İmam Hatip okulları zorunlu oldu !

İmam Hatip okulları zorunlu oldu !
Güncelleme:

TEOG sisteminde anadolu lisesine puanı tutmaya öğrenciler ikametine göre imam hatip okuluna kaydolacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "dindar gençlik" projesi, Milli Eğitim'in liseye geçişte uyguladığı TEOG sistemiyle hayata geçti. Anadolu lisesine puanı tutmayan öğrenci, ikametine göre otomatik olarak imam-hatibe kaydolacak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez uygulayacağı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi ile lise tercihlerini bugünden itibaren almaya başladı. Sistem tercihlere göre yerleşememe durumunda ikametgaha göre otomatik yerleştirme yapacak. Öğrenciler tercih yapmasa bile İmam Hatip Liseleri’ne otomatik olarak kayıt edilmelerine yol açabilecek. Bu ihtimal başta Aleviler olmak üzere birçok aileyi tedirgin ediyor.

MEB’in internet sitesinde sistemle ilgili verilen bilgilere göre tercihler okul kodları ve okul türleri olmak üzere iki grupta alınacak. A Grubu için öğrencilerden tüm okul türlerini içeren 15 adet tercih alınacak. Öğrencilerin A Grubu tercihleri, tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, B Grubu tercihleri ise okul türlerine göre yapılacak. B Grubu tercih listesinden en az dört okul türü zorunlu olarak seçilecek.

Otomatik yerleştirme sistemi, puanlar kadar ikametgâhı da değerlendirmeye aldığı için, ikametgâha yakın zorunlu tercih kapsamına İmam Hatip Liseleri de giriyor. A grubu tercihlerinde yerleşemeyen öğrenciler, B grubundaki 4 tercih arasına, ikametgâhtan kaynaklı İmam Hatip Lisesi’ni de yazmak zorunda kalacak. Öğrenci İmam Hatibi en son tercihi olarak yazsa bile kontenjan doluluğu nedeniyle İmam Hatip’e otomatik olarak kesin kayıt edilecek.

DEVLET SUÇA TEŞVİK EDİYOR

Taraf’a konuşan Alevi Federasyonu Başkanı Doğan Demir, geçen sene okul kayıtları sırasında pek çok okulun İmam Hatip’e çevrilmesinden kaynaklı Alevi çocuklarının sorunlar yaşadığını belirtti. Demir, “Okul kayıtları başladığında gene aynı sorunları yaşayacağız. Geçen sene İstanbul’un Kağıthane ve Nurtepe ilçelerinde sorunlar yaşadık. Çocuğunu normal bir liseye göndermek isteyen veliler ikametgah değişikliği yapmak zorunda kaldı. Devlet vatandaşını bilinçli olarak suça teşvik ediyor” dedi. Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hanefi Bostan “Devletin otomatik yerleştirme gibi bir hakkı olamaz. Vatandaş istediği okulda çocuğunu okutma hakkına sahip. Çocukları bir karmaşanın içine sürüklüyorlar” diyerek eleştirdi.

HAFIZA SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI

imam Hatip liselerine açılan kapı, otomatik yerleştirmeyle kalmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, Kuran kursu için okulu bırakan öğrencilere sınavsız İmam Hatip Liseleri’ne geçiş yapma hakkı tanıdı. Daha önce hafızlık eğitimi almak için Kuran kursuna gitmek isteyen öğrencilere ortaokula bir yıl geç kayıt yapma imkânı veren Bakanlık, bu kez de sınav muafiyeti getirdi. Ayrıca 7 ilde 9 Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni de “hafızlık liselerine” dönüştürdü.