Türban ilkokula girdi !

Türban ilkokula girdi !

Ve beklenen oldu.. İlköğretim öğrencisi çocuk, okula ve derslere türbanla girmek istedi !

Adana'daki Kanuni İlköğretim Okulu'nda türbanlı olarak derse girmek isteyen bir öğrenciye izin verilmedi.

Saat 07.30 sıralarında Dumlupınar Mahallesi'ndeki Kanuni İlköğretim Okulu’nda, iddiaya göre türban takan 8'inci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki T.Y. okula girmek istedi. Ancak, nöbetçi öğretmen, türban takan öğrenciyi durdurup okul yöneticilerine haber verdi. Okul yöneticileri öğrencinin türbanlı olarak okula girmesine izin vermedi.

id_6924_d0a6fc94.jpgBunun üzerine kız öğrenci okuldan ayrıldı. Bu gelişmeler sırasında bir kişinin kamera ile olup bitenleri görüntülendiği belirtildi.

Okul yöneticileri, eski öğrencileri olan T.B.'nin geçmiş yıllarda başı açık derse girerken son 2 haftada, türbanla gelip derse girme yönünde bir istek olduğunu söyledi. Okul yönetiminden bir yetkili şunları söyledi:

“Başı kapalı derse girmek istedi. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı genelgesinde, öğrenci başı açık şekilde derse gireceği belirtiliyor. Öğrencinin velisine, ‘Çocuğunuz derse başı kapalı girmek istiyorsa, il veya ilçe milli eğitimden yazı alın, bize getirin, biz de derse alalım’ diyerek gönderdik. Genelgeye aykırı hareket edemeyiz.”

Eğitim- Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, konunun kendilerine de intikal ettiğini, türbanın ilköğretim okullarına indirgenmesinin provokasyon olduğunu savundu. Türkiye'nin türbanı savunanlar ve savunmayanlar diye bölünmeye başladığını belirten Boğa, şöyle konuştu:

“Türban tartışması son dönemlerde üniversiteler üzerinden yapılırken, bugün ilköğretime kadar indirilmeye çalışılması tamamen provokasyondur. Çok daha ciddi sorunlar dururken, tüm ülkenin türban üzerinden ikiye ayrılmasını doğru bulmuyoruz. Demokratik ve laik bir ülkede kişi hak ve özgürlükleri belirlenmiştir. Türban bugün bilinçli olarak siyasal bir argüman olarak kullanılmaktadır. Türbanı ilköğretime sokma mantığı, bugünkü siyasal iktidardan alınan cesaretle ilgili bir girişimdir.”

BİR GERGİNLİKTE MERSİN'DE!

İlköğretim okulunda bir türban gerginliği de Mersin'den 4 kez geri çevrildiği okula, beşinci denemesinde alındı.

Okul yönetimi M.G.'nin derslere türbanla girdiğini tutanak altına aldı

Okul yönetimi ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.Bu yıl okula türbanla gelmek istediğini, 1 aydır 'almazlar' diye okula gelemediğini vurgulayan M.G., "Dün canıma tak dedi. Taktım başörtümü geldim okula ama beklediğim gibi oldu okula alınmadı. Bugün de 4 kez çıkartılar ama ısrarımız üzerine derslere giriyorum. Yarın ne olacak bilmiyorum. Sonuna kadar direneceğim. Onlar kovacak ben geri geleceğim" diye konuştu. M.G.,türbanla derslere girme isteğine arkadaşlarının da destek olduğunu öne sürdü.

ilkogretim-okulunda-bir-turban-gerginligi-de-mersin-den-894149.jpeg

SONUNA KADAR DİRENECEĞİM

Şırnak'tan 1990'da Mersin'e göç eden 3'ü kız 6 çocuk babası olan Hasan G., kızının türbanla okula gitmek istemesinin tamamen kendi arzusu olduğunu, kimsenin etkisi altında kalmadıklarını, herhangi bir siyasi partinin de üyesi olmadığını ileri sürdü. Okula giden tek çocuğunun M.G. olduğunu belirten baba G., AK Parti yetkililerinin, kızının durumunu provakasyon olarak değerlendirmesine karşı çıkarak, "Bir oğlum Hakkari'de asker, diğeri benimle çalışıyor en küçüğü 2 yaşında. Kızımın biri evli, diğeri de hasta okula gidemiyor. Tek çocuğum okula türbanla gitmek istiyor ama buna izin verilmiyor. Bu yıl türbanla okula gitmek istedi ama okula almazlar diye 1 aydır gelmiyordu. Dün ilk kez türbanla geldi ve okula alınmadı bugün de geldi. 4 kez okuldan gönderildi ama ısrarımız üzerine derse aldılar ama yarın ne olur bilmiyoruz" dedi. Baba Hasan G., tek isteklerinin bu duruma çare bulunması olduğunu söylerken, semtlerindeki polis karakolundan da çağrıldığını, nedenini bilmediğini belirtti.

ŞAHSİ ARZUMUZ

Merkez Akdeniz İlçesi'ndeki Sakarya İlköğretim Okulu'nun 8'inci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki M.G., bu eğitim öğretim dönemine türbanla başlamak istedi. Ancak, 'Beni türbanla okula almazlar' diyerek 1 aydır kendi isteğiyle okula gitmedi. Ailesinin de telkiniyle dün türbanını takıp okulun yolunu tutan M.G.'nin tahmin ettiği gelişme yaşandı ve okula alınmadı. Bu sabah yine türbanlı olarak okula giden M.G., sırada beklerken bir yönetici tarafından dışarı çıkartıldı. M.G., daha sonra sınıfına gitti ancak bu kez öğretmeni tarafından türbanlı olduğu gerekçesiyle sınıftan çıkartıldı. Klık-kıyafet yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle 4 kez okuldan gönderilen M.G., okula bu kez babası inşaat işçisi 46 yaşındaki Hasan G. ile geldi. Hasan G., okul yönetimine kızının türbanla derslere girmek istediğini iletti. Okul yönetimi de öğrencinin türbanla derslere giremeyeceğini söyledi. Okulda yaşanan gerginliğin ardından M.G., türbanla sınıfa alındı. Okul yönetimi bu durumu tutanak altına alıp, konuyu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdi.

Mersin'de ilköğretim okuluna türbanla alınmadığı ileri sürülen 8'inci sınıf öğrencisi M.G., bugün 4 kez geri çevrildiği okula, beşinci denemesinde alındı. Okul yönetimi M.G.'nin derslere türbanla girdiğini tutanak altına alırken, küçük kız, sonuna kadar direneceğini ileri sürdü.

Hürriyet / Milliyet