İntihar olgusu son 50 yılda yüzde 60 arttı

İntihar olgusu son 50 yılda yüzde 60 arttı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Duygu Durum Vakfı(DUVAK) Başkanı Prof.

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Duygu Durum Vakfı(DUVAK) Başkanı Prof.Dr. Ayşegül Yıldız, son 50 yıldır intihar olgusunun yüzde 60 düzeyinde arttığını söyledi.

Duygudurum Vakfı’nın öncülüğünde, TÜBİTAK katkısı ile gerçekleştirilen 'Bipolar Bozukluk: Kapadokya'dan Milenyum Notları' isimli uluslararası toplantı Nevşehir’in Avanos ilçesinde başladı. Toplantıya Türkiye’den 18 ve Avrupa ve ABD’den ise 27 bilim adamı katılıyor.

Uluslararası toplantı öncesinde konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Duygu Durum Vakfı(DUVAK) Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Yıldız, vakfın bipolar bozuklukların neden sonuç ilişkileri ile birlikte çalışmalar yürüttüğünü vurguladı. Yıldız, “ Bir buçuk yıl önce İzmir Emniyet Müdürlüğü ile ortak çalışma başlattık ve tüm emniyete ihbar edilen intihar vakalarını bilimsel bir bakış açısıyla tanımlanmış veri tabanı altında birleştirdik. Analizini tamamladığımız kadar söyleyebilirim ki, kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazla intihara teşebbüs ediyor. Erkeklerde ölümle sonuçlanan intihar, kadınlardan 2 kat daha fazla. Her yıl dünyada 900 bin ila 1 milyon ölüm intihar nedeniyle gerçekleşiyor." dedi.

Üsküdar Üniversitesi’nden Psikiyatrist Prof. Dr. Nesrin Dilbaz ise tarihte ilk kez bipolari iki uçlu duygu durum bozukluğunun Kapadokya'da Aretaeus tarafından tanımlandığını belirterek, “Bipoların tarihinden konuşulurken tüm dünyada Aretaeus'dan söz ediliyor onun için bizde dünyadaki en üstte gelen akademisyenleri bir araya toplayarak hem ülkemizi tanımları hem de bundan sonra bir çok insana hastalığın nerede doğduğunu daha iyi tanıtılmasını amaçladık.” diye konuştu.
CİHAN