İmece usulü kışlık yufka yapımına başlandı

İmece usulü kışlık yufka yapımına başlandı

Osmaniye merkez, ilçeler ve köylerdeki ev hanımları, kışlık ekmek ihtiyacını karşılamak amacıyla imece usulü yufka yapımına başladı. Ev hanımları imece usulü birbirlerine yardım ediyor. Sabahın erken saatinde kalkarak saatlerce hamur...

Osmaniye merkez, ilçeler ve köylerdeki ev hanımları, kışlık ekmek ihtiyacını karşılamak amacıyla imece usulü yufka yapımına başladı. Ev hanımları imece usulü birbirlerine yardım ediyor.

Sabahın erken saatinde kalkarak saatlerce hamur yoğurduklarını söyleyen Şükran Aktaş, "Kıvamında yoğrulan hamuru açarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar var, bunlara dikkat etmeliyiz. Ekmeği açarken ufrasını güzel atmalı, böyle yerli yerince. Ufralı olmamalı iyi pişmesi için. Yenilişine göre değişir ama bu ekmek kalıcı olursa 5-6 ay bekler. Bir şey olmaz bu ekmeğe, araya gitmez (bozulmaz). Her yıl sonbahar aylarında düzenli olarak yufka ekmeğini komşularımızla ve akrabalarımızla birlikte kışın tüketeceğimiz yufka ekmeğimizi yapmaya başladık. İmece usulü, sırayla her gün birimizin ekmeğini yapıyoruz." dedi.

Aktaş, "Tandırda sac üzerinde pişirilen ve üst üste yığılan yufka ekmekler aylarca bayatlamadan kalıyor. Yenmek istendiğinde ise üzerilerine su serpiştirilip ıslatıldıktan sonra 5-10 dakika dinlendikten sonra yeniyor. Yufka ekmeği, özellikle de Osmaniyemizin yöresel odun ateşinde nar gibi kızartılarak yapılan yufkamızı bir yiyen bir daha yemek istiyor." diye konuştu.

AİLE BÜTÇESİNE KATKI

Ev hanımlarından Hayriye Temir de imece usulü birbirlerine yardım ettiklerini ifade etti. Temir şunları söyledi: "Bizler her yıl komşularımızla yardımlaşarak imece usulü birbirlerimizin ekmeğini yapıyoruz. Büyük şehirlerde geçinmek çok zor. Aile bütçesine katkıda bulunmak ve geleneklerini yaşatmak için sacda yufka ekmeği yapıyoruz." CİHAN