İngiltere IŞİD'i vurmaya hazırlanıyor

İngiltere IŞİD'i vurmaya hazırlanıyor
Güncelleme:

Irak'taki IŞİD hedeflerini vuran İngiltere yine IŞİD'i vurmaya hazırlanıyor.

ABD’nin başını çektiği koalisyonun bir parçası olarak Irak’taki IŞİD hedeflerini vuran İngiltere, Eylül 2014’te ABD ve 5 Körfez ülkesinin Suriye’ye genişlettiği hava saldırılarına da dâhil olmak için yeniden harekete geçmeye hazırlanıyor.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, ülkenin Irak Şam İslamDevleti’ne (IŞİD) karşı yürüttüğü stratejinin mantıksız olduğunu, dolayısıyla İngiliz hava Kuvvetleri'nin örgütü Irak’ın yanı sıra Suriye’de de bombalayan koalisyon üyelerine katılması gerektiğini savundu.

'ŞU ANKİ STRATEJİMİZ MANTIKSIZ'

BBC Radyo 4'e konuşan Fallon, "IŞİD’i hem Suriye, hem de Irak'ta yenmemiz gerektiğini her zaman açıkça söyledik. Irak'ta bunu yapıyoruz. Koalisyonun her üyesi bunun için farklı şeyler yapıyor. IŞİD’in yönetildiği yer ise Suriye. Burada bir şeyler yapmamak mantıksız" ifadelerini kullandı.

Bu yöndeki bir teklifin ‘tehlike kapıya dayanmadan’ parlamentoya sunulmasını isteyen Fallon, vekillerinin uluslararası sınırları dikkate almayan bir örgütü yenmenin yollarını dikkatle değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

CAMERON DA NABIZ YOKLUYOR

Bu arada İngiliz basını, Başbakan David Cameron'ın, Tunus'taki otel saldırısında 30 İngiliz vatandaşının hayatını kaybetmesinin ardından Suriye'de IŞİD’e hava operasyonları başlatmak için parlamentoda oylama yapılmasını önereceğini ve bu yönde parlamenterlerin nabzını yokladığını yazdı.

2013'TE İŞÇİ PARTİSİ'NE TAKILMIŞTI

İngiliz Parlamentosu geçen yıl Irak'taki IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonları yapılmasına onay vermişti. 2013’te de operasyonların Suriye'ye genişletilmesi önerisi oylanmış, ancak muhalefetteki İşçi Partisi'nin itirazıyla reddedilmişti.

ABD, 23 Eylül 2014 sabahına karşı ilk kez, Suriye’deki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırısı gerçekleştirmişti. Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Katar saldırıya destek vermişti.