İncirlik'in alternatifi bulundu !

İncirlik'in alternatifi bulundu !
Güncelleme:

Hava saldırılarını İncirlik üzerinden yapmak isteyen, ancak olumlu yanıt alamayan ABD, Erbil'de Herir Askeri Havalimanı'nı üsse çevirecek.

Türkiye'den İncirlik'i açmasını isteyen ancak olumlu yanıt alamayan ABD'nin, Erbil'de Herir Askeri Havalimanı'nı üsse çevireceği ileri sürüldü.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD'le mücadelede Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü ABD'ye açmasını istemiş, Türkiye'nin IŞİD'le mücadeleye verebileceği en büyük desteğin böyle olacağını söylemişti. Ancak Türkiye'den İncirlik'le ilgili olumlu yanıt çıkmadı. Bunun üzerine ABD, gözünü Irak'a çevirdi.

HEDEFTE SADDAM DÖNEMİNDEN KALAN HAVALİMANI VAR

AA'ya konuşan Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) bir kaynak, ABD'nin, Saddam Hüseyin döneminden kalan Erbil il sınırındaki Herir Askeri Havalimanı'nı üsse çevireceğini ileri sürdü. Yetkili, ilgili kararın kendilerine ulaşmasından sonra havalimanını boşaltma çalışmasına başladıklarını söyledi.

Herir Askeri Havalimanı'nı bir hafta içinde boşaltacaklarını aktaran yetkili, yabancı ülke firmalarının da malzemelerini başka bölgelere taşıdığını ifade etti.

"STATEJİK ÖNEME SAHİP"

Adını açıklamak istemeyen bir başka yetkili de "Peşmerge Bakanlığı ve ABD askeri komutanlarından oluşan bir heyet, geçen ay burayı ziyaret etti. Daha sonra dört defa havalimanını incelemeye geldiler. Bu bölge, Türkiye, İran, Suriye ve Irak'a yakınlığı nedeniyle stratejik öneme sahip. Bu nedenle ABD'liler, bu üssü bir kez daha kullanmak istiyor." dedi.


"AMERİKA KÜRTLERİ KORUYOR, Kürdistan'DA ÜSSÜNÜN OLMASINI İSTERİZ"

Herir nahiyesi sakinlerinden Hasan Abdullah Surçi ise bölgede bir süredir ABD'nin, havalimanını tekrar kullanacağı bilgilerinin dolaştığını dile getirerek, "Biz bundan memnun oluruz. Amerika, Kürtleri koruyor, Peşmerge ile birlikte IŞİD'e karşı savaşıyor. Bu ülkenin, Kürdistan'da askeri üssünün olmasını isteriz. Baas rejiminden sonra ABD buradaydı. Çevredeki halka hiçbir zararları olmadı. O nedenle bir kere daha gelmelerini olumlu görüyoruz" diye konuştu.

ABD, BAAS REJİMİNİN YIKILMASININ ARDINDAN BİR SÜRE BURAYI KULLANMIŞTI

Herir Havalimanı, Irak'ın devrik başkanı Saddam Hüseyin döneminde askeri havalimanı olarak kullanılıyordu. Baas rejiminin 2003'te yıkılmasının ardından ABD, bir süre burayı askeri bölge olarak kullanmıştı. Uçak pistlerinin hazır olduğu havalimanı, İran'a 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Irak-İran savaşında savaş uçaklarının buradan da kalktığı ifade ediliyor.