İftara 300 milyon lira harcadık

İftara 300 milyon lira harcadık

Ramazan ayında iftar için dışarıda harcanan paranın 300 milyon TL olduğu açıklandı.

Ev Dı­şı Tü­ke­tim Te­da­rik­çi­le­ri Der­ne­ği (ETÜ­DER) Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Me­lih Şa­hi­nöz, ra­ma­zan ayın­da dı­şa­rı­da if­ta­ra har­ca­nan pa­ra­nın 300 mil­yon li­ra ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.

Oruç tu­tan va­tan­daş­la­rın dı­şa­rı­da if­tar yap­ma oran­la­rı­nın da yüz­de 10-12 ara­sın­da de­ğiş­ti­ği­ni an­la­tan Şa­hi­nöz, “Bu da yak­la­şık 4 mil­yon va­tan­da­şın dı­şa­rı­da if­tar et­ti­ği an­la­mı­na gel­mek­te­dir. Bü­tün bu ve­ri­ler­den ve or­ta­la­ma ola­rak ki­şi ba­şı 70 li­ra har­can­dı­ğın­dan ha­re­ket­le dü­şü­nür­sek, dı­şa­rı­da if­ta­ra har­ca­nan pa­ra­nın 300 mil­yon li­ra gi­bi bir ra­ka­ma ulaş­tı­ğı söy­le­ne­bi­li­r” de­di.

Şa­hi­nöz, dı­şa­rı­da if­tar için or­ta­la­ma har­ca­nan pa­ra­nın me­kan­dan me­ka­na fark­lı­lık gös­ter­di­ği­ni ve 40 ile 190 li­ra ara­sın­da de­ğiş­ti­ği­ni söy­le­di.

İs­tan­bul ilk sı­ra­da

İf­tar için dı­şa­rı­da ye­mek ye­mek için en çok pa­ra har­ca­nan 5 ken­tin İs­tan­bul, An­ka­ra, Bur­sa, Kon­ya ve Ga­zi­an­tep ol­du­ğu­nu ak­ta­ran Şa­hi­nöz, bu kent­ler­de ya­pı­lan top­lam if­tar har­ca­ma­sı­nın 90 mil­yon li­ra­ya çık­tı­ğı­nın he­sap­lan­dı­ğı­nı kay­det­ti.
Ev dı­şı gı­da tü­ke­ti­mi pa­za­rı­nın bü­yük­lü­ğü­nün dün­ya­da 2.5 tril­yon Eu­ro­’yu bul­du­ğu­nu be­lir­ten Şa­hi­nöz, “Bu ra­kam AB­D’­de 545 mil­yar Eu­ro, Ba­tı Av­ru­pa­’da 445 mil­yar Eu­ro, Tür­ki­ye­’de ise 15 mil­yar Eu­ro­” de­di.
Şa­hi­nöz, Tür­ki­ye­’de yıl­lık or­ta­la­ma ev dı­şı tü­ke­tim har­ca­ma­sı­nın ki­şi ba­şı­na 197 Eu­ro ol­du­ğu­nu ak­tar­dı.

Türk­ler ka­li­te istiyor

Türk hal­kı­nın dı­şa­rı­da ye­mek yer­ken ka­li­te ve ver­di­ği pa­ra­nın kar­şı­lı­ğı­nı al­ma­ya bak­tı­ğı­nı di­le ge­ti­rdi. Şa­hi­nöz, sek­tö­rün en önem­li sı­kın­tı­la­rı­nın ise ka­yıt dı­şı mer­di­ven al­tı üre­tim, gı­da gü­ven­li­ği­nin ih­lal edil­me­si olduğunu söyledi.