HSYK'dan o hakim ve savcılar için flaş karar

HSYK'dan o hakim ve savcılar için flaş karar

HSYK 2. Dairesi, 2 hakim ve 1 savcı hakkında açığa alma kararı aldı.

HSYK 2. Dairesi, Silivri Cezaevinde kalırken babası vefat eden bir tutuklunun cenaze iznini kısıtladıkları gerekçesiyle Albay Hüseyin Kurtoğlu ve 3 subay hakkında dava açarak mahkum olmasına neden olan 1 savcı ve 2 hakimi açığa aldı. Daire ayrıca, dosyanın temyiz aşamasında mahkumiyet kararının onanması yönünde görüş bildirerek, kararın onanmasına neden olan 4 Yargıtay üyesi ve 1 Yargıtay savcısı hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

TUTUKLUYU HÜRRİYETİNDEN YOKSUN BIRAKMIŞLAR!

Sözcü'den Asuman Aranca'nın haberine göre Silivri Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Özgür Balcan’ın babası 23 Kasım 2011′de vefat etti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de, Balcan’a cenaze için “yol hariç 2 gün izin” verdi. Bunun üzerine jandarmada görevli 4 asker, Balcan’ı cezaevi aracıyla Tekirdağ Muratlı’daki cenaze evine, cami ve mezarlığa götürdü. Cenazenin ardından evine götürülen Balcan, daha sonra geceyi geçirmesi için Tekirdağ F Tipi Cezaevi’ne konuldu. Balcan, ertesi gün tekrar cenaze evine uğradıktan sonra Silivri’ye getirildi. Bu olayın ardından memur suçları savcısı Mehmet Kurt, aralarında İstanbul eski İl Jandarma Alay Komutanı Hüseyin Kurtoğlu’nun da olduğu jandarma görevlilerine, tutuklu Balcan’ı geceyi geçirmesi için Tekirdağ F Tipi CEza evinde tutarak “hürriyetinden yoksun kıldıkları” gerekçesiyle dava açtı. Yargılama sonucunda Kurtoğlu ve 3 asker 2,5 yıl, iki asker ise 1 yıl 8′er ay hapse mahkum oldu. Generallik için terfi sırası bekleyen Kurtoğlu’nun durumu, devam eden yargılama nedeniyle YAŞ toplantısında ele alınmadı ve Kurtoğlu terfi edemedi.

YARGITAY ÜYELERİNE SUÇ DUYURUSU

Mahkumiyet kararı Yargıtay 14. Ceza Dairesince onandı. Karar, Yargıtay Başsavcılığının düzeltme istemi üzerine farklı heyetle toplanan aynı daire tarafından bozuldu. Bu kez Kurtoğlu ve 5 subay, haklarındaki davada beraat etti. Beraat kararının ardından davayı açan savcı ile yargılamada görev alan hakimler hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İddiaları araştıran HSYK Başmüfettişi, hazırladığı ön raporda, hakimler Ahmet Türkeri ve Zuhal İşgören ile savcı Mehmet Kurt’un tedbiren açığa alınmasını istedi. HSYK 2. Dairesi de müfettişin talebini yerinde görerek, 3 ismi açığa aldı. Daire ayrıca, davanın temyiz sürecinde kararın onanması yönünde görüş bildirerek, davanın onanmasına neden olan Yargıtay Üyeleri Necati Meran, Kenan Karabeyeser, Mehmet Ali Demirezici ve Esabil Saylak ile bir Yargıtay savcısı hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

Etiketler savcı karar hakim hsyk