İlker Önel: ''Yatırımcılar ve vatandaş umutlu''

İlker Önel: ''Yatırımcılar ve vatandaş umutlu''
Güncelleme:

İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, konut satışlarının, piyasaya duyulan güven ile paralel olduğunu iletti.

TÜİK Aralık 2014 Konut Satış İstatistikleri verilerine göre 2014 yılı Aralık ayında bir önceki yılın Aralık ayına göre konut satışları yüzde 16,3 artış gösterdi. Yabancılara 2014 yılı boyunca 18.956 adet konut satışı oldu. İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, TÜİK Aralık 2014 Konut Satış İstatistiklerinideğerlendirdi.

 

Ekonomik istikrarın temel göstergelerinden biri olan konut satışlarının, piyasaya duyulan güven ile paralel olduğunu ileten İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, “Her ne kadar tüketici güveni aşağı yönlü olsa da özellikle enflasyonda düşüş beklentisi ve cari açık ile ilgili olumlu gelişmeler, yatırımcılar ve hane halkı tüketicilerinin alım yönünde pozisyon aldığını gösteriyor.

Son yapılan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ile faizlerde başlayan aşağı yönlü gelişmelerde öncelikli olarak iç talepte ve buna bağlı olarak konut satışlarında olumlu yansımalara yol açacaktır. Tüccarlar Kulübü Derneği üyelerimizin beklentilerine göre, 2015 ilk çeyreği,  özellikle iç piyasadaki alıcıların beklemekte olan pozisyonları alım yönüne geçeceği yönünde ve yatırımcılar açısından olumlu görünmektedir.” dedi.

Antalya bölgesi olumsuz etkilenilebilir

İlker Önel petrol fiyatlarındaki düşüşün bazı ülkeleri sıkıntıya soktuğuna dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti; “2014 son çeyreğinde petrol olmak üzere bütün emtialar’ da yaşanan genel düşüşe bağlı olarak özellikle bu ürünlerin ihracatını yapan ülkelerin bütçelerinde ciddi sıkıntılar yaşandı. Petrol fiyatlarının 120-130 dolar fiyat seviyelerinden 50 dolar altına gerilemesi başta Rusya olmak üzere gelişmekte olan birkaç ülkeyi sıkıntıya soktu. Buna bağlı olarak yatırımlarını ülkemizde değerlendiren  yabancı yatırımcıların talebinde azalma yaşanabilir. Özellikle İstanbul’dan sonra en fazla konut satışı yapılan Antalya bölgesi olumsuz etkilenebilir.” diye belirtti.