İnternetten almayın; %50'si sahte çıktı

İnternetten almayın; %50'si sahte çıktı

İnternette satılan 100 ilaçtan 50’si sahte çıktı.

TEİS Başkanı Nurten Saydan, internetten ilaç satın alanları uyardı. Saydan, “WHO’ya göre internette satılan sahte ilaçlar yüzünden her yıl 1 milyondan fazla kişi ölüyor” dedi.

Bugün gazetesinden Hasan Bozkurt'un haberine göre in­ter­net­ten ilaç sa­tın alan­la­ra uya­rı gel­di. Tür­ki­ye Ec­za­cı İş­ve­ren­le­ri Sen­di­ka­sı (TE­İS) Baş­ka­nı Nur­ten Say­dan, Dünya Sağlık Örgütü WHO’­nun ve­ri­le­ri­ni kay­nak gös­te­re­rek, “İn­ter­net­ten sa­tı­lan ilaç­la­rın yüz­de 50’si­ sah­te. Bu yüz­den dün­ya­da her yıl 1 mil­yon­dan faz­la ki­şi ölü­yo­r” de­di.

CAY­DI­RI­CI CE­ZA ŞART

Ec­za­ne­ler­de sa­tıl­ma­sı ge­re­ken ürün­le­rin ko­lay­ca in­ter­net­ten sa­tıl­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan Say­dan, bu si­te­le­re yap­tı­rı­mı ağır, cay­dı­rı­cı ce­za­lar ge­ti­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di. Say­dar, “Hal­kı­mı­zın sağ­lı­ğı sa­nal or­tam­la­ra terk edi­le­cek ka­dar ucuz ve de­ğer­siz de­ğil.
Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı hem va­tan­da­şı­nın sağ­lı­ğı için, hem de ta­sar­ruf ted­bir­le­ri açı­sın­dan in­ter­net­ten ilaç sa­tı­şı­na ‘du­r’ de­me­li. Bir­çok in­ter­net si­te­si ec­za­ne adı­nı kul­la­nı­yor.

Bir ço­ğu da açık art­ır­ma usu­lü alış­ve­riş ya­pı­lan si­te­ler ara­cı­lı­ğıy­la sa­nal or­tam­dailaç sa­tı­şı yap­mak­ta­” di­ye ko­nuş­tu.

TEHLİKELİ YAN ETKİLERİ VAR

Birçok ürünün bitkisel kökenli olduğu gerekçesiyle Tarım Bakanlığı’ndan onay alındığını belirten Saydan, “Bilgisiz, bilinçsiz ilaç kullanımından kaynaklı olarak vatandaşlarda yan tesirler oluşmakta ve başka şikâyetlere yol açmakta. İnternet üzerinden kapsül formunda satılan zayıflama ilaçları yüzünden kaybettiğimiz canlar, durumun vahametini gözler önüne seriyor” dedi.