİNYE CİNAYETİNE 2 TUTUKLAMA
 
Öte yandan İstinye'de iş adamı Ali Ekber Akgün'ün öldürülmesi olayıyla ilgili gözaltına alınan 6 şüpheli akşam saatlerinde İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Önder Yaman tarafından ifadesi alınan şüphelilerden 4’ü serbest bırakılırken tetikçi olduğu öne sürülen N.G. ve Ş.A.’yı tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi hakimlikçe sorgulanan şüphelilerden N.G.’nin suçlamaları reddettiği Ş.A.nın ise susma hakkını kullandığı öğrenildi.
Mahkeme iki şüpheliyi “kasten adam öldürmek” suçundan tutuklanmasına karar verdi.