Hükümetten şehit yakınlarına iyi haber

Hükümetten şehit yakınlarına iyi haber

Hükümet şehit ve gazi yakınlarına kamuda verilen iş hakkında yeni düzenleme için harekete geçti.

Düzenlemeyle iş imkânı verilen yakının ölmesi durumunda bu hak başka birine geçecek Hükümet, şehit yakınları ve gazilere verilen iş hakkının ölüm gibi nedenlerle kaybolmasının önüne geçecek yeni düzenleme için kolları sıvadı. Konu, geçtiğimiz hafta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın, şehit yakınları, gazi ve sivil terör mağdurlarını kabulü sırasında gündeme gelmişti. Ömür Karaman isimli gazinin "İş hakkımı kardeşime verdim. Kardeşim dört ay Sağlık Bakanlığı'nda çalıştı. 'Kardeşin öldü, iş hakkın da öldü' dediler" sözleri Türkiye'nin gündemine oturmuştu. Bakan İslam'ın da ilgileneceğini belirttiği konuya ilişkin kanun değişikliği teklifi, Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklif, gazi ve şehit yakınlarını yakından ilgilendiriyor. Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik öngören teklife göre gazilere verilen 1 kişilik istihdam hakkı, 2 olarak değiştiriliyor. Kamuda istihdam edilen gazi yakınının vefatı durumunda ise bu olanak başka bir yakınına tanınacak.

EŞİTSİZLİK GİDERİLECEK

Kanun değişikliği teklifinin gerekçesinde şehit ve gazilerin ülke savunması için canlarını ortaya koydukları anımsatıldı. Terörle mücadelede yaralanan veya sakat kalan gazilerin, kendileri ya da bir yakınlarına iş imkânı verildiği belirtildi. Gerekçede, şu görüşlere yer verildi: "Daha önce Terörle Mücadele Kanunu'nun ek 1'inci maddesinde yapılan düzenlemeyle şehit yakınlarına ikinci iş hakkı tanındı. Ancak bu hak gazilerimize tanınmamaktadır. Bu durum şehit ve gaziler arasında eşitsizliğe neden olmaktadır. Gazilerimize minnetimizi sunmak ve kendisine yaraşır bir hayat seviyesini sağlamak en büyük ödevimiz olmalıdır."

HAYATLARI KOLAYLAŞACAK

Anayasa'nın 61'inci maddesinde "Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar" deniliyor. Gerekçede, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü korumak için gözünü kırpmadan gençliğini feda eden gazilerin, bin bir zorluk içerisinde yaşamını sürdürmeye çalıştıkları görüşüne yer verildi. Düzenlemeyle şehit yakını ve gazilerin hayatının kolaylaştırılmasının amaçlandığı belirtildi.