İki şehirde kuduz paniği !

İki şehirde kuduz paniği !

Balıkesir ve Hatay'da bazı mahalleler kuduz salgını korkusu nedeniyle karantina altına alındı.

Balıkesir'in Havran ilçesinde kuduz bir köpeğin 2 ineği, 1 köpeği ve birçok tavuğu ısırması üzerine iki mahalle karantina altına alındı.

Edinilen bilgiye göre, Havran ilçesi Büyükdere ve Küçükdere mahallelerinde bir köpek, iki büyükbaş hayvana ve kümes hayvanlarına saldırdı. Köpek mahalle sakinleri tarafından tüfekle vurularak öldürüldü. Köpeğin kuduz olabileceği şüphesiyle Havran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne de bilgi verildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, vurulan köpeğin kafasını ilgili birimlere gönderdi. Köpeğin kuduz olduğu ortaya çıkınca köpeğin ısırdığı 2 inek itlaf edilerek ilaçlanıp gömüldü. 6 ay süreyle hayvan giriş ve çıkışlarına karşı karantinaya alınan mahallelerin iki girişine karantina yazısı asıldı.

Havran Kaymakamı Yasin Öztürk, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, durumun kontrol altında olduğunu, her türlü önlemin alındığını, ilgili müdürlükler tarafından aşılama ve kontrol çalışmalarının yapıldığını ifade etti.

İSKENDERUN’DA ’KUDUZ’ KARANTİNASI

Hatay'ın İskenderun İlçe Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdür Vekili Veteriner Hekim Fevzi Özkan, ilçede bir sokak köpeğinde kuduz virüsüne rastlanılması ve ilçenin kuduz için riskli bölge ilan edilmesinin ardından kedi ve köpeklerin toplanarak karantina altında tutulduğunu açıkladı.

Hassa ilçesinde köpeğin ısırdığı belirtilen 4 yaşındaki Hayrunnisa Gök'ün hayatını kaybetmesinin ardından İskenderun ilçesinde de bir sokak köpeğinde kuduz virüsüne rastlanılması sonucu ilçe kuduz için riskli bölge ilan edilmişti.

Veteriner Hekim Fevzi Özkan, köpek ısırığı sonucu hayatını kaybettiği belirtilen Hayrunnisa Gök'ün ölümünün İskenderun ilçesindeki kuduz hastalık çıkışı ile bir ilgisi olmadığını söyledi. İskenderun Belediyesi Veteriner Birimi'ne bağlı köpek toplama ekibinin 24 Mayıs 2015 tarihinde Numune Mahallesi'nden sahipsiz başıboş köpek aldığını, alınan köpeğin saldırgan tavırlarından dolayı şüphelenildiğini ve İskenderun Belediyesi Hayvan Barınağı'nda karantinaya alındığını belirten Özkan, şöyle devam etti:

"Şüpheli köpeğin karantinada ölmesi üzerine durum İskenderun Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'ne bildirildi. Laboratuarda kuduz teşhis edilmesi üzerine İskenderun Kaymakamlığı başkanlığında İlçe Hayvan Sağlık Zabıta Komisyonu 4 Haziran 2015 tarihinde toplanarak gerekli yasal kararları aldı. İlçemizde bu karar doğrultusunda gerekli çalışmalar sürdürülmektedir. Belediyemiz sahipsiz başıboş köpek ve kedileri toplamakta, karantina altına almakta ve karantina sonucunda kuduz aşıları yapılmaktadır. İlçemizde sahipli köpeklerin sokaklarda başıboş bırakılmaması ve mutlaka aşılanması gerekmektedir. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İskenderun Belediyesi'nde ücretsiz kuduz aşısı yapılmaktadır. Son günlerde ulusal basında çıkan ve maalesef ölümle sonuçlanan kuduz vakası Hassa ilçesinde gerçekleşmiştir. Yaklaşık bir ay önce Hassa'da gerçekleşen ısırık vakası sonucunda çocuğun durumundan şüphelenilmesi üzerine İskenderun Devlet Hastanesi'ne getirilmiştir. Bu ısırık vakasının İskenderun'daki kuduz hastalık çıkışı ile bir ilgisi yoktur."

SAHİPSİZ HAYVANLAR TOPLANIYOR

Hatay'ın "Kuduz risk bölgesi" ilan edilen İskenderun İlçesi'nde sahipsiz tüm hayvanlar toplanmaya başladı. İskenderun Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Veteriner Hekimi Fevzi Özkan, şu ana kadar 123 köpek ile 15 kedi topladıklarını belirtirken; kuduz şüphesiyle sevk edildiği Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitiren 4 yaşındaki Hayrunnisa Gök, Hassa İlçesi'nde toprağa verildi.

24 Mayıs'ta İskenderun'daki özel bir hastanenin bahçesindeki bir köpeğin saldırgan davranışlar gösterdiği ihbarı üzerine ekiplerin hayvanı yakalayarak Havyan Rehabilite ve Tedavi Merkezi'ne getirildiğini belirten Fevzi Özkan, "Sonrasında hayvan barınağında ölen köpeğin başı kesilerek Adana Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Gelen sonuçta hayvanın kuduz olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine İskenderun Kaymakamlığı başkanlığında Hayvan Zabıtası Komisyonu kuruldu. İskenderun'da 6 aylık kuduzla mücadele başlamış oldu" diye konuştu.

KUDUZU AŞISI YAPTIRSINLAR

Gerek İskenderun Belediyesi, gerekse diğer kurumların kuduzla mücadeleyi başarıyla sürdürdüğünü belirten Özkan, bu kapsamda belediye olarak tüm sahipsiz hayvanları toplamaya başladıklarını söyledi. Havyan Rehabilite ve Tedavi Merkezi'ni hayvan toplama merkezi olarak kullanmaya başladıklarını ifade eden Özkan, şunları söyledi:

"Komisyonun oluşmasıyla birlikte bugüne kadar 123 köpek, 15 kedi barınağa getirilmiş durumda. Bunun 53 tanesi kuduz aşısı yapıldı, diğerleri karantinaya alındı, sonrasında onların da kuduz aşısı yapılacak. İskenderun'un tüm mahallelerinde sahipsiz hayvanların toplanmasına devam edilecek. Aşıları yapılan köpekler barınağımızda kontrol altında. Ayrıca, hayvan sahiplerinin de bu dönem de dikkatli olmaları gerekmektedir. Köpeklerini mutlaka bağlı tutsunlar, başıboş bırakmasınlar. Kuduz aşılarını mutlaka yaptırsınlar, hatta kuduz aşısı on ayı tamamlamış olan köpekleri tekrar aşılatsınlar. Bu aşılamaları İskenderun Belediyesi Havyan Rehabilite ve Tedavi Merkezi'ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Veterinerliğine götürerek ücretsiz yaptırabilirler. Hayvan sahipleri bu hassasiyeti gösterirlerse kuduz hastalığının 6 ayda sönmesine yardımcı olacaktır."

Veteriner hekim Fevzi Özkan ayrıca, kuduz köpeğin küpesiz ve ilçe dışından gelmiş bir köpek olduğunu düşündüklerini belirtirken, ellerinde yeterli kuduz aşısı da bulunduğunu söyledi. Özkan, özellikle çocukların bu dönem de sokakta köpek ve kedilerle temas etmemesi gerektiğini, herhangi bir hayvan ısırığı vakasında da hemen hastaneye giderek kuduz aşısı yaptırmaları uyarısında bulundu.

HAYRUNNİSA AĞLATTI

Öte yandan Hassa İlçesi'nde 37 gün önce bir köpek tarafından ısırılan 4 yaşındaki Hayrunnisa Gök, sevk edildiği İskenderun Devlet Hastanesi'nde yapılan tetkiklerinin ardından kuduz şüphesiyle Hacettepe Tıp Fakültesi'ne sevk edildi. Gök, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak dün hayatını kaybetti. Uçakla Hatay'a getirilen minik Hayrunnisa'nın cenazesi, gözyaşları arasında Hassa İlçesi'ne bağlı Küreci Mahallesi'nde bugün toprağa verildi.

Ajanslar