İnternette tüm ''tık''lar fişlenecek

İnternette tüm ''tık''lar fişlenecek
Güncelleme:

İnternette yeni sistem ile parmak izinizi asla silemeyeceksiniz!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin bilgi toplumu alanında hızla gelişme kaydederek 2 milyar olan dünyadaki internet kullanıcı sayısının yüzde 76'sını oluşturan 20 ülke içinde 12. sırada olduğunu belirtti.

Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: ''Türkiye'nin potansiyeli bundan daha yüksek. Hızla internet kullanımı yaygınlaşıyor. Sosyal paylaşım sitelerinde dünyada ya birinci, ya ikinciyiz. Facebook, MSN'de iki numarayız. Biraz daha faydalı işlere bunların yanında ağırlık versek daha da iyi olacak tabii. Yani 'laklak' da lazım, ama biraz daha üretime yönelik gelişmeye yönelik, yenilikçilikle ilgili çalışmalara yönelik, araştırma geliştirmeye yönelik ağırlıklı kullanmamızda fayda var. Buna paralel gitmemiz lazım.'

IPv6 GELİYOR

Yıldırım, Rixos Otel'de düzenlenen IPv6 Konferansı'nda yaptığı konuşmada, internete bağlanmak için IPv4 protokolünün yerini alacak IPv6 ile pek çok alanda değişim yaşanacağına işaret ederek, ''Bir şeye eliniz değer değmez onun izini bir daha silemeyeceksiniz. 'Ben yapmadım, etmedim' deme şansı yok. Herkes yaptığını bilecek ve sonucuna da katlanacak. Yapmasın demiyorum. Herkes istediğini yapsın, ama yanlış işler yapmasın'' dedi.

BİLİŞİMDE KAYIT DIŞI HİÇBİR ŞEY OLMAYACAK

IPv6'nın internet güvenliğiyle ilgisinin bulunmadığına ilişkin görüşleri anımsatan Bakan Yıldırım, bu sisteme geçişle birlikte internet güvenliğinin de daha etkin sağlanacağını düşündüğünü ifade etti. Bakan Yıldırım, şunları kaydetti: ''En azından bu sistem, uluslararası bir yönetime kavuşuyor, eğer yanlış bilmiyorsam. Şimdi ağırlıklı olarak ABD, doğal olarak internet orada meydana çıktığı için... Orada bir kuşku var, o kuşkuyu ortadan kaldıran uluslararası bir organizasyonun denetiminde çalışan bir yapıya dönüşüyor, bana verilen bilgilere göre. Bu yönüyle bir anlamda emniyet tarafının da dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum. Bir de elektriği olan her türlü cihaza tabiri caizse kimlik verebileceğiz. Dolayısıyla bilişimde kayıt dışı hiçbir şey olmayacak.''

SEYŞEL ADALARI'NDA SİTE AÇIP ORTADAN KAYBOLMA BİTECEK

İnternetin yaşamın her alanına büyük kolaylıklar getirdiğinin altını çizen Yıldırım, ''Ama kötü amaçlı kullanımlar da maalesef oluyor. Bunlar için tedbir almamız lazım. İşte bu kayıt olayı geliştikçe bu tedbirleri daha kolay alacağız. Bunun en güzel tarafı bu sisteme geçtiğimiz zaman uluslararası işbirliği daha kolay hale gelecek. Siber suçlarla mücadele daha da kolaylaşacak'' dedi. İnternet suçlarında uygulanacak hukuk sisteminin de tartışıldığını anlatan Yıldırım, bu alanda bilinen tek geçerli metnin de Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı Siber Suçlar Sözleşmesi olduğunu belirterek, Türkiye'nin de bu sözleşmeye 47. ülke olarak taraf olduğunu anımsattı. Metnin parlamentonun onayından geçirilmesinden sonra internet suçlarının takibinde de ilerleme olacağını kaydeden Yıldırım, ''Seyşel Adaları'nda bir site açıp Türkiye'de birine çakıp ortadan kaybolma işi olmayacak. Bunun da böylece tedbirini almış oluyoruz'' dedi.