İnanılmaz doğa olayı su altı kamerasında !

İnanılmaz doğa olayı su altı kamerasında !

Fethiye'de dalış yapan sualtı görüntü yönetmeni 4 metre çapında şeffaf bir yumurta kütleisni görüntüledi.

Muğla'nın Fethiye İlçesi’nde dalış yapan sualtı görüntü yönetmeni 45 yaşındaki Lütfü Tanrıöver, 22 metre derinlikte 4 metre çapında şeffaf bir yumurta kütlesi görüntüledi.

Tanrıöver, kütlenin muhteşemliği karşısında büyülendiklerini söyledi. Fethiye Körfezi’ne 6 kilometre mesafedeki Af Kule Dalış Bölgesi’ne 9 Temmuz’da 4 kişilik ekiple dalan Lütfü Tanrıöver, inanılmaz bir doğa olayıyla karşılaştı.

22 metre derinlikte Otomobil büyüklüğünde şeffaf bir yumurta kütlesine rastlayan Tanrıöver, su altı kamerasını açarak kayda başladı. Gördükleri karşısında şaşkına dönen ekip, bir el feneri ile su baloncuğuna benzeyen şeffaf kütleyi incelediğinde, içinde küçük beyaz noktacıklar olduğunu fark etti. Şeffaf kütleyi gören dalgıçların şaşkınlığı kameraya yansırken, Tanrıöver kameraya kaydettiği esrarengiz nesneyi daha sonra ne olduğunu öğrenme umuduyla video paylaşım sitesine yükledi.

dha-b74d0cc499728fb944b1316cabd811a3-2-t.jpg

’İLK KEZ KARŞILAŞTIM’

15 yıldır su altı kameramanlığı yaptığını belirten Lütfü Tanrıöver, böyle bir kütleyle ilk kez karşılaştığını söyledi. Rutin dalışlarından birini yaparken yaklaşık 4 metre çapındaki kütleyle karşılaştığını aktaran Tanrıöver şunları anlattı: "Su altı kovuklarından birinden çıktığımız anda ne olduğunu anlayamadığımız, yaklaşık 4 metre çapındaki kütleyle karşılaştık. Hepimiz etrafına toplandık. Kimse ne olduğunu anlayamadı. İlk gördüğümüzde endişeye kapılmadım. İçersinde çeşitli partiküller olduğunu gördük. Muhteşemliği karşısında büyülendik. Yaklaşık 15 dakikalık bir görüntü kaydı yaptım. Kalamar yumurtası olduğu söyleniyor. Binlerce yumurtanın bir araya gelmesiyle oluşan bir kütle olduğunu tahmin ediyoruz. Derin sularda olması gerektiği düşünülüyor. Sanırım bir akıntıyla sığ sulara gelmiş."

dha-b74d0cc499728fb944b1316cabd811a3-4-t.jpg

’MÜREKKEP BALIĞI YUMURTA KÜTLESİ’

Görüntüleri izleyen ABD Ulusal Doğal Tarih Müzesi’nden Dr. Michael Vecchione, ilginç kütlenin Latince adı ’Ommastrephes bartramii’ olan, kırmızı uçan mürekkep balığı yumurtası kütlesine benzediğini söyledi. Dr. Vecchione ayrıca, bu kütlenin dünyanın en büyük yumurta kütlesi olabileceğini kaydetti. Ancak kütlenin içinde ne kadar yumurta bulunduğu belirlenemedi.

inanilmaz-doga-olayini-su-alti-kamerasina-kaydetti-5902283.jpeg

Öte yandan Deep Sea News sitesinin aktardığına göre, kollarıyla birlikte 1.5 metre uzunluğa erişebilen mürekkep balıklarının yumurta bırakması, pek sık görülen bir doğa olayı değil. Yalnızca 2008 yılında ABD’li mürekkep balığı uzmanı, bilim yazarı Dr. Danna Staaf, Kaliforniya Körfezi’nde yaklaşık 4 metre genişliğinde, benzer bir kitle görüntülemişti. Dünyanın en tehlikeli mürekkep balıkları olan Humboldt mürekkep balığı türüne ait bu yumurta kütlesinde 600 bin ile 2 milyon yumurta olduğu ifade edilmişti.