İibf Dekanı Özgenerden Öğrencilere Tavsiyeler

İibf Dekanı Özgenerden Öğrencilere Tavsiyeler

Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Şevki Özgener, üniversite öğrencilerinin okul döneminde kendi kariyer planlamasıı yapmaları gerektiğini vurgulayarak, "Ders, vize, final, okul, yurt veya ev kısır döngüsünde

Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Şevki Özgener, üniversite öğrencilerinin okul döneminde kendi kariyer planlamasıı yapmaları gerektiğini vurgulayarak, "Ders, vize, final, okul, yurt veya ev kısır döngüsünde kalanlar, mezuniyetten sonra sudan çıkmış balık gibi boşluğa düşmektedirler" dedi.

Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr. Şevki Özgener, faülteleri tarafından düzenlenen '1. Kariyer Günleri 'nde yaptığı konuşmada, sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmenin yolunın insan kaynaklarının geliştirilmesinden geçtiğini söyledi. Yeteneksiz çalışanlar ve yöneticileri istihdam etmenin girişimin gücünden fedakarlık etmek anlamına geldiğini belirten Özgener, "Şöyle ki, insan kaynakları sürekli dönüşümün öznesidir. Örgütün değişim kapasitesini geliştiren, süreçleri ve kültürü şekillendiren onlardır. Bu nedenle kariyer planlaması özellikle üniversite öğrencileri ve yeni mezunlar için çok önemlidir" diye konuştu.

Kariyerin, bir bireyin yaşamı boyunca edindiği işe ilişkin deneyim ve etkinliklerle ilgili olarak algıladığı tutum ve davranışlar dizisi olduğunu ifade eden Prof.Dr.Şevki Özgener, bireysel kariyer planlamasının, bir bireyin kendi yeteneklerini ve ilgi alanlarını değerlemesini, kariyer fırsatlarını incelemesini, kariyer amaçlarını oluşturmasını, amaçlara ulaştıracak araçları belirlemesini ve uygun geliştirme yollarını öngören sürekli bir süreç olduğunu vurguladı.

Üniversiteler ve öğrencilerin kariyer planlamalarını şekillendirirken, 'toplumun bireyleri geleceğin koşullarını yaşamaya hazırlar mı?, Endüstri kendi geleceğini hazırlıyor mu?, Tercih etmeyi düşündükleri iş ile ilgili olarak yeterli bilgiye sahip mi ?, Gelecekte hangi sektörler ve meslekler öne çıkacaktır ?,Tercih ettikleri iş sahasındaki profesyoneller veya idoller bunu nasıl başardılar ?, Çalışmak istediğim işte uzun süre kalabilecek mi ?' sorularına cevap aranması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şevki Özgener, kariyerin sadece üniversite ve hiyerarşi içinde değil, piyasalarda edinildiğini vurguladı.

Prof.Dr.Özgener, "Onun içindir ki ders, vize, final, okul, yurt veya ev kısır döngüsünde kalanlar, mezuniyetten sonra sudan çıkmış balık gibi boşluğa düşmektedirler. Üniversite öğrencilerine özellikle işlerini öğrencilik dönemlerinde ayarlamalarını tavsiye ediyorum. İster kamu ister özel sektör olsun bütün işletmeler öğrencilere her zaman yardımcı olmaktadırlar. Bu da demek oluyor ki aslında üniversitede öğrenmenin yarısı istek yarısı ise destektir.Bireyin kariyer planlamasına aktif katılımı şarttır. Bu nedenle, öğrenciler imaj yönetimi ve beden dili sayesinde kişisel markalarını yaratmalıdır. Marka, bir ürün, bir hizmet ya da organizma hakkında kişinin hisleridir. Marka olmak ve mesleki yeterliliğe ulaşmak için, aynanın karşısında kendinizi acımasızca eleştirmenizi ve yeni bir paradigma yakalamanızı gerekebilir. Kişisel markanızı yaratırsanız, mezuniyetten sonrası önünüze birçok kapı açılacaktır" şeklinde konuştu.

Yetkinliklerin belirlenmesinin bireysel kariyer planlaması açısından önemli olduğunu söyletyen NEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr.Şevki Özgener, yetkinliklerin belirlemeyen kişilerin yapabilecekleri işleri belirleyemeyeceğini kaydetti.

Özgener daha sonra öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

"Eğer başvurduğunuz pozisyonun gerektirdiği yetkinlikleri, sizin yetkinliklerinizden fazla ise, işe alınsanız bile büyük olasılıkla bir süre sonra başarısız olursunuz. Bu durumda kariyerinize yön vermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde, patronun veya yöneticinin verdiği işleri yapmak durumunda kalırsınız. Üniversite öğrencilerinin ve yeni mezunların kariyer planlarını hiç kimseden yardım almadan geliştirmeleri zor bir iştir."