''İncirlik Üssü'nün Rusya'nın kullanımına açılması söz konusu olamaz''

''İncirlik Üssü'nün Rusya'nın kullanımına açılması söz konusu olamaz''

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Rusya'nın NATO üyesi olmadığı için üssü kullanmayacağını ifade etti.

Kurtulmuş’un NTV canlı yayınında gündeme ilişkin yaptığı açıklamalardan satırbaşları şöyle:

"Cerablus hattındaki gelişmeler ulusal güvenlik meselesidir. 911 km'lik sınırın bir tek örgütün eline, PYD'nin eline geçmesi Türkiye'nin kabul edebileceği bir şey değildir. Türkiye topraklarına atılan füzeler bizi rahatsız ediyor. Türkiye sınırın ötesindeki bu gelişmeleri yakınen takip ediyor. Bunu ulusal güvenlik meselesi olarak görüyoruz. Buradaki gelişmeleri Suriye'nin toprak bütünlüğü olarak ele alıyoruz.

"Türkiye'nin burada eksiklikleri ve hataları olabilir. Büyük bir sorunla karşı karşıyasınız. Karşınızda terör örgütleri var. Bu terör örgütlerini kullanan vekalet savaşlarının patronları var. Bu tablo içerisinde Türkiye'nin öngörülerinde de bir takım eksiklikler olmuştur ve atamadığı adımlar olmuştur. Amacımız bunların üzerinden bir siyasal tartışma oluşturmak değil. 

Türkiye'nin ekseninin kaydığını söylemek Türkiye'yi tanımamaktır. Türkiye doğu ile de batı ile de ABD ile de Rusya ile de eş zamanlı irtibatı olan ender ülkelerdendir. Bunların hiçbirisi doğrusal çizgide gelişmemiştir.”

“İncirlik’in Rusya’nın kullanımına açılması söz konusu olamaz”

"ABD ve Rusya ile ilişkilerimiz tek düze olmamıştır. Zaman zaman ilişkilerimiz iyi olmuş zaman zaman kötü olmuştur. Rusya ile bir sene önce ne kadar kötüydü şimdi iyileşme sürecinde. Bu Türkiye'nin elinde bulunduğu siyasal kartlarının gereğidir. İsteriz ki hepsiyle iyi olsun. Bazen limoni olabilir. Ne Türkiye ne Rusya birbirini uçak krizi yüzünden yok sayamaz. İncirlik'in Rusya'nın kullanımına açılması söz konusu olamaz, çünkü bu bir NATO üssüdür. Nasıl gündeme geldiğini bilmiyorum. Rusya NATO üyesi olmadığı için Rusya'nın burayı kullanması mümkün değildir.

"Bu YAŞ toplantısı darbeler geleneğinin sona erdiğini gösteren bir toplantıdır. Son derece sivil ve teknik bir toplantı yapılmıştır. Bu toplantıda bulunmaktan büyük bir keyif aldık. 15 Temmuz'da karanlık bir gece yaşadık. Görüntüler habercilik ve arşiv açısından önemli ama keşke yayınlanmasaydı. Bu görüntülerin yayınlanmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Türkiye büyük bir uçurumun kenarından döndü. Üniformalı eşkiyaların kendi komutanlarının bile gözlerini bağlayacak kadar gözleri dönmüştü.

 “Terör konusunda da yek vücut olmalıyız”

"Türkiye'nin yepyeni bir anayasaya ihtiyacı var. Türkiye'de demokratikleşme adımlarını sıkı bir şekilde atılması lazım. 

"Gaziantep saldırısıyla ilgili soruşturma devam ediyor. Bu örgütlerin her birisinin arkasında destekler var. Türkiye sadece DAEŞ'le mücadele etmiyor, sadece PKK ile mücadele etmiyor. Bir sürü iç ve dış düşmanla boğuşuyor. Bu örgütlerin her birinin irtibatı var. Zor bir süreçteyiz. Nasıl FETÖ darbesine karşı birlik oluşturduysak terör konusunda da yek vücut olarak durmalıyız. Aktif bir güvenlik anlayışıyla devam ediyoruz."