Irakta eski milletvekilinin idam cezasına çarptırılması

Irakta eski milletvekilinin idam cezasına çarptırılması

Irak Ulusal Güçler Birliği:

BAĞDAT (AA) - Irak'ta Sünni Arap milletvekillerinden oluşan Irak Ulusal Güçler Birliği, eski Başbakan Nuri el-Maliki'ye muhalif isimlerden eski milletvekili Ahmed el-Alvani hakkında verilen idam kararına tepki gösterdi.

Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada, idam kararı "beklenmedik" olarak nitelendirerek, bunun IŞİD'e karşı mücadele eden Sünnilerin şevkini kıracağını öne sürüldü.

Açıklamada, "Yeni kurulan hükümetle birlikte ülkede siyasi liderlerimize yönelik uzun süredir devam eden uzaklaştırma politikalarına çözüm bulunması ümidi içindeyken biz ve kamuoyu Alvani hakkında çıkan idam kararının sürpriziyle karşı karşıya kaldık" denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Ramadi'de Alvani ailesinin liderliğinde IŞİD terör örgütüne karşı mücadele yürütülmesi, eski ve yeni hükümet konunun siyasi baskılardan uzak bir şekilde çözülmesi sözünü vermesine rağmen böyle bir kararın alınmasının Sünni Arapların IŞİD'e karşı mücadelede çoşku ve şevkini zayıflatacaktır. Kararla siyasi ortaklarımıza karşı güven problemi inşa edilmesi hedefleniyor. Aşiretlerimize bu tür planlı oyunlara gelmemesi ve IŞİD ile mücadelesine devam etmesi çağrısını yapıyoruz. Karar, Bağdat, Diyala, Salahaddin ve diğer bölgelerde IŞİD'e karşı savaş bahanesiyle mezhepçi yöntemlerle yıldırma, kaçırma ve öldürme vakalarına devam edileceğinin ve demografik değişim planlarının göstergesidir."

Irak Ulusal Güçler Birliği olarak Ulusal Birlik (Şii Bloku), Kürdistan Birliği liderleriyle ve Irak'ın istikrar ve güvenine önem veren uluslararası güçlerle acilen görüşmelere başlanacağı belirtilen açıklamada, konuyla ilgili gerçekçi çözümlerin beklendiği aktarıldı.

Irak Merkezi Ceza Mahkemesi sözcüsü Yargıç Abdussettar Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alvani'ye 406 sayılı Ceza Kanunu'na göre "kasten adam öldürdüğü" gerekçesiyle idam cezası verildiğini bildirmişti. 

Maliki karşıtı muhalif gösterilerin önemli isimlerinden Ahmed el-Alvani, 28 Aralık'ta Enbar'daki evine yapılan kanlı baskınla gözaltına alınmış, çıkan olaylarda kardeşi ve korumaları hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine gerçekleştirilen gösterilere müdahale edilmesi üzerine bölgede gerilim tırmanmıştı. Olaylar sonrasında, Sünni aşiretlere bağlı milisler toplanarak kendilerine "Aşiret Devrimcileri" adını verdikleri silahlı gruplar oluşturmuş, ordu birlikleriyle silahlı aşiret grupları arasında çatışmalar başlamıştı.

Aşiret Devrimcileri, ülkede kısa sürede birçok bölgeyi ele geçiren terör örgütü IŞİD'e destek vermişti. Irak ordusu da "Aşiret Devrimcileri" ile IŞİD militanları bulunduğu gerekçesiyle Enbar ve çevresinde geniş kapsamlı operasyonlar ve hava saldırıları düzenlemişti.