İlber Ortaylı izdihamı...

İlber Ortaylı izdihamı...

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konuşmacı olduğu söyleşi büyük ilgi gördü.

Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü Yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konuşmacı olduğu söyleşi büyük ilgi gördü. 1300 koltuk kapasiteli solan tıka basa dolarken, söyleşiyi 2 bine yakın öğrenci izledi...

Çanakkale 2015- 100’ncü Yıl Koordinasyon Merkezi tarafından organize edilen ’2015 Söyleşileri’, bugüne kadar 36 esere imza atan, 7 yıl Topkapı Sarayı Müze Başkanlığı görevini yürüten Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı ile başladı.

Saatler öncesinden bin 300 koltuk kapasiteli İçdaş Kongre ve Fuar Merkezi’ni dolduran öğrenciler yer kalmayınca, merdiven aralarına oturdu, bazıları ise ayakta izlemek zorunda kaldı. Salonun tıka basa dolduğunu görüp söyleşiyi dinlemeden gidenler de oldu.

Salona gelişiyle büyük bir alkış kopan ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı söyleşide Birinci Dünya Savaşı ve Çanakkale’yi anlattı. Bu savaşın Türkiye’nin çok aktif olarak katıldığı bir kaos olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ortaylı, "Savaşçı bir millet olmamıza rağmen, tarihte hiç bu kadar geniş bir seferberlik ve asker sayısıyla yüklü bir Ordu çıkarmamıştık. Türkler hiçbir zaman tarihlerinde 1 milyonu aşkın asker toplamadılar.

Bu Birinci Dünya Savaşı’nın bir gerçeğidir, kalabalık sayıda ordular meydana getirmek. Zaten 20’nci yüzyılı bir kaosa çeviren de budur. Bu ordular her yerde büyük kayıplar verdiler. 1915’te Türkiye Çanakkale’de sadece o zamanki vatanını ve başkentini değil, bugünkü Türkiye’yi yani gelecek Türkiye’nin namusunu kurtarmıştır. Bu çok önemlidir" dedi.