İncirlik'teki ABD üssünde 'bayrak' krizi

İncirlik'teki ABD üssünde 'bayrak' krizi

Türkiye'de bayraklar Gazze için yarıya indirilirken Adana'daki İncirlik Üssü'nde Türkiye ile ABD arasında bayrak krizi yaşandı.

Gazze operasyonu nedeniyle üç günlük milli yas ilan eden Türkiye'de bayraklar yarıya indirilirken Adana'daki İncirlik Üssü'nde Türkiye ile ABD arasında bayrak krizi patlak verdi.

Bakanlar Kurulu, İsrail ’in Gazze operasyonu nedeniyle geçtiğimiz pazartesi günü üç günlük milli yas ilan etti ve Türkiye genelinde bayraklar yarıya indirildi. Adana’daki İncirlik Üs Komutanlığı’nda ise Türkiye ile ABD arasında bayrak krizi patlak verdiği öğrenildi. Cumhuriyet gazetesinden Barkın Şık’ın haberine göre İsrail’in Gazze Operasyonu’nu “savunma hakkı” olarak gören ABD, Türk yetkililerin talebine karşın üsteki bayrağını yarıya indirmedi. ABD Büyükelçiliği ile konsolosluklarda da ABD’nin aynı tavrı takındığı kaydedildi. ABD, 301 Türk yurttaşının hayatını kaybettiği Soma faciası sonrasında ise temsilciliklerindeki bayraklarını yarıya indirerek, Türkiye’nin ilan ettiği “milli yasa” uymuştu.

İsrail’in Gazze operasyonlarında hayatını kaybedenler içen 3 günlük yas ilan edilen Türkiye’de, göndere çekili bayraklar salı gününden itibaren yarıya indirildi. Adana İncirlik Üssü’ndeki Türk bayrağı da bu kapsamda yarıya indirildi. Üssü Türklerle birlikte müşterek kullanan ABD ise, Türkiye’nin 3 günlük yas ilanına uymadı. Türk yetkililerin, “ABD bayrağını yarıya indirin” şeklindeki talebine ABD’liler, “Merkeze sormamız gerekli” yanıtını verdi. ABD’lilerin, Washington ile yaptıkları görüşmelerin ardından bayrağı yarıya indirmemek yönünde tutum takındığı belirtildi. ABD’nin Türkiye’deki büyükelçilik ve konsolosluklarında da “yas” uygulamasına katılmadığı belirtildi. 

SOMA FACİASINDA YARIYA İNMİŞTİ

ABD Büyükelçiliği, Mayıs ayında Soma’da meydana gelen maden faciası sonrasında ilan edilen 3 günlük ‘milli yas’a uymuş, ABD Büyükelçiliği ile konsolosluklardaki Amerikan bayrakları 301 maden işçisi için yarıya indirilmişti.